Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Triju partiju vietā - viena

Labi organizētā kongresā sestdien Valkā ar skaistām, lozungiem bagātām runām bez iekšējo attiecību kaislībām Vienotības partijas dibināšanas līgumu parakstīja to veidojošo politisko spēku līderi Solvita Āboltiņa (JL), Ģirts Valdis Kristovskis (PS) un Aigars Štokenbergs (SCP). Vienotība piesaka sevi vēlēšanām ar valdības vadītāju Valdi Dombrovski kā premjera kandidātu.

Tā saņēma arī ceļamaizi no bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas, kura kongresam atsūtītajā apsveikumā saka: «Līdz ar vienotas partijas izveidi Vienotība nostiprina savas pozīcijas kā nopietns un paliekošs spēlētājs uz Latvijas politiskās skatuves, kas nāk ar praksē jau pārbaudītu un vēlētājiem skaidri saprotamu piedāvājumu gaidāmajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās».

Videoapsveikumu bija atsūtījis arī Igaunijas premjers Andruss Ansips un Somijas valdības vadītājs Jirki Katainens, kuri uzteica kolēģi V. Dombrovski, jo viņa vadītā valdība esot paveikusi «ļoti nozīmīgu darbu, lai izvestu valsti no krīzes uz izaugsmes un attīstības ceļa». V. Dombrovski kā premjera kandidātu delegāti atbalstīja lielā vienprātībā, viņam pašam atturoties. Tāpēc neskaidrs palika S. Āboltiņas teiktais, ka valde V. Dombrovski izvirzījusi «pēc grūtām debatēm». Vienotība apstiprināja arī V. Dombrovska plānu stabilai Latvijas attīstībai, kas paredz ražošanai un investīcijām labākos apstākļus un zemāko bezdarba līmeni Baltijā - ne vairāk kā 7%. Premjera uzstāšanās gan bija tik monotona, ka apgrūtināja uztvert tajā jaunos vēstījumus. Attiecībā uz konkurētspējas novērtējumu V. Dombrovskis kā mērķi izvirzīja nepieciešamību Pasaules Bankas Doing Business indeksā no 27. vietas 2010. gadā pārvietoties uz 18. vietu 2014. gadā. Viņš arī solīja: «Tuvākajos trijos gados apņemamies nodrošināt nodokļu sistēmas stabilitāti, ieviešot moratoriju nodokļu paaugstināšanai.»

Vienotības līderi lepojās ar sasniegto, stāstīja par iecerēm, bet neaprunāja konkurentus un nekašķējās savā starpā. S. Āboltiņa teica, ka apvienības misija bijusi izglābt valsti no kritiena bezdibenī, bet tagad svarīgi sasniegto noturēt un nepazaudēt. Kā viņa, tā Ģ. V. Kristovskis atzina - lai to paveiktu, pašiem jābūt vienotiem. Ģ. V. Kristovskis to konkretizēja: «Ir jānodrošina vismaz uzticība un atklātība lēmumu pieņemšanā, kas patiesībā ir vienīgais garants partijas labai pārvaldībai, un nav šaubu, ka tā ir klibojusi.» Dažas dienas pirms dibināšanas sapulces PS valde bija nemierā, ka S. Āboltiņa visu vārdā runājusi par sadarbību ar Saskaņas centru. To Ģ. V. Kristovskis pieminēja arī sestdien: «Absurdi ir meklēt skaidrojumu koalīcijas veidošanai ar Saskaņas centru tās vēlētāju daudzskaitlībā! SC vēlētājs joprojām nesaprot nacionālas Latvijas valsts intereses un iespējas.» Sadarbību ar citiem spēkiem apsveikumā pieminēja arī V. Vīķe-Freiberga: «Jau pirms vēlēšanām kategoriski noraidīt dialoga iespējamību ar potenciāliem partneriem manā uzskatā ir nopietna stratēģiska kļūda, jo tā var novest pie nonākšanas citu partneru pārlieku liela iespaida un pat šantāžas valgos.»

Pat ja Vienotības līderiem izdosies izveidot koleģiālas savstarpējās attiecības, tai ir vēl vairāki uzdevumi, par kuriem runāja potenciālais ģenerālsekretārs Artis Kampars. Viņaprāt, Vienotības vēsturiskā misija ir nostiprināt sabiedrības uzticību partiju sistēmai, kas nozīmē atbalsta palielināšanu Saeimai, valdībai un politiķiem ar sabiedrības iesaisti politiskajos procesos un katras partijas saikni ar ierindas biedriem reģionos. Līderu uzstāšanās liecināja, ka viņiem nebūs viegli pietuvināties vienkāršajam cilvēkam un izprast dzīvi ārpus Rīgas. Tikai SCP priekšsēdis A. Štokenbergs, šķiet, tam ir gatavs, jo runā nolasīja arī dažas īsziņas, ko saņēmis kā iekšlietu ministrs par nelaimēm novados, lai ilustrētu realitāti. Debates parādīja, ka būs arī konkurence uz amatiem valdībā. Partijā ir vismaz trīs izglītības ministra kandidāti - ne tikai Ina Druviete, kuras runa bija vairāk akadēmiska, bet arī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, kura ar viegli uztveramiem piemēriem stāstīja, kā Latvijā var veidot kvalitatīvu izglītības sistēmu pēc Somijas piemēra. Par izglītību runāja arī bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis. Vienotības pirmais kongress paredzēts 26. novembrī, kad būs pabeigta JL, PS, SCP un apvienības darbības izbeigšanas procedūra. Līdz tam strādās valde, kurā ir S. Āboltiņa, A. Štokenbergs, Ģ. V. Kristovskis, V. Dombrovskis, Kārlis Šadurskis, Artis Pabriks, Dzintars Zaķis, Arvils Ašeradens, Aleksejs Loskutovs, Silva Bendrāte, Sanita Stelpe, Karīna Korna, Edgars Jaunups, Jānis Avotiņš un Krišjānis Bušs. Skaitliski Vienotība vēl nav lielākā partija, jo politisko ietekmi zaudējusī LPP/LC norāda, ka tajā ir 3763 biedri. JL Vienotībā ienāca ar 1358 biedriem, Pilsoniskajā savienībā ir ap 600, bet SCP pēc pārreģistrācijas - 270 biedru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?