Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Twitter revolūcija Rīgā

Sandris Točs

Kaut kas līdzīgs Maskavas tvitera revolūcijai notika pie Rīgas bankomātiem. Tikai to veidoja paklausīgas rindas pie banku automātiem, kurās stāvēja cilvēki, kuri nekam vairs netic.

Swedbank nav piparbodīte - tā ir lielākā Latvijas banka. Tieši Swedbank ir banka, kurai cilvēki ir uzticējušies visvairāk, norāda sociologs Arnis Kaktiņš. Tātad - pie bankas, kura ir stabila banka, stāv rindā cilvēki un izņem naudu. Piekrītu sociologam, ka te mēs vērojam nevis uzticēšanos vai neuzticēšanos konkrētajai bankai. Mēs redzam, ka cilvēki neuzticas vairs pilnīgi nekam.

Tas nesākās vakar. Nevajag smieties par cilvēkiem. Tā ir viņu mūža pieredze, kas dzen viņus rindās pie bankomātiem. Mums apkārt dzīvo cilvēki, kuri ne vienu, bet vairākas reizes ir piedzīvojuši, ka viņu nauda pārvēršas par neko. Solījumi izkūp gaisā, bet stabilākais par stabilo, kas bija vēl vakar, šodien vairs nepastāv. Tie, kas paši pārdzīvoja PSRS sabrukumu, saprot, ka rīt var nebūt arī pasaules lielākās valsts ar visām partijām, armijām, cietumiem un čekām. Mēs piederam pie paaudzes, kura labi zina, ka notikt var viss.

Tas tomēr nenozīmē, ka nav jādzīvo, turoties pie tā, kam tic. Neskatoties uz ģeopolitisko katastrofu vai pasaules galu kā iespējamību, mēs dzīvojam uzticēšanās pasaulē. Bez uzticēšanās nav iespējama elementāra sadzīve - jebkuru līgumu var nepildīt, jebkurš cilvēks var piemānīt, jebkas var nenotikt. Tomēr ir zināma uzticēšanās kritiskā robeža, bez kuras sabiedrība pastāvēt nevar. Tās ir tik elementāras lietas, par kurām nekad nedomājam - pie zaļā mūs palaidīs, veikals atvērsies astoņos, bet bankomāts izsniegs naudu.

Neticēt, ka bankomāts izsniegs naudu, ir sarkanā līnija, ja runājam sarkano līniju valodā. Pie visu banku bankomātiem rindas - visas sarkanās lampiņas deg. Un labi, ka tas ir tikai viens vakars, bet veselais saprāts uzvar.

Var visu vainu par notikušo uzvelt provokatoriem, kuri rīkojušies sociālo tīklu jaunā attīstības pakāpē. Tad attapties jaunā jau dziļākā krīzē, kurai atkal meklēt provokatorus. Tomēr provokatoriem provokācija ir izdevusies, tikai pateicoties dziļajai uzticības krīzei, kas valda sabiedrībā, kura netic un baidās.

Amatpersonām laiks nopietni ņemt vērā Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža vārdus - sabiedrībā atmosfēra ir nokaitēta, politiķiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem - ar lēmumu pieņemšanu un to, ko viņi runā.

Finanšu ministram nevajadzētu vairs teikt, lai cilvēki domā paši, vai banka ir stabila. Jebkura valdības neadekvāta rīcība var būt signāls neprognozējamai rīcībai no sabiedrības puses. Kad bailes paralizē prātu, bet uzticības pozitīvais limits ir izsmelts, destruktīva rīcība var nodarīt milzīgu postu mūsu sabiedrībai, valstij un mums pašiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?