Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sāk ar NBA zvaigznēm un latviešiem

Ar zīmīgu divcīņu, atvadīšanos no leģendas un intriģējošām priekšnojautām pirmdien Kauņā tika atklāta jaunā Eirolīgas sezona. Vecās pasaules prestižāko basketbola turnīru vismaz pagaidām var dēvēt arī par spēcīgāko pasaulē, jo otrpus okeānam pauzi ietur Nacionālā basketbola asociācija (NBA). Papildu intriga arī Latvijas sporta līdzjutējiem, jo pēc četru gadu pārtraukuma Eirolīgas laukumos būs arī mūsu basketbolisti.

Nav viegli Eiropas basketbolā atrast divus principiālākus pretiniekus par Maskavas CSKA un Kauņas Žalgiri, tāpēc nepārsteidza, ka tieši šo komandu divcīņa tika izvēlēta jaunās sezonas atklāšanai. Pirms spēles tika godināts sportista karjeru beigušais amerikānis Markuss Brauns. Eirolīgas visu laiku rezultatīvākais spēlētājs ziedu laikos pārstāvēja tieši Žalgiri un CSKA. Laukumā gan Žalgira basketbolistiem neatradās daudz argumentu cīņā ar Maskavas «armijniekiem», kuru sastāvā burtiski lidoja NBA zvaigzne Andrejs Kiriļenko - 74:87.

Turpmākā sezona gan sola krietni vairāk sportiskās intrigas. Finansiālās krīzes pātaga pamatīgi skārusi grieķu grandus Panathinaikos un Olympiacos, kuri allaž bijuši starp galvenajiem favorītiem. Par pēdējās sezonās ciestajām sakāvēm reabilitēties vēlas spāņu lielklubi, ar NBA spēlētāju muskuļiem stiprinājušās Turcijas, Lietuvas un Krievijas komandas, kā allaž pie favorītiem pieskaitāmi arī Telavivas Maccabi Electra un Sjēnas Montepaschi. Pretendentu uz visaugstākajām vietām netrūks. Par papildu adrenalīnu komandu īpašniekiem gādās Amerikā ritošās sarunas par NBA sezonas glābšanu, kā rezultātā lielai daļai aizokeāna zvaigžņu var nākties steigšus kravāt koferus atpakaļceļam.

Kamēr tas nav noticis, priecāsimies par šo spēlētāju sniegumu Eiropas klubu sastāvā un uz viņu fona novērtēsim arī Latvijas basketbolistu varējumu. Eirolīgas durvis mūsu spēlētājiem bijušas slēgtas jau četrus gadus, bet nu uzreiz trīs latvieši centīsies sevi pierādīt šajā konkurencē.

Nepilnus 19 gadus vecajam Dāvim Bertānam Ļubļanas Olimpija sastāvā galvenais uzdevums būs krāt augsta līmeņa spēļu pieredzi, taču jau sezonas gaitā vajadzētu parādīt, kādēļ viņa potenciālu tik augstu novērtējuši NBA skauti. Slovēnijas klubs Eirolīgas sezonu sāks ar spēli pret vareno Barselonas Regal, kas pagājušajā sezonā Ļubļanā uzvarēja ar punkta pārsvaru, pārtraucot mājinieku piecu uzvaru sēriju Eirolīgas spēlēs savā laukumā. Jau šobrīd nozīmīga loma savos klubos iedalīta «spāņiem» Kristapam Valteram un Jānim Blūmam. Tiesa, gan Malagas Unicaja, gan Bilbao Bizkaia jau pirmajā kārtā gaidāma solīda konkurence par iekļūšanu Top 16 turnīrā. Abām komandām pirmajā kārtā pārbaudījumus gādās Grieķijas klubi. Valters un Unicaja viesosies pie seškārtējiem Eirolīgas čempioniem Atēnu Panathinaikos, bet Blūms un Bizkaia uzņems citu grieķu basketbola flagmani - Pirejas Olympiacos.

Kā jau pēdējos gados ierasts, būs iespēja Eirolīgas spēlēm sekot līdzi Viasat Sport Baltic kanālā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bilbao Bizkaia

Izveidots: 2000. gadā
Pagājušajā sezonā: 2. vieta Spānijas ACB līgā
Bilbao klubs vēl pirms desmit gadiem cīnījās par palikšanu Spānijas trešajā spēcīgākajā līgā, taču jau 2004. gadā ielauzās spēcīgajā ACB čempionātā. Tur progress turpinājās, līdz pērn komanda ne tikai pirmo reizi iekļuva izslēgšanas spēlēs, bet aizcīnījās līdz finālam, kur piekāpās spēcīgajam Barselonas klubam. Iepriekš Eiropā gūta pieredze divās ULEB kausa sezonās. Eirolīgā gaidāma debija.
Jānis Blūms klubam pievienojās 2008. gadā, trīs sezonu laikā Bilbao komandā aizvadot 110 spēļu. Jānis ir viens no vienības pamatspēlētājiem. Bieži iesaistās cīņā no rezervistu soliņa, pastiprinot spēli.
Izredzes: Spānijas klubiem neklājas Eirolīgā startēt ar pieticīgām ambīcijām, lai gan Bizkaia nav starp galvenajiem favorītiem. Uzmanīgāku dara tas, ka komandai trūkst Eirolīgas pieredzes, taču jauda komandai ir pietiekama, īpaši jau savā laukumā. To pierāda Spānijas čempionāta starts - uzvarēti spēcīgie Madrides Real un Joventut.

