Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Par vēdertiesu un jumtu virs galvas

Vēstules tapšanas brīdī atrodos Roberta Makloulina treilerā Anglijas rietumos, Somersetā. Robertam pieder divus hektārus liels lauks aptuveni 6,5 km attālumā no viņa XVII gadsimtā celtās mājas, kuras pagalmā atrodas arī mūsu pagaidu dzīvesvieta. Kopā ar mammu pie Roberta ciemojamies pusotru nedēļu, apdarot dažādus lauku darbus - ravējam, stādām un vācam mēslojumu.

Vienu dienu pavadām arī Roberta kaimiņa kompānijā, palīdzot savest sienu viņa septiņiem zirgiem. Robertam pašam pieder seši poniji, trīs Jaunzēlandes cūkas, kā arī neliels aitu pulks, kas pašas met vilnu. Piemājas dārziņā mitinās vistu pulks, un mājās dzīvo divi spanieli un viens čivava, kā arī četri kaķi.

Ar lauksaimniecību viņš, sieva un četri bērni nodarbojas brīvajā laikā, bet ikdienā abi strādā slimnīcā. Pēc trim gadiem Roberts plāno aiziet pensijā un pievērsties lauksaimniecības produktu ražošanai savām vajadzībām, kā arī eksotisku mājdzīvnieku audzēšanai.

Par Roberta fermu pirms diviem mēnešiem uzzinājām programmas WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) mājaslapā www.wwoof.org, kas ir visai līdzīga Latvijas akcijai Brīvdienas lauku saimniecībā. Viņš šajā programmā piedalās pirmo gadu, bet tās pirmsākumi rodami 1971. gadā Lielbritānijā. Pašreiz programmā reģistrēti aptuveni 6000 saimnieku no simt dažādām valstīm. Arī palīdzēt gribētāju ir daudz - Lielbritānijā vien brīvprātīgo skaits vairāk nekā desmit reižu pārsniedz 480 reģistrēto saimniecību skaitu. Pieteikties var visu gadu, kaut gan jārēķinās, protams, ka ziemas mēnešos lauku darbi apsīkst. Nav arī nekādu vecuma ierobežojumu, un programmu izmanto gan ģimenes, gan jaunieši, kā arī pensionāri.

Programma darbojas šādi - WWOOF mājaslapā atrodams saraksts ar fermām, kas piedāvā vēdertiesu un naktsmītni apmaiņā pret darbu (gan ne vairāk kā 30 h nedēļā). Kādā no vakariem pie Roberta ģimenes sagatavotā galda viņš mums pastāsta, ka cilvēki izvēlas piedalīties visdažādāko iemeslu dēļ. Vienlaikus ar mums atsevišķā istabā dzīvo arī 19 gadu veca studente Klemonsa no Francijas, kas cer uzlabot angļu valodas zināšanas. Es šajā braucienā devos, lai iepazītos ar jauniem cilvēkiem un viņu uzskatiem, bet mamma - lai iepazītu Anglijas lauku dzīvi un veidus, kā šeit piekopj zaļo lauksaimniecību. Bet ir arī gadījumi, ka cilvēki, kas palikuši bez darba vai nonākuši grūtā situācijā, piesakās strādāt fermā, piemēram, uz mēnesi, un brīvajā laikā sameklē darbu un pat dzīvesvietu.

WWOOF programma ir labs veids pieredzes apmaiņai. Reģistrējoties mājaslapā, tiek dota pieeja visu aktīvo fermu un saimniecību sarakstam. Tālāk var meklēt sev tīkamo saimniecību pēc dažādiem kritērijiem. Piemēram, pēc vietas un vēlamā uzturēšanās laika, kā arī pēc saimniecības nozares. Tās ir visdažādākās. Ir gan sīksaimniecības, kas audzē dārzeņus un austersēnes, gan saimniecības, kas nodarbojas ar lopkopību, biškopību un mežsaimniecību. Visām saimniecībām gan kopīgs viens faktors - zemes apstrādes metodēm jābūt zaļām jeb neizmantojot ķīmiskos līdzekļus.

Viens no galvenajiem noteikumiem, ko uzsver WWOOF, ir abpusēja cieņa starp saimnieku un brīvprātīgo. Tās nav darba devēja un darbinieka, bet gan saimnieka un ciemiņa attiecības.

Bet šodien mantas jau ir sapakotas un mēs atvadāmies no Roberta un viņa viesmīlīgās ģimenes, vēl uzmetot apmierinātu skatu uz mūsu rokām izravēto dārzu. Prieks par padarīto darbu un par namatēva atzinību, kā arī par aktīvi pavadītajām brīvdienām. Pavisam drīz mūsu vietā nāks jau nākamie darboņi - velotūristi no Spānijas. Viņi šovasar plāno apceļot Lielbritāniju, izmantojot WWOOF fermas kā pieturvietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?