Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sangrija - dzēriens, ko neiespējami pagatavot nepareizi

Senāk baznīca bija aizliegusi sangriju. Taču kopš 1964. gada to dzer visā pasaulē. Ir vairākas skaistas leģendas par to, kā radies šis dzēriens, kura nosaukums spāņu valodā nozīmē «asinis». Tomēr visvairāk patiesības, šķiet, ir šajā stāstā: cilvēki, kas strādāja augļu plantācijās, lai veldzētu slāpes, ņēma līdzi ādas maisos sapildītu ūdeni, kuram pievienots vīns.

Šāds dzēriens karstā laikā ne tikai lieliski veldzē slāpes, bet arī tik ļoti nereibina kā tīrs vīns. Alkohols pilda arī dezinfekcijas funkciju. Dzert ūdeni no upes bija veselībai bīstami. Pielejot ūdenim vīnu, tas nedaudz tika dezinficēts.

Vēlāk kādam ienāca prātā šim dzērienam pievienot augļus. Tādējādi zemniekiem pieejamais lētais vīns kļuva garšīgāks, un arī nedaudz bojāties sākušie augļi tika izmantoti. Gadiem ritot, izveidojās dzēriens, ko saucam par sangriju.

Tomēr savu īsto triumfa gājienu tas sāka tikai 1964. gadā, kad to publikai demonstrēja pasaules Expo izstādē Ņujorkā Spānijas paviljonā. Kopš tā laika sangriju dzer visā pasaulē. Šā dzēriena komerciālās iespējas ir uztvēruši daudzi vīna ražotāji, kas veikalos piedāvā jau gatavus maisījumus. Tomēr paši spāņi uz tiem nemaz neskatās. Arī Spānijā rūpnieciski ražoto sangriju pērk galvenokārt tūristi.

Sangriju pagatavot ir ļoti vienkārši. Par pamatu ņem lētu, ozolā neizturētu sarkanvīnu, ko atšķaida ar dzeramo ūdeni, pievieno labi daudz ledus, šķēlītēs sagrieztus apelsīnus, laimu, ābolus, persikus - jebkādus augļus.

Spānijā nav vienotas tradicionālas sangrijas receptes, lai gan visbiežāk tās pagatavošanā tiek izmantots sarkanvīns. Kaut kā jau asiņu nosaukums jāattaisno. Protams, dzērienā vēl bez augļiem un cukura ir limonāde.

Tieši garšas daudzveidībā slēpjas sangrijas noslēpums. Nav iespējams pagatavot nepareizu dzērienu. Varat pievienot jebkādus augļus, izmantot jebkādu vīnu un pat stipro alkoholu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas: 1 pudele lēta sarkanvīna, 1 pudele gāzētas saldenas limonādes, 1 persiks, 1 apelsīns, 100 g stiprā alkohola (vislabāk, spāņu brendijs vai rums), 1 ēd. k. cukura, vaniļa, kanēlis vai krustnagliņas pēc vēlēšanās.

Pagatavošana
1. Sagriež augļus un iemērc stiprajā alkoholā. Persiks dzērienam piedos īpašu aromātu, taču var izmantot arī citus augļus vai ogas.
2. Lai augļi labāk ievilktos, vēlams tos iemērkt jau iepriekšējā vakarā un pa nakti novietot ledusskapī.
3. Pirms dzēriena pasniegšanas paņem lielu krūzi, ielej tur stiprajā alkoholā izmērcētos augļus (ar visu alkoholu), pievieno garšvielas, vīnu un limonādi.
5. Pagaršo! Ja gribas ko saldāku, pievieno cukuru. Un visbeidzot pievieno ledu. Dzer tūliņ, sangrija nav paredzēta glabāšanai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?