Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pēc kucītes līķa atrašanas pati devās uz policiju atzīties

«Biju viena no pirmajām, kura redzēja, kādā veidā ir nogalināts augumā mazais sunītis. Nesaprotu, kas tas ir par cilvēku, kurš varēja tik cieši nabaga dzīvniekam sasiet kājas un vēl piesiet akmeni,» dziļi sarūgtināta par notikušo Strenču novada Jērcēnos, kur grāvī atrasts takša kucītes līķis, saka Vija Lāce, Valkā praktizējoša veterinārārste.

Tiesa, novadu vēl vairāk šokējis tas, ka par šo nodarījumu aizdomās tiek turēta novada kultūras darbiniece un folkloriste Arta Šomase, kura, pēc neoficiālas, bet drošas informācijas, pēc izskanējušām ziņām ieradusies pati policijā un atzinusies nodarītajā.

Pagājušajā nedēļā Jērcēnu pagastā kādā grāvī, jaucot bebru uzbūvētu dampi un nolaižot ūdeni, ne pārāk dziļās ūdenskrātuves dibenā atklājies šausminošs skats. Vietējais mednieks Jānis Ence ieraudzījis beigtu takša šķirnes kucīti ar sasietām kājām, kam klāt bijis piesiets maiss ar palielu akmeni. Telefonsarunā J. Ence bija nerunīgs, tikai lēsa, ka sunītis ūdenī atradies vairākas nedēļas. Viņš ziņojis pašvaldības policijai, kas savukārt lietu tālāk nodevusi Valsts policijas Vidzemes reģiona Policijas pārvaldei.

Saistībā ar šo faktu policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 230. panta «Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem». Par šo nodarījumu vainīgajai personai draud sods - brīvības atņemšana uz četriem gadiem, arests vai piespiedu darbi. Lai arī oficiāli Vidzemes reģiona policijas pārstāve Dace Jukāne aizdomās turamo personu neatklāj, viņa apstiprināja, ka kāda persona ir ieradusies policijā un atzinusies nodarītajā. Ar pašu A. Šomasi laikrakstam neizdevās sazināties - uz telefona zvaniem un īsziņām viņa neatbild. Turpretim novada iedzīvotāji jau sākuši meklēt atbildes uz jautājumiem, kā tas varēja notikt.

«Dzīvnieks bija diezgan niķīgs un liels rējējs,» atzīst Ginta Gailīte, Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste, taču uzreiz piebilst: «Personīgi es nespēju iedomāties, ka sieviete ar savām rokām var pastrādāt kaut ko tik nežēlīgu. Tur vajag milzīgu drosmi.» Gan G. Gailīte, gan arī citi aptaujātie iedzīvotāji norāda, ka A. Šomasei ir savi «niķi». «Mūsu kolektīvā viņa bija saticīga, bet ar smagu raksturu. Šī iemesla dēļ Artai ir diezgan grūti ilglaicīgi strādāt kādā kolektīvā un noturēties darbā,» pauž viena no A. Šomases vadītās folkloras kopas Mežābele dalībniecēm Ņina Lavrinoviča, kura atzīst, ka tagad esot iedragāts kolektīva prestižs un tam būs grūti uzstāties Ziemassvētku pasākumos. Viņa tajā vakarā, kad noticis iespējamais noziegums, redzējusi arī A. Šomases mašīnu braucam uz grāvja pusi, kur vēlāk sunītis atrasts, tiesa, viņa neesot redzējusi, kas sēž pie stūres. «Mūsdienās ir vairāki varianti, kā atbrīvoties no nevēlama mājdzīvnieka,» notikušo nespēj izskaidrot arī veterinārārste V. Lāce. «Ja ir jāizvēlas pats bēdīgākais variants, to var izdarīt humāni, dzīvnieku iemidzinot. Nekad nevienam neesmu atteikusi palīdzēt un nešķiroju, cilvēkam ir nauda vai nav tās.»

Paradoksāli, ka A. Šomases meita dziedātāja Liene Šomase Latvijas Televīzijā vada raidījumu Ķepa uz sirds, kura vadmotīvs ir rūpes par dzīvniekiem. Portāls kasjauns.lv ziņo, ka pēc notikušā L. Šomase esot atteikusies turpmāk vadīt raidījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?