Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ZZS arī turpmāk neplāno būt «daudz citādāka»

Zaļo un Zemnieku savienība jaunajā Saeimā neplāno būt «daudz citādāka», apgalvo tās līderi. Viss gan esot atkarīgs no sadarbības partneriem - ja būtu arī turpmāk jāstrādā kopā ar Vienotību, situācija būtu ļoti līdzīga, uzskata viens no zaļo līderiem Viesturs Silenieks. Ja ZZS būs valdībā, tāpat kā tagad nebaidīšoties uzņemties atbildību par smagajām nozarēm.

«Visiem jārēķinās, ka nebūs iespējams nogriezt naudu pensionāriem,» kā pirmo nosacījumu min ZZS frakcijas līderis Augusts Brigmanis. Viņš nav gatavs stāstīt, kā tad veikt budžeta konsolidāciju, jo Vienotība atteikusies runāt par nākamā gada valsts budžeta projektu līdz vēlēšanām, un tad ZZS arī neredzot pamatu savu viedokli atklāt. Tad, kad abas partijas pie viena galda sāks par to diskutēt, arī ZZS izteikšot savu nostāju.

Iespējams, pirmo reizi ZZS arī rēķinās, ka var palikt opozīcijā, taču tā nav noskaņota atteikties no iespējamā apgrūtinājuma - Aivara Lemberga, pret kuru kā vienu no oligarhiem iestājies Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers. Ja viņa partija būs nākamajā valdībā, ZZS tajā, visticamāk, nebūs, lai gan paši ZZS cilvēki saka, ka varot sadarboties ar visām partijām.

Pieredzējusi komanda

Teikt, ka Zaļo un Zemnieku savienība nav prognozējams politiskais spēks, it kā nebūtu pamata - sabiedrība ir iepazinusi tās līderus. ZZS frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis ir amatā kopš 2002. gadā, tikpat ilgi valdībā bez pārtraukuma ir strādājis ZZS priekšsēdis, vides un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis. ZZS ir vienīgais politiskais spēks, kas nepārtraukti bijis visās valdībās gandrīz desmit gadu. Arī satiksmes ministra Ulda Auguļa politiskajai karjerai vismaz ZZS vēlētājs varēja sekot līdzi jau no laika, kad viņš vēl bija pašvaldības vadītājs un parlamentārais sekretārs. Liela kurnēšana nav dzirdēta arī par zemkopības ministru Jāni Dūklavu. ZZS ir viens no retajiem politiskajiem spēkiem, kuri vēl saglabājuši spēcīgas reģionālās nodaļas, un ārpus Rīgas apvienību pārstāv tuvākā vai tālākā apkaimē labi zināmi cilvēki. Abām partijām - Latvijas Zemnieku savienībai un Latvijas Zaļajai partijai - ir arī sava skaidra ideoloģija, ko uzsvēra LZP līdzpriekšsēdētājs V. Silenieks. Ir jautājumi, kuros partiju viedokļi atšķiras, piemēram, par tautas vēlētu prezidentu, pret ko zaļie iebilst, bet tajos vēlētājiem nekas netiekot solīts, un jārēķinās, ka ZZS frakcijai par to būtu brīvais balsojums.

Taču vienlaikus tieši ZZS visvairāk bijusi raksturīga negaidīta rīcība balsojumos vai viedokļa maiņa, kā arī agrāk neiedomājama koalīcijas partijas bloķēšanās ar opozīciju. Raidījums Nekā personīga bija saskaitījis, ka kopā ar Saskaņas centru ZZS balsojis ap 50 reižu. Tikai vēlēšanas parādīs, kā uz to reaģēs apvienības nacionāli noskaņotais vēlētājs laukos. A. Lembergs bija saskaitījis, ka Vienotība ar opozīciju kopā esot balsojusi vēl vairāk, bet A. Brigmanis sacīja: «Kur tas teikts, ka Vienotībai vienmēr bija taisnība. Kāpēc mums būtu jāatbalsta glupi priekšlikumi?» ZZS neprognozējamā rīcība varētu būt saistīta tieši ar sadarbības partneru - reģionālās partijas Latvijai un Ventspilij un arī Liepājas partijas - vēlmēm. Tās nerunā par līdzsvarotu visu reģionu attīstību, bet vairāk bija vērstas uz savu pašvaldību interesēm. Var pieļaut, ka šajā ziņā nākamajā Saeimā maz kas mainīsies. Lai palielinātu atbalstu Latgalē, pirms 10. Saeimas vēlēšanām ZZS iesaistīja apvienībā bijušo Tautas partijas biedru Jāni Klaužu. Arī viņa politiskā darbība galvenokārt ir saistīta ar atbalsta nodrošināšanu Līvāniem un Latgalei. ZZS komanda Saeimā pēc 10. Saeimas vēlēšanām nebija vienota, par to liecina arī Ivetas Grigules izslēgšana no Zaļās partijas - viņa darbojās patstāvīgi un arī tagad sākusi īstenot savu individuālo kampaņu, jo kandidē no ZZS arī uz 11. Saeimu.

