Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Rail Baltica gaida valdības lēmumu

Jūlijs vai augusts - šāds aptuvens termiņš tiek minēts, kad runa ir par galīgo valdības lēmumu Rail Baltica jautājumā. SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDZL) vadības pārstāvji, kuri ir atbildīgi par tālāko projekta attīstību Latvijas teritorijā, sola, ka tūlīt pēc valdības lēmuma sāksies gan iepirkumu izsludināšana, gan īpašumu atsavināšanas procedūra.

Darba grupā, kas palīdzēs izstrādāt metu konkursa nolikumu, iesaistīti Rīgas domes, Latvijas dzelzceļa, Rīgas Starptautiskās autoostas un citu institūciju speciālisti. Starptautisku metu konkursu par Rīgas Centrālās stacijas pārbūvi, uzbēruma demontēšanu no Dzirnavu līdz Krasta ielai, kā arī jauna tilta būvniecību plāno izsludināt jūnija sākumā, un rezultātiem vajadzētu būt rudenī. Konkursā vērtēšot idejas oriģinalitāti, funkcionalitāti, mobilitāti un pieejamību. EDZL valdes loceklis Dins Merirands Dienai atzina, ka, iespējams, pa jauno dzelzceļa tiltu pār Daugavu varētu pārvietoties arī gājēji un riteņbraucēji, bet pilnīgi noteikti ne autotransports, jo nav iespēju uzbūvēt estakādes, lai uz tilta varētu uzbraukt, kā arī diez vai attiecināmajās izmaksās būs iespējams iekļaut joslas autotransportam, ja finansējumu prasa dzelzceļa tiltam.

Paredzēts arī iepirkums par stacijas un estakādes projektēšanu pie lidostas Rīga, kā arī trases projektēšanu Latvijas centrālajai daļai. Neoficiāli dzirdētas bažas, ka Rail Baltica izbūve uz ilgu laiku varētu iestrēgt tikai Rīgas Centrālās stacijas un lidostas savienojuma līmenī. D. Merirands izteicās, ka projekta attīstītāji plāno pieteikties uz Eiropas finansējumu arī turpmāko kārtu īstenošanai, pretendējot uz neapgūto līdzekļu pārdali. Savukārt par nākamo finansēšanas periodu no ES struktūrfondiem pagaidām nav nekādas informācijas. Lielākās finansējuma daļas devēja ir ES struktūrvienība - Inovāciju un tīklu aģentūra INEA. Savienojums starp Centrālo staciju un lidostu būtu jāuzbūvē līdz 2022. gadam.

Īpašumu atsavināšana Rail Baltica vajadzībām vispirms sāksies Rīgā, un tā plānota no 2017. līdz 2019. gadam, stāstīja EDZL Attīstības un sadarbības departamenta direktors Agnis Driksna. Pēc viņa teiktā, Rīgā atsavināmo īpašumu neesot pārāk daudz, jo jaunā trase lielākoties sakritīs ar esošo sliežu ceļu. D. Merirands Dienai norādīja, ka esot arī novērsti satraukuma iemesli Āgenskalna iedzīvotājiem, jo jaunā trase ies zem esošās dzelzceļa līnijas, nevis zem dzīvojamajām mājām, pret ko bija protesti. Savukārt Rīgas dome vakar pieņēma lēmumu par trases teritorijas lokālplānojuma izstrādi, kas skars 130 hektāru teritoriju Rīgā ar 420 zemes vienībām, bet tas nenozīmē, ka tās visas tieši skars jaunā trase.

Rūpes par Rail Baltica projekta gaitu vakar demonstrējuši arī sešu valstu Eiropas Parlamenta deputāti, kuri parakstījuši atklātu vēstuli Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjeriem un satiksmes ministriem, kā arī Polijas un Somijas satiksmes ministriem, aicinot paust vienotu atbalstu Rail Baltica projekta virzībai un tādējādi izvairoties no riskiem pazaudēt projektam atvēlēto finansējumu, ziņo LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?