Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

9. maijs - laba diena pikni kam

Kaut gan 9. maijs šogad iekrita pirmdienā, fašisma sakāvi pie Uzvaras pieminekļa jau no paša rīta atzīmēja ne vien pensionāri un politiķi, bet arī daudzi skolas vecuma jaunieši. Jautāti, vai skolā nav jābūt, jaunieši aizbildinājās, ka pasniedzēji palaiduši, bet Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta departamentā (IKSD) Dienu informēja, ka nekāds saskaņojums «oficiālai bastošanai» neesot ne dots, ne prasīts.

Kā jau ierasts, 9. maiju Uzvaras parkā atzīmēja pārsvarā krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji, no kuriem daudzi bija tērpušies Padomju armijas formastērpos vai to imitācijās. Apkārtnē bija manāmi arī daudzi policisti, kas svinētājiem gan netraucēja «atzīmēt» ar grādīgo - līdz darba dienas beigām ar alkoholu saistītos pārkāpumos policisti bija pieķēruši 10 personas. Vēl bijuši divi sīkā huligānisma gadījumi un viena persona sodīta par nepakļaušanos policijai, bet nopietnas provokācijas no svinību pretiniekiem netika novērotas. 9. maija svinības sākās deviņos no rīta ar militārās parādes translāciju no Maskavas, bet pulksten desmitos pie pieminekļa ziedus nolika vairāku NVS valstu vēstnieki un Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Pēc svinīgās ceremonijas, kas ilga tikai dažas minūtes, N. Ušakovs devās projām, solīdams vakarā atgriezties. «Vakara pusē man paredzēts uzstāties, tad paklausīšos Mielavu un skatīšos uguņošanu. Fakts, ka nacisms ir sagrauts, ir ļoti apsveicams,» viņš teica _Dienai_. Citi oficiālās varas pārstāvji manāmi nebija - arī iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci (_Vienotība_), kura bija plānojusi personīgi uzraudzīt, vai pasākums norit mierīgi, _Diena_ nesastapa.

Direktore atļāva

Militārās formās tērpti bija ne tikai zem ordeņu svara salīkušie veterāni, bet arī daudzi jaunieši. «Mūsu organizācija apvieno Afganistānā dienējušos no Latvijas teritorijas iesauktos cilvēkus. Šeit ir skolnieki, kuriem nav vienaldzīga uzvara pār fašismu,» teica vienas šādas formās tērptu jauniešu grupiņas vadītājs Vladimirs. Viņa septiņpadsmitgadīgās «audzēknes» Jūlija, Katja un Aleksandra Dienai atzina, ka bastojot stundas, turklāt tas tiekot darīts ar direktores atļauju. «Viņa labi saprot, ka šodien ir svētki, kurus nedrīkst nesvinēt,» teica Jūlija.

Savukārt 18 gadu vecais Sergejs, ar kuru Diena runāja vēlāk pēcpusdienā, atzina, ka aizgājis pirms pēdējās mācību stundas, bet arī viņš apgalvoja, ka klases audzinātāja esot atļāvusi. «Nav ne mana, ne skolotājas vaina, ka šajā valstī nedod brīvdienas dienās, par kurām labi zina, ka visi tās svin,» viņš aizbildinājās. RD IKSD pārstāve Indra Vilde gan Dienai norādīja, ka «9. maijs nav valstī noteikta svētku diena, skolēniem šajā laikā jābūt skolā. Neviena skola ar RD IKSD nav saskaņojusi vēlmi doties uz pasākumu Uzvaras laukumā».

Kreisie svinētāji

Svinētāju pūlī apgrozījās arī dažādu oficiālu un neoficiālu kreisi noskaņotu politisko spēku pārstāvji - Saskaņas centrā ietilpstošās Latvijas Sociālistiskās partijas vadītājs eiroparlamentārietis Alfrēds Rubiks, bijušais Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs, eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka (abi PCTVL), kā arī agrākais nacionālboļševiku līderis Vladimirs Lindermans.

«Fašisma sagrāve ir XX gadsimta lielākais notikums. Šī ir svēta diena,» teica V. Lindermans, kurš uzturējās netālu no teltīm, kurās tika dalīti arī dažādi politiskās aģitācijas materiāli. Turpat arī bija ierīkota ziedojumu kaste, kurā cilvēki aicināti mest ziedojumus pieminekļa izveidei «sarkanajam partizānam Vasilijam Kononovam». Žurnāla Playboy galvenā redaktora vietnieks Ivars Āboliņš par šādu akciju vērsies Drošības policijā, norādot, ka attaisnot vai slavināt kara noziedzniekus aizliedz Latvijas likumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?