Karstais kartupelis

Šajās vēlēšanās ZZS iekļāvusi sarakstā Māri Kučinski, kurš bija viens no Tautas partijas līderiem un ir ar lielu politisko pieredzi. Viņš Dienai atzina, ka savus jaunos kolēģus vēl nav iepazinis. M. Kučinski, kurš startē Vidzemē, uzaicinājuši Valmieras puses zemsavieši, ar kuriem viņš ir strādājis kopā. «Esmu pieklājīgs cilvēks. Ja esmu pieklauvējis pie svešas mājas durvīm un tajā iegājis, tad es nesākšu regulēt, kā tur ir jāizskatās,» sacīja M. Kučinskis, atbildot uz vaicāto, kā varētu mazināt A. Lemberga neproporcionāli lielo ietekmi. Viņš tikai atminoties, ka «tie, kuriem ir sava galva, tie arī savu galvu saglabājot, un Lembergs to ir respektējis». Līdz vēlēšanām paliks neatbildēts jautājums, kāda būs A. Lemberga ietekme pēc vēlēšanām. A. Brigmanis gan aicina vērīgāk skatīties televīzijas pārraides, piemēram, LTV rīkotajā 100. panta diskusijā U. Augulis esot runājis vairāk nekā A. Lembergs. Viņš pats arī Dienai teica, ka ir gadījies palikt mazākumā, piemēram, tad, kad aicināja ZZS neuzņemties Veselības ministrijas vadību, jo tā ir jāvada partijai, kurai ir finanšu ministrs. Kad satiksmes ministram norāda uz A. Lemberga cilvēkiem nozares uzņēmumu padomēs, ministrs reaģē ar mudinājumu nosaukt kādu, kurš nav profesionāls.

ZZS iekšienē ir cilvēki, pēc kuru domām, A. Lembergam pašam vajadzētu paiet malā, ja reiz viņš vēlēšanās nav kandidējis. Tajās A. Lemberga popularitāte varētu būt labs pienesums, lai palielinātu ZZS atbalstītājus. Pēc vēlēšanām ZZS turēšanās pie A. Lemberga kā viena no līderiem varētu būt nopietns apgrūtinājums sadarbībai ar partijām, kas iestājušās par oligarhu partiju ietekmes mazināšanu. V. Silenieks pieļauj, ka A. Lemberga lomu pēc vēlēšanām varot ietekmēt tiklab ārējie apstākļi, kā ZZS un viņa paša lēmums. Cilvēkiem varbūt arī nav skaidrs, kāpēc ZZS tik ļoti atkarīga no A. Lemberga, kurš kā smagos noziegumos apsūdzēta persona zināmu laiku pavada tiesībsargājošo iestāžu zālēs. Iespējams, tas nav saistīts tikai ar viņa augsto reitingu vai partijai sniegto atbalstu, bet arī ar spēju sagatavot spēcīgus argumentus jebkurai diskusijai valdībā un arī frakcijā, nodrošinot ekspertus, kādu ZZS pašai nebija. «Esmu tāds pats partijas līderis kā Brigmanis, Zatlers vai Āboltiņa. Runāt, ka vienas partijas līderis ir ar mazākām politiskās darbības tiesībām nekā citas partijas līderis, būtu pretrunā ar Satversmi,» sacīja A. Lembergs.

ZZS atbalstītājiem jārēķinās, ka apvienībā ir tā saucamie otrā plāna cilvēki, kuriem ir liela ietekme šajā politiskajā spēkā, piemēram, frakcijas konsultants Kārlis Boldiševics un arī satiksmes ministra U. Auguļa padomnieks Artis Stucka, kurš gan startē vēlēšanās. Atšķirībā no citām partijām, kuras demonstrē arī jauniešu komandu, ZZS ir parādījusi sabiedrībai savu kori, bet jauniešus pamanīt ir grūtāk. Drīz no šī vecuma būs izaudzis arī Indriķis Putniņš, kurš partijā ir jau ļoti ilgi. Viņš ir R. Vējoņa padomnieks un par vissvarīgāko ZZS uzdevumu uzskata pēctecības nodrošināšanu ZZS vadītajās nozarēs arī nākamajā valdībā, piemēram, stratēģiskajā plānošanā, kas ir cieši saistīta ar nākamā perioda Eiropas Savienības finansējuma apguvi. Ja būšot lemts turpināt iesākto, to ZZS varot apsolīt, sacīja I. Putniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?