Freixenet Vintage Reserva 2007, Brut Nature Cava. Neizpratni var radīt vārdu salikums «spāņu cava», kuru lieto dažu dzirkstošo vīnu apzīmēšanai. Kas ir spāņi, visiem būtu skaidrs, bet cava? Ilgus gadu desmitus spāņi šo dzērienu dēvēja par spāņu šampanieti, bet brīdī, kad bija jāstājas Eiropas Savienībā, šis nosaukums bija jāmaina. 95% cavas tiek izgatavots Katalonijā pēc identiskas tehnoloģijas, kā Šampaņā gatavo šampanieti, un cava kataloņu valodā nozīmē «pagrabs». Tas arī kļuva par jauno spāņu šampanieša nosaukumu. Pašreiz cava ir otrs populārākais dzirkstošais vīns pēc šampanieša, gadā tiek pārdots ap 150 miljoniem pudeļu.
Vairākums dzirkstošo vīnu tiek gatavoti, sajaucot vairāku ražas gadu vīnus, savukārt Freixenet Vintage Reserva 2007, Brut Nature Cava ir viena ražas gada darinājums. Pirms laist plašajā pasaulē, šis dzēriens ir vismaz 24 mēnešus izturēts pagrabos, tādējādi iegūstot aromātu un garšas daudzveidību. Uzraksts Brut Nature mūs informē, ka šajā dzirkstošajā var būt līdz 3 gramiem cukura uz litru. Vīnam ir noturīgas putas ar vienmērīgiem, maza izmēra burbulīšiem un delikātu bumbieru, ābolu un nedaudz mandeļu aromāta. Brut Nature vēl vairākus gadus veiksmīgi attīstīsies un patīkami pārsteigs ar kvalitāti.
Spiess, Silvaner Eiswein 2007, Rheinhessen. Eiswein - ledus vīns, dzēriens, kas top no vīnogām, kuras ir sasalušas un atgādina ledus gabaliņus, un parasti tas notiek janvārī. Ogā esošais ūdens ir sasalis, un no tās tiek izspiesta tikai koncentrēta un salda sula. Lai ogas nepaspētu atkust, tiek izmantotas pārvietojamas spiedes un sulas izspiešanas process tiek veikts tieši uz lauka. Rezultātā saņemam desertvīnu, kura dzīvotspēja var sasniegt pat vairākus gadu desmitus. Ņemot vērā niecīgo sulas daudzumu, kuru iegūst no sasalušajām ogām, protams, izgatavotā vīna apjomi ir niecīgi un cena sāpīga, bet rezultātam nevajadzētu likt vilties.
Izmantošu iespēju novēlēt jums visiem vīnu daudzveidīgajā pasaulē atklājumiem bagātu 2011. gadu.