Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rotās svētku galdu

Jau kuro gadu man iekrīt tā laime rakstīt gada pēdējo sleju par ieteicamajiem vīniem. Varētu domāt - godpilns pasākums. Ha! Šādās gada pēdējās slejās parasti kaut ko apkopo. Veido sarakstus un topus, vērtē un sarindo. Nepateicīgs uzdevums, ziniet.

Ja nu reiz šampanietis un citi burbuļvīni nav jūsu prioritāte vai vienkārši nesaprotat vispārējo sajūsmu par dzirkstošo dzērienu izmantošanu dažādās svinamās dienās, iespējams, šī sleja būs noderīga arī bez tabulām un punktiem. Protams, nedaudz sistēmiskuma nenāk par ļaunu arī tādā vieglprātīgā pasākumā kā Jaunā gada sagaidīšana, tāpēc šodien divi dzērieni no pieklājīgo skalas abiem galiem.

ELSA BIANCHI Malbec 2010. Pirms padsmit gadiem ar vīnu pelnīt gribētāju sāktā vīna kultūras «demokratizācija» tagad nes augļus. Tie ir krāšņi, sulīgi un pieprasīti. Arī šodienas varonis ir no tā paša groziņa ņemts - visiem saprotams, krietni nostrādāts komercprodukts. Koši sarkans ar smuki violetu maliņu - skaists vīns pat tikai uzlūkojot. Aromāts kā jau MM - Mendosas malbekam - klasika. Gatavas plūmes un vijolītes, nedaudz ķiršu un vaniļas. Gribētos ticēt, ka vīns ir ozolkoka mucā pabijis, bet diezin vai. Drīzāk kāds ozola dēlītis vai skaida. Pirmais malks neliek vilties - viegli, zīdaini tanīni, aiz kuriem slēpjas krietna alkohola deva, pārklāti ar visvisādu ogu garšu. Nelūdziet visas pārskaitīt, pagaršojiet paši. Ļoti viegli dzerams vīns, ilgstoša pēcgarša, ar skaistu ķiršainu nobeigumu.

Kārtējais vīns, kas nāk no «labi padarīta darba» plauktiņa. Ja nemēģina no tā pieprasīt akrobāta cienīgus kūleņus, iespaids paliek vislabākais. Šī vīna labākā īpašība ir izteiktā dzērēj- un ēdējdraudzība. Par pieņemamu svētku galda rotājumu to uzskatīs gan vīna lietotājs iesācējs, gan rūdīts pazinējs.

LAN Crianza 2006. Latvijas vīna tirgus īpatnību dēļ sen nebija gadījies dzert vīnu tā pilnbriedā. Iespējams, šī gadumija 2006. gada Crianza jau būs pēdējā, bet šobrīd ir īstais brīdis šo vīnu godā celt.

Piekritīšu tiem, kuri sacīs, ka crianza, iespējams, nav izcilākais LAN ražojums, bet šobrīd cenas un kvalitātes attiecība ir sasniegusi kulmināciju, it īpaši to dzērēju acīs, kuri meklē eleganci, godīgu attieksmi un klasiku uz galda. Kur vēl labāku izvēli svinībām kā gatavs Rjohas vīns no prestiža ražotāja! Skaļā burziņā LAN, visticamāk, paliks neievērots, bet rimtās vakariņās, ja galdā celts kas vairāk par rasolu un siļķi kažokā, vīns savu lomu nospēlēs pārliecinoši.

Krāsa kā jau nobriedušam vīnam - jauneklīgo sarkanumu ietonē rimti brūnganie toņi, aromātā kombinējas melnās plūmes, smagas garšvielas ar vaniļas virstoņiem.

Ja nu jāpiemeklē kāds apzīmējums LAN aromātam, jāapraksta kaut kas sparīgs, raupjš un vienlaikus vīrišķīgs - drīzāk skābens, nevis salds. Vistuvāk šķiet ādas jaka, dūmi, nedaudz mitras zemes.

Vienmēr licies drusku smieklīgs ieteikums kādu vīnu baudīt kopā ar medījumu. It kā jau padoms labs, bet, ja tā godīgi, cik no klātesošajiem var pacelt roku, ka īstu mežacūku ir ēduši?

Nākamais gads būs vēl labāks. Nopietni. Tiekamies pie vīna plauktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ELSA BIANCHI Malbec 2010 LAN Crianza 2006




Kāpēc iesaka? Pieklājīgs vīns, šobrīd nopērkams ar ievērojamām atlaidēm Krietns ražotājs, labs produkts, varbūt ir vērts patērēties vairāk par ierasto piecīti?

Cena Ls 4,50 Ls 8,79

Valsts Argentīna Spānija

Apgabals Mendosa Rjoha

Vīna darītava Valentin Bianchi Bodegas LAN

Vīnogas Gandrīz 100% Malbec 100% Tempranillo

Garšas īpatnības Augļi un ogas, viegli tanīni, ķiršaina, gara pēcgarša Eleganta gatava Rjohas vīna garša - labi sabalansēts un nobriedis

Saderība ar ēdienu Derēs gan kā aperitīvs, gan arī kopā ar daudziem gaļas ēdieniem. Gandrīz ikvienu Pasta ar Boloņas mērci, ikviens ēdiens ar tomātu mērci, sautēta pikanta gaļa, dārzeņu ragū

Alkohola īpatsvars 14,0% 13,5%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?