Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Trīnīšiem bagāts r udens

Šo ceturtdien, 6. oktobrī, Viktorijas un Ģirta Buividu ģimenē dzimušie trīnīši Elizabete, Aleks un Marks svinēs triju nedēļu jubileju. Mazuļi ir dzīvespriecīgi un jau pieraduši pie mājīgi iekārtotās, gaišās istabas vecāku dzīvoklī Rīgā. Trīnīšu istabā pie lampas šūpojas krāsaini baloni, un ir sarūpētas drēbītes katram citādā krāsā (Elizabetei - rozā, Alekam - zilas un Markam - zaļas), arī gultiņas un rotaļlietas. Arī māmiņa Viktorija jūtas lieliski, un abi vecāki jau ir apguvuši iemaņas raiti aprūpēt visus trīs zīdainīšus.

«Šis gads mums ar Ģirtu ir ļoti nozīmīgs - šogad apprecējāmies, šogad mūsu bērni ir nākuši pasaulē, turklāt vēl šogad abi esam plānojuši pabeigt studijas - Ģirts augstskolā Turība, bet es - Latvijas Universitātē,» stāsta Viktorija Buivide.

Nepilnas divas nedēļas pēc Buividu ģimenes trīnīšu piedzimšanas Rīgā arī Jēkabpilī nāca pasaulē trīnīši. Savukārt šī gada augustā saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā piedzimis lielākais bērnu skaits pēdējo 23 mēnešu laikā - 1790 bērnu.

Gaidīti un mīlēti bērni

Barojot no pudelītes Aleku, Viktorija izklāsta, ka vārdi Elizabete un Marks bijuši viņai un vīram padomā jau sen. «Bijām sarunājuši - ja būs meita, tad sauksim viņu par Elizabeti, ja dēls - tad par Marku,» saka trīnīšu māmiņa. «To, ka būs trīnīši, zinājām no grūtniecības desmitās nedēļas, bet, kad biju piektajā mēnesī, tad uzzinājām, ka gaidāmi divi dēli un meita.» Vecāki nopriecājušies, ka jau šogad piepildīsies viņu sapnis gan par Elizabeti, gan par Marku, bet trešajam bērniņam izvēlējušies vārdu Aleks. «Mani trīnīši pasaulē nāca 35. grūtniecības nedēļā, veicot ķeizargriezienu, ar minūtes starplaiku: Elizabete piedzima deviņos trīsdesmit astoņās, Aleks - deviņos trīsdesmit deviņās, bet Marks - deviņos četrdesmit,» stāsta Viktorija. Kamēr sarunājamies, Aleks jau ir beidzis maltīti un tiek rūpīgi apguldīts. Tagad klāt ir Marka ēdienreize, bet mazā Elizabete jau mierīgi guļ. «Patlaban bērniņi ir jābaro ik pa trim stundām, un ēd viņi ļoti labi,» priecājas jaunā mamma. «Elizabete - kā jau vecākā - ir pati lielākā. Kad viņa piedzima, tad svēra 2 kg 300 g, tagad viņas svars jau ir sasniedzis 2 kg 980 g, Aleks piedzimstot bija 2 kg 280 g smags, bet tagad jau ir sasniedzis 2 kg 750 g svaru, Marks piedzimstot bija pats mazākais, svēra 1 kg 935 g, tagad jau sver 2 kg 455 g.» Abi vecāki atzīst, ka zīdainīši ir līdzsvaroti un harmoniski, guļ un ēd ļoti labi.

To pamanām arī mēs, ciemiņi, jo pozēšanu fotogrāfam visi trīnīši uztver ļoti mierīgi. «Mūsu bērniņi ir mīlēti un gaidīti, viņi to jūt, tāpēc arī ir līdzsvaroti un priecīgi,» uzsver Viktorija. Trīnīši ir atšķirīgi izskatā, kā stāsta vecāki, arī raudot katrs citādā balsī. Mazuļiem jau ir pasūtīti speciāli ratiņi, kas tiek izgatavoti Vācijā. «Ratiņi maksā dārgi, bet tos pasūtījām jau laikus, negaidot pabalstu saņemšanu, un drīz ratiņi jau būs pie mums Latvijā,» stāsta Ģirts. Vecāki vēlas doties ar mazuļiem pastaigās, turklāt netālu no mājām esot pastaigām piemērots parks. Finansiālu atbalstu trīnīšu ģimenei ir piešķīrusi gan valsts - 6000 latu, gan Rīgas dome - 3000 latu, ģimenei ir solīta arī valsts apmaksātas aukles palīdzība. Buividu ģimenei materiāli palīdzējusi arī Viktorijas un Ģirta darbavieta Rīgas pašvaldības policija. «Esam priecīgi par katru atbalstu, jo izdevumi pašām elementārākajām lietām - bērnu pārtikai un pamperiem - ir lieli,» atzīst Viktorija. Tomēr ģimene ir pārliecināta, ka ar visiem izdevumiem veiksmīgi tiks galā. Vecāki nolēmuši, ka abi izmantos piešķirto bērnu kopšanas atvaļinājumu, kas gan apmaksāts tiek tikai vienam no viņiem. «Mums abiem ir jābūt mājās, lai pilnvērtīgi aprūpētu mazuļus,» ir pārliecināts Ģirts. Vecākiem palīdzēt ir gatava arī trīnīšu vecmāmiņa. Uz jautājumu, vai Viktorija un Ģirts domā, ka nākotnē viņu ģimenē varētu būt vēl kāds bērns, trīnīšu mamma atbild: «Vispirms jāizaudzina šie trīs bērni, jo audzināšana, izglītošana - tā ir liela atbildība, arī materiālā ziņā. Dzemdēt - tas jau ir vienkārši, bet svarīgākais ir veltīt bērniem mīlestību, rūpes un nodrošināt visu nepieciešamo.» Ar smaidu sejā Viktorija piebilst: «Ja varētu droši zināt, ka nākamreiz pasaulē nāks viena meitenīte, tad varbūt mēs ar vīru izlemtu par labu vēl vienam bērnam, bet ir jau iespējams, ka mums atkal būs trīnīši, tāpēc rūpīgi jāizvērtē iespējas sniegt visiem bērniem vajadzīgo uzmanību un sarūpēt labus dzīves apstākļus.»

Trīnīši arī Latgales pusē

27. septembrī Jēkabpilī par triju meitiņu māmiņu ir kļuvusi 31 gadu veca skolotāja no Rēzeknes novada Dricāniem, vēsta aģentūra LETA. Arī Latgales trīnīšu ģimeni gaida valsts pabalsts 6000 latu apmērā. LETA vēsta, ka 13. oktobrī par pašvaldības pabalsta piešķiršanu plānots lemt Rēzeknes novada domes Sociālo jautājumu komisijas sēdē. Jēkabpils domes deputāti jau ir nolēmuši, ka trīnīšu mammai piešķirs 300 latu dāvanu karti pirkumiem aptiekā, vēsta portāls ceturtdiena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?