Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sprādzieni pastiprina spriedzi Irākā

Vismaz 63 cilvēki nogalināti, bet vairāk nekā 190 ievainoti sprādzienu sērijā, kas ceturtdien satrieca Irākas galvaspilsētu Bagdādi. Teroristu uzbrukumi notikuši laikā, kad pastiprinās spriedze starp Irākas sunnītu un šiītu politiķiem, un tikai dažas dienas pēc tam, kad svētdien pēc gandrīz deviņu gadu klātbūtnes valsti atstāja pēdējie amerikāņu karavīri.

Četrpadsmit sprādzienu

Vairāku stundu laikā ceturtdienas rītā 11 dažādās Bagdādes vietās nogranda 14 spēcīgu sprādzienu. Drošības iestādes apgalvo, ka četrus no tiem izraisījušas automašīnās ievietotas bumbas, bet desmit gadījumos sprāgstvielas detonējuši spridzinātāji pašnāvnieki.

Vismaz 18 cilvēku nogalināti Karadas priekšpilsētā, kad pašnāvnieks ar, visticamāk, nozagtu, ātrās palīdzības auto piebrauca pie slimnīcas un uzspridzinājās. «Mēs dzirdējām braucošas automašīnas skaņu, tad sekoja strauja un skaļa bremzēšana, bet pēc tam nogranda sprādziens. Tika izdauzīti visi logi un durvis, mūsu dzīvoklis piepildījās ar melniem dūmiem,» kāds vietējais iedzīvotājs sacīja aģentūrai Reuters.

Amatpersonas stāsta, ka uzbrukumi nebija vērsti pret drošības iestādēm, kas ir ierastais teroristu mērķis. «Viņu mērķis bija skolas, rīta agrumā uz darbu ejošie strādnieki un pretkorupcijas aģentūra,» medijiem sacīja drošības spēku pārstāvis ģenerālmajors Kasims Ata.

Uzbrukumu apmērs liecinot, ka tie bijuši plānoti vairākas nedēļas. Ceturtdien neviens teroristu grupējums par tiem neuzņēmās atbildību, tomēr eksperti sprieda, ka tos, visticamāk, ir paveikuši ar teroristisko organizāciju Al Qaeda saistīti sunnītu ekstrēmisti. Domājams, uzbrukumi ir saistīti ar neseno ASV karaspēka izvešanu, tomēr vairākums bagdādiešu uzskata, ka tā ir sunnītu politiķu rīkota pretdarbība pret viņiem vērstajai šiītu politiķu, precīzāk, premjerministra Nūrī el Mālikī, rīcībai. «Sprādzieni notika politiķu konflikta dēļ,» uzskata bagdādietis Abū Alī. «Mēs pieprasām politiķiem atrisināt savas problēmas un ļaut cilvēkiem dzīvot drošībā.»

Amatpersonu karš

Šonedēļ pa vīlēm šķīst pirms gada izveidotā šiītu, sunnītu un kurdu nacionālās vienotības koalīcija. Otrdien tika izdots sunnītu viceprezidenta Tarika el Hašemi aresta ordenis. Augstā amatpersona tiek apsūdzēta saistībā ar terorismu. Vairāki viņa miesassargi it kā esot atzinušies, ka pirms vairākiem gadiem T. el Hašemi uzdevumā ir organizējuši uzbrukumus šiītu politiķiem. T. el Hašemi šīs apsūdzības noraida un, baidoties no aizturēšanas, pašlaik ir patvēries daļēji autonomajā Kurdistānas provincē, un atrodas vietējās valdības aizsardzībā.

Citi sunnītu politiķi uzskata, ka šīs apsūdzības ir izdomājis premjers N. el Mālikī, lai novāktu no ceļa T. el Hašemi un atņemtu varu sunnītiem. Par premjera plānu monopolizēt varu liecina arī viņa lēmums ierosināt parlamenta uzticības balsojumu pret vēl vienu sunnītu politiķi, vicepremjeru Salehu el Mutlaku, kurš N. el Mālikī bija salīdzinājis ar 2003. gadā gāzto Irākas diktatoru Sadamu Huseinu.

Līdzīgi domā arī viens no ietekmīgākajiem sunnītu cilšu līderiem Alī Hatems Suleimans. «N. el Mālikī sašķels Irāku un radīs jaunu diktatūru, un uzvilks Sadama apmetni,» A. H. Suleimans sacīja sarunā ar britu raidorganizāciju BBC. «Diemžēl tas tika saskaņots ar amerikāņiem - nodot Irāku jaunam diktatoram, lai irākiešu sabiedrība atkal varētu eksplodēt.» Viss liecina, ka Irāka ir bīstami tuvu pilsoņu karam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?