Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vēlēšanas un trīs vēlēšanās

Andrejs Panteļējevs

Priekšvēlēšanu sprints nu ir galā, un šodien mums visiem jāizdara izvēle. Pirmo reizi Latvijas vēsturē notiek ārkārtas vēlēšanas, un tas prasa arī zināmu ārkārtas atbildību no mums, vēlētājiem. Jo šo vēlēšanu rezultāti droši vien ieies vēstures hrestomātijā, kaut vai tāpēc, lai raksturotu, cik efektīva var būt Saeimas pirmstermiņa atlaišana un ārkārtas vēlēšanas.

Izvēle nav viegla. Es domāju - mēs nevaram sūdzēties, masu saziņu līdzekļos bijis gana debašu. Programmas pieejamas gan partiju, gan CVK mājaslapā, un, ja kāds vēl nav paspējis, sestdien vēl var tās palasīt pirms došanās uz vēlēšanu iecirkni. Jāsaka gan, ka daudzās publiskās debates ne tikai palīdzēja, bet arī apgrūtināja, jo, tuvojoties vēlēšanām, politiķi sāka kļūt aizvien pretrunīgāki savos solījumos. Laikam jāpieturas pie rakstītā vārda, jo par to vismaz varēs pieprasīt atbildību pēc tam.

Manuprāt, šo vēlēšanu sakarā ir svarīgas trīs lietas. Pirmkārt, respektēsim paši sevi. Ko tas nozīmē? Sāksim jau ar to, ka neuzskatīsim sevi par melniem un maziņiem, «kuru balss jau neko neizšķir». Domāsim ar savu galvu un balsosim par to, kas katram no mums patiešām ir svarīgs, nevis tikai par to, ko runā «gudri cilvēki». Jo katrs «gudrais» arī ir pats ar savām interesēm. Mēs esam dažādi, un mums ir dažādas prioritātes, un demokrātijai šī dažādība ir jāatspoguļo. Piemēram, ir normāli, ka kādam uzņēmējam interesē investīcijas un tāpēc svarīgākais ir ātrāka eiro ieviešana. Un tajā pašā laikā ir normāli, ka pensionāram, kas knapi nodzīvo no pensijas līdz pensijai, ir svarīgi pāris latu klāt savai izdzīvošanai. Un nevienam nav tiesības kaunināt otru.

Otrkārt, respektēsim citu izvēli. Tik daudz tiek runāts par «paģirām» otrajā rītā pēc vēlēšanām. Šī pieeja nozīmē tikai to, ka neesam gatavi pieņemt un samierināties, ka uzvar cita, nevis manējā partija. Tā demokrātija nestrādā. Un, ja mēs tā domāsim, tad nekad tā sauktā plaisa starp tautu un politiku nemazināsies, vismaz no vēlētāju puses. Daļēji šī problēma ir saistīta ar trešo lietu, kas svarīga vēlēšanu sakarā. ASV prezidenta vēlēšanās ir tāda tradīcija, ka uzvarētājs pasakās saviem vēlētājiem, bet pasakās arī vēlētājiem, kas balsojuši par konkurentu, un paziņo, ka savā amatā pārstāvēs abu pušu intereses. To vajadzētu iedibināt arī mūsu politiskajai elitei. Tas nozīmētu, piemēram, ja VL-TB/LNNK vēlēšanu rezultātā nokļūst valdībā, tai jābūt spējīgai pārstāvēt arī Saskaņas centra vēlētāju, un otrādi - Saskaņas centram uzvaras gadījumā - vislatviešu intereses. Liekas neiespējami? Bet pārstāvnieciskā demokrātija tikai tad nepārvēršas par primitīvu vairākuma diktatūru, ja vēlētājs ir gatavs būt lojāls pret politiķiem, ko ievēlējuši citi, savukārt politiķi ir gatavi būt lojāli pret vēlētāju, kas balsojuši par citiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?