Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Pavasara našķis rabarbers

Vārdi «rabarbers» un «barbars» cēlušies no sengrieķu valodas vārda «barbaros», kas nozīmē - svešzemju. Izrādās, ka svešzemnieks ir ne tikai skābs, bet gards un veselīgs. To, ka rabarbera sakneņi ir ļoti veselīgi, kāti - ēdami, bet lapas - indīgas, Eiropā atklāja pirms vairākiem gadu simtiem. Rabarberi ir viens no pirmajiem dārzeņiem, kas lietojams uzturā jau aprīlī.

Šie dārzaugļi īpaši piemēroti pavasara attīrīšanās diētām. Ļoti garšīga ir rabarberu sula, taču jāpatur prātā, ka tās saldināšanai labāk izmantot medu, nevis cukuru. Rabarberu sula lieti noder, gatavojot salātu mērci. Rīkojas šādi: 1 ēd. k. sulas sakuļ ar 4 ēd. k. eļļas, līdz izveidojas balta mērcīte.

Ja rabarberu sulu salej pudelēs un aizkorķē ar plastmasas korķi, tā bez karsēšanas un cukura stāvēs visu ziemu. Saltajos gada mēnešos sulu varēs lietot pie tējas, mērcēm un pie dažādiem ēdieniem.

Zinātāji teic, ka līdz Jāņiem katru dienu vajagot apēst vismaz vienu rabarbera kātiņu, jo šis augs satur daudz C, P, PP vitamīnu. Pēc Jāņiem rabarberos veidojas liels skābeņskābes daudzums. Taču pašlaik rabarberi ir vislabākie, tāpēc nekavēsimies tos izmantot savā ēdienkartē. Dažas interesantas rabarberu lietošanas receptes iesaka Ladig's Cafᅢᄅ saimnieks Ingmārs Ladigs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rabarberu pudiņš ar uzputotu krējumu

4 personām VAJADZĒS:

200 g sakaltētas rupjmaizes rīvmaizes, 300 g rabarberu, 80 g sviesta, 80 g cukura,
2 ēd. k. mannas putraimu,
1 tējk. kanēļa, 120 g saldā krējuma, 2 ēd. k. cukura

Rabarberiem novelk miziņu un sagriež tos mazos gabaliņos. Rīvmaizi sajauc ar cukuru un kanēli, pievieno sviestu un mannas putraimus. Visu kārtīgi samaisa, liek ar sviestu izsmērēta formiņā un ievieto cepeškrāsnī.
Pudiņš 160 grādos cepsies apmēram 25 minūtes.
Saldo krējumu sajauc ar cukuru un saputo stingrās putās. Pasniedz ar rabarberu rupjmaizes pudiņu.

Aukstā rabarberu zupa ar augļiem un saldējumu

4 personām VAJADZĒS:

250 g rabarberu,
3 ēd. k. cukura, 12 zemeņu,
4 konservētus persikus,
4 zariņus svaigas piparmētras, 4 vaniļas saldējuma bumbiņas

Rabarberus nomizo. Mizas aplej ar aukstu ūdeni (apmēram 1 l), novāra un nokāš. Novārījumam pievieno sagrieztus rabarberus un cukuru un vāra līdz rabarberi kļūst mīksti. Tad tos izberž caur sietu vai sastrādā virtuves kombainā un atdzesē.
Dziļajā šķīvī lej rabarberu zupu, tajā ieliek persiku pusītes, uz katras no tām uzliek saldējuma bumbiņu, dekorē ar pušu grieztām ogām un svaigu piparmētru.

Rabarberu ievārījums

VAJADZĒS: 1 kg rabarberu, 1 kg cukura, 1 vaniļas pāksti
Rabarberus nomizo, sagriež šķēlītēs un liek katliņā uz mērenas uguns, lai iztvaiko liekas šķidrums. Tad pievieno cukuru un uzvāra, beigās pievieno vaniļas pāksti, kas iegriezta uz pusēm, mazliet pasilda, lai ievelkas aromāts. Atdzesē un lej sterilizētās burciņās (25 minūtes 90 °C).
Pasniedz ar svaigu baltmaizi vai kruasānu. Var uzglabāt ziemai un izmantot kā piedevu dažādiem našķiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?