Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sūdzmaņu mērķis nav vairot naudu valsts kasē, bet cīnīties par taisnību

Sūdzmaņu, kas Valsts valodas centra Kontroles daļu, kuras pārziņā ir sekot, kā mūsu valstī tiek ievērotas Valsts valodas likuma normas, regulāri apbērtu ar saviem iesniegumiem, nav daudz. Taču kopējo saņemto sūdzību apjoms ir pietiekami liels, un, izvērtējot saņemtos ziņojumus, Valsts valodas centra Kontroles daļas vadītājs Antons Kursītis atzīst - vairākums sūdzību ir pamatotas.

Pēdējā laikā saņemto sūdzību skaits ir nemainīgs - ap 800 -, un, kā atklāj Kursītis, sūdzību iesniedzēji kļūst arvien zinošāki, vairāk pārzina savas tiesības. «Piemēram, kāpēc mūsu ražotāji citās valstīs nedrīkst pārdot savas preces bez marķējuma tulkojuma attiecīgās valsts valodā, bet Latvijā tā drīkst rīkoties.» atklāj inspektors.

Kursītis iedzīvotāju aktivitāti vērtē pozitīvi, jo uzskata, ka mūsu valsts pilsoņiem ir tādas pašas tiesības kā jebkuras citas Eiropas valsts pilsoņiem. «Pareizi dara! Tā ar valsts institūciju palīdzību, piemēram, tirgotāji tiek piespiesti ievērot gan Patērētāju tiesību aizsardzības, gan Valsts valodas likumu.»

Jautāts, vai ir parēķināts, cik liels ir viena čakla censoņa devums valsts kasē, piemērojot naudas sodus, balstoties uz viņa sūdzībām, Kursītis atbild, ka tādi aprēķini nav veikti. Primārais inspektoru uzdevums esot nevis piemērot naudas sodus, bet gan radīt apstākļus, lai pārkāpumus novērstu un tie neatkārtotos.

Sūdzmaņu mērķis neesot vis vairot naudu valsts kasē, bet gan cīnīties par taisnību un valsts valodas ievērošanu. Kā izņēmumu Antons Kursītis min vienīgi vēstules no ieslodzījuma vietām, kur garas un izvērstas sūdzības bieži tiek vērstas pret kādu konkrētu darbinieku un, visticamāk, ir personīgu motīvu vadītas.

Gadiem nemainīgajām sūdzībām par apkalpojošās sfēras darbinieku valsts valodas nezināšanu un preču marķējuma tulkojuma trūkumu pēdējos gados pievienojušās jaunas sūdzības - par to, ka uzņēmumu mājaslapās internetā informācija, kas skar likumīgas sabiedriskas intereses, ir tikai svešvalodā vai noteicoši svešvalodā, visbiežāk krievu. Tāpat pēdējā laikā arvien vairāk sūdzību tiek saņemts par firmām, kuras tiešajā tirdzniecībā un prezentācijās piedāvā dažādus importa medikamentus, sadzīves priekšmetus, un šīs demonstrācijas notiek tikai krievu valodā bez tulkojuma, ko var uzskatīt par latviski runājošo diskrimināciju.

Kursītis norāda uz vēl kādu aktuālu lietu - ne tikai vienkārši Valsts valodas likuma normu neievērošanu, bet necieņas izrādīšanu pret valsts valodu. Pāris gadu laikā, kopš likumā iestrādāts arī šāds pants, ir vairāki sodītie.

«Nesen sodījām Jūrmalas pilsētas pašvaldību par to, ka dome balsojumā atļāva Slavas alejā izvietot informāciju par māksliniekiem tikai angļu valodā bez tulkojuma valsts valodā. Informāciju gan neizvietoja pati dome, bet tās sadarbības partneri no Krievijas, kuri varēja arī nezināt likumus. Taču domei, to atļaujot, situācija bija jāizskaidro,» stāsta Kursītis. Arī gadījums, kad žurnālists Andrejs Mamikins TV5 raidījumā Bez cenzūras toreizējam satiksmes ministram Kasparam Gerhardam nav devis iespēju izteikties latviešu valodā, traktēts kā necieņas izrādīšana pret valsts valodu, par ko piemērots sods.

«Diemžēl mūsu valsts augstākās amatpersonas pašas veicina šo situāciju, runājot ar žurnālistiem svešvalodā. Dzīvojot Latvijā, kur vienīgā valsts valoda ir latviešu, es varu arī nesaprast, ko šādā raidījumā saka ministri, Saeimas deputāti, citas amatpersonas, jo tulkojuma valsts valodā visbiežāk raidījumos nav, ja ir - tad nereti kļūdains. Domāju, ka nevienā citā valstī tā nenotiktu, ka valsts amatpersonas ar saviem iedzīvotājiem sarunājas svešvalodā bez tulkojuma valsts valodā,» norāda Kursītis un piebilst, ka brīdī, kad valsts valodas jautājums kļuvis īpaši aktuāls, aizstāvot valsts valodas lietojumu un nostiprināšanu, bet tajā pašā laikā Latvijas TV kanālos runājot krieviski, politiķi nonākuši pamatīgās pretrunās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Par ko sūdzas Visbiežāk tiek sodīti

Kopumā līdz šī gada 13. decembrim konstatēts 1031 Valsts valodas likuma pārkāpums
1. Darbinieki nelieto valsts valodu, īpaši apkalpojošajā sfērā. 56% gadījumu
2. Importētās preces tiek realizētas bez marķējuma tulkojuma latviešu valodā. 28% gadījumu
3. Publiskā informācija ir angļu vai krievu valodā. 6% gadījumu
4. Publiskajā informācijā ir daudz gramatisko kļūdu. 6% gadījumu
5. Darba devēji nepamatoti pieprasa svešvalodas, īpaši krievu valodas, prasmi

Valsts un pašvaldību uzņēmumos
1. Bērnudārzu darbinieki
2. Glābšanas dienestu darbinieki
3. Zemākā ranga policijas darbinieki
4. Autobusu, trolejbusu, tramvaju vadītāji
Privātuzņēmumos
1. Pārdevējas. Stabili pirmajā vietā jau daudzus gadus
2. Apsargi
3. Frizieres
4. Masieres, arī no Ķīnas un Taizemes

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?