Malagas Unicaja

Izveidots: 1992. gadā
Pagājušajā sezonā: ceturtdaļfināls Spānijas ACB līgā, Top 16 Eirolīgā
Ilgus gadus bijis viens no Spānijas spēcīgākajiem klubiem, lai gan par čempionu kļuvis tikai reizi - 2006. gadā. 11 Eirolīgas sezonās augstākais sasniegums ir iekļūšana pusfinālā un trešās vietas izcīnīšana 2007. gadā. Pagājušajā sezonā izpildīja minimālos mērķus, taču nebija pat tuvumā neviena titula izcīnīšanai, tāpēc sezona atzīta par neveiksmīgu. ACB sezonu Unicaja sācis ar trim uzvarām pēc kārtas un ir turnīra līderis.
Kristaps Valters Malagas klubam pievienojās pirms šīs sezonas, bet iepriekš sevi jau veiksmīgi pierādījis Spānijas klubos Fuenlabrada un DKV Joventut. Pirmajās spēlēs bijis viens no komandas līderiem.
Izredzes: augsti mērķi vairo nervozitāti, ja kaut kas sāk neizdoties. Nokļuvis ļoti spēcīgā grupā ar piecu valstu čempioniem un diviem no Eirolīgas galvenajiem favorītiem Panathinaikos un CSKA. Jau ceturtdien Atēnās redzēsim, cik lielas ir komandas iespējas sasniegt visaugstākās virsotnes.

Ļubļanas Olimpija

Izveidots: 1946. gadā
Pagājušajā sezonā: 2. vieta Adrijas līgā, 2. vieta Slovēnijas čempionātā, Top 16 Eirolīgā
Talantu kalve Slovēnijas galvaspilsētā. Šāda slava ir Ļubļanas klubam, kurā meistarību pilnveidojusi virkne Eiropas zvaigžņu, arī mūsu Roberts Štelmahers. Piecpadsmitkārtējais Slovēnijas čempions pēdējos gados atdevis pozīcijas pašmāju čempionātā, uzvarot tikai divās no pēdējām piecām sezonām, taču joprojām ir valsts flagmanis gan Adrijas līgā, gan Eirolīgā. Pagājušajā sezonā pēc ilga pārtraukuma izdevās pārvarēt Eirolīgas pirmo kārtu.
Dāvis Bertāns uz Ļubļanu devās pagājušajā sezonā, taču Latvijā liktu šķēršļu dēļ netika pieteikts iepriekšējai Eirolīgas sezonai. Komandā nav starp pamatspēlētājiem, taču līdzšinējās spēlēs pie četrām piecām spēles minūtēm ir ticis.
Izredzes: būs jāpacīnās, lai izkļūtu no grupas, jo lielākā daļa konkurentu startē ar milzu budžetiem, nevis jauniem talantiem. Komandas spēcīgākais trumpis ir mājas sienas, pirms gada Olimpija uzvarēja visās Ļubļanā notikušajās pirmās kārtas spēlēs, klupinot gan nākamos čempionus Panathinaikos, gan Maskavas CSKA.

Latvieši Eirolīgā

Roberts Štelmahers (Ulker, Union Olimpija, Lietuvos rytas)
71 spēle, 643 punkti (vidēji 9,1), 149 atlēkušās (2,1), 70 pārķertās (1), 178 rez. piespēles (2,5)
Kaspars Kambala (Efes Pilsen, Fenerbahce Ulker)
53 spēles, 1023 punkti (16,3), 361 atlēkusī (6,8), 45 pārķertās (0,8), 28 rez. piespēles (0,5), 13 bloki (0,2)
Ainars Bagatskis (Žalgiris)
29 spēles, 208 punkti (7,2), 46 atlēkušās (1,6), 13 pārķertās (0,4), 16 rez. piespēles (0,5)
Raimonds Miglinieks (CSKA, Slask)
18 spēles, 34 punkti (1,8), 17 atlēkušās (0,9), 13 pārķertās (0,7), 45 rez. piespēles (2,5)
Uvis Helmanis (Bamberg)
20 spēles, 93 punkti (4,7), 42 atlēkušās (2,1), 11 pārķertās (0,6), 8 rez. piespēles (0,4)
Sandis Buškevics (Lietuvos rytas)
13 spēles, 39 punkti (3), 21 atlēkusī (1,6), 7 pārķertās (0,5), 12 rez. piespēles (0,9)
Ernests Kalve (Benetton)
5 spēles, 8 punkti (1,6), 2 atlēkušās (0,2), 3 pārķertās (0,6), 1 rez. piespēle (0,2)
Kristaps Janičenoks (Climamio)
2 spēles, 10 punktu (5), 1 atlēkusī (0,5), 1 pārķertā (0,5), 2 rez. piespēles (1)
Juris Umbraško (CSKA)
1 spēle, 0 punktu, 0 atlēkušo, 0 pārķerto, 2 rez. piespēles

Turkish Airlines Eirolīga

A grupa: Bennet Cantu (Itālija), Bilbao Bizkaia (Spānija), Caja Laboral (Spānija), Fenerbahce Ulker (Turcija), Olympiacos (Grieķija), SLUC Nancy (Francija)
B grupa: Maskavas CSKA (Krievija), Brose Baskets (Vācija), KK Zagreb (Horvātija), Panathinaikos (Grieķija), Unicaja (Spānija), Kauņas Žalgiris (Lietuva)
C grupa: Anadolu Efes (Turcija), Belgacom Spirou (Beļģija), Maccabi Electra (Izraēla), Emporio Armani (Itālija), Partizan (Serbija), Madrides Real (Spānija)
D grupa: Asseco Prokom (Polija), Barcelona Regal (Spānija), Galatasaray (Turcija), Sjēnas Montepaschi (Itālija), Unics (Krievija), Union Olimpija (Slovēnija)
2. kārtā (Top 16) iekļūst apakšgrupas četras labākās komandas, kuras četrās grupās noskaidro astoņas ceturtdaļfināla dalībnieces

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?