Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Skaistas svētku atmiņas

Pēc divu gadu nosacīta svinību gavēņa pavisam nesen, pagājušās gada nogales svinēšanā, bija jūtama piemirstā rosīšanās. Lielveikalu autostāvvietas pārpildītas, Rīgas restorāni gatavojās gadumijas sagaidīšanai, viesnīcu piepildījums tuvu maksimumam. Attiecībā uz dzērieniem svētku pasākumam arī ļāvāmies plašākai izvēlei. Sākumā, protams, kādu putojošu dzērienu, pie deserta - kāds retāk sastopams desertvīns.

Freixenet Vintage Reserva 2007, Brut Nature Cava. Neizpratni var radīt vārdu salikums «spāņu cava», kuru lieto dažu dzirkstošo vīnu apzīmēšanai. Kas ir spāņi, visiem būtu skaidrs, bet cava? Ilgus gadu desmitus spāņi šo dzērienu dēvēja par spāņu šampanieti, bet brīdī, kad bija jāstājas Eiropas Savienībā, šis nosaukums bija jāmaina. 95% cavas tiek izgatavots Katalonijā pēc identiskas tehnoloģijas, kā Šampaņā gatavo šampanieti, un cava kataloņu valodā nozīmē «pagrabs». Tas arī kļuva par jauno spāņu šampanieša nosaukumu. Pašreiz cava ir otrs populārākais dzirkstošais vīns pēc šampanieša, gadā tiek pārdots ap 150 miljoniem pudeļu.

Vairākums dzirkstošo vīnu tiek gatavoti, sajaucot vairāku ražas gadu vīnus, savukārt Freixenet Vintage Reserva 2007, Brut Nature Cava ir viena ražas gada darinājums. Pirms laist plašajā pasaulē, šis dzēriens ir vismaz 24 mēnešus izturēts pagrabos, tādējādi iegūstot aromātu un garšas daudzveidību. Uzraksts Brut Nature mūs informē, ka šajā dzirkstošajā var būt līdz 3 gramiem cukura uz litru. Vīnam ir noturīgas putas ar vienmērīgiem, maza izmēra burbulīšiem un delikātu bumbieru, ābolu un nedaudz mandeļu aromāta. Brut Nature vēl vairākus gadus veiksmīgi attīstīsies un patīkami pārsteigs ar kvalitāti.

Spiess, Silvaner Eiswein 2007, Rheinhessen. Eiswein - ledus vīns, dzēriens, kas top no vīnogām, kuras ir sasalušas un atgādina ledus gabaliņus, un parasti tas notiek janvārī. Ogā esošais ūdens ir sasalis, un no tās tiek izspiesta tikai koncentrēta un salda sula. Lai ogas nepaspētu atkust, tiek izmantotas pārvietojamas spiedes un sulas izspiešanas process tiek veikts tieši uz lauka. Rezultātā saņemam desertvīnu, kura dzīvotspēja var sasniegt pat vairākus gadu desmitus. Ņemot vērā niecīgo sulas daudzumu, kuru iegūst no sasalušajām ogām, protams, izgatavotā vīna apjomi ir niecīgi un cena sāpīga, bet rezultātam nevajadzētu likt vilties.

Izmantošu iespēju novēlēt jums visiem vīnu daudzveidīgajā pasaulē atklājumiem bagātu 2011. gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?