Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Aizspied degunu un dzer

Ahoi, bebra kungs, diena sākusies! Agrā rīta stundā, vēl pirms kafijas baudīšanas, karotītē ielīst brūns šķidrums ar dīvaina paskata plēksnītēm pa virsu, izplatīdams ap sevi spēcīgu muskusa smaržu, līdzīgu lizola smirdoņai slimnīcās. Karotīte pēc tam noteikti uzreiz jānomazgā, citādi virtuve odīs līdz pat vakaram.

Cenšos aromātu dziļi neieelpot, taču mutē pēcgarša saglabājas kādu laiku pat pēc kafijas dzeršanas un zobu tīrīšanas. Enerģiskos dambju būvētājus, mežu un pļavu pārpurvotājus bebrus bieži vien dēvē par kaitniekiem, taču šo dzīvnieciņu dziedzeru uzlējumu cilvēki patlaban meklē kā brīnumlīdzekli gandrīz vai pret visām kaitēm. Rakstniece Nora Ikstena, kura gan pati ir lietojusi šo preparātu, gan arī prot to sagatavot, uzskata, ka bebru dziedzeros sakrājas viss dabas spēks, jo bebrs ir veģetārietis un ēd tikai ekoloģiski tīru barību, simtiem dažādu vērtīgu zālīšu, kas palīdz mobilizēt organisma aizsargspējas un cīnīties pret slimības izraisītājiem.

Tie nav pauti!

Bebra dziedzeru uzlējumu nereti nepareizi dēvē par bebra pautu dziru. Kaunatas medību kolektīva vadītājs Jāzeps Korsaks pēc medībām mums nodemonstrē vajadzīgo orgānu izņemšanu no bebra ķermeņa, kas esot jādara ar milzīgu precizitāti, lai nesabojātu gaļu. Izrādās, ka bebriem pavisam ir trīs pāri dziedzeru - pirmie, augšējie, kas ir tuvāk vēderam, ir dzimumdziedzeri, nākamie divi ir tauku dziedzeri, bet īstie, ārstnieciskie jeb smakas dziedzeri atrodas vistuvāk astei.

Tur ir divi zemādas veidojumi, katrā - pa pārim olveida dziedzeru, vienos atrodas krējuma biezuma pelēcīga viela, ar ko dzīvnieks ieziež apmatojumu, lai nesamirktu, otros - nosacīti dzeltenbrūns sierveidīgs sekrēts ar specifisku, rūgtenu, ļoti noturīgu smaku, ko izmanto aizņemtās teritorijas iezīmēšanai un pretējā dzimuma pievilināšanai riesta laikā. Tieši šis sekrēts jeb bebru muskuss arī saturot ap pussimtu cilvēkam vajadzīgu ķīmisku vielu, to savienojumus un visas dabiskās hormonu grupas.

Ikstenas maisījums

Rakstniecei Norai Ikstenai bebru dziedzeru uzlējuma pagatavošanu esot iemācījis kāds vecs dziednieks, bet izejmateriālu piegādājot tēvs, kas ir mednieks. Uzlējuma pagatavošanai viņa lieto tikai dziedzeri, kas atrodas dzīvnieka kreisajā sānā.

Vispirms dziedzerus pēc iespējas rūpīgāk attīra no liekajiem audiem, atstājot tikai ārējo apvalku. Plēksnītes izžāvē vēsā, tumšā telpā, tad aplej ar degvīnu, ne vājāku par 40 grādiem. Rakstniece izmantojusi arī šmakovku, kuru viņai uzdāvinājis aktieris Gundars Āboliņš, kas šo mantu dabūjis no prasmīgiem Latgales meistariem. Uzlējums tumšā vietā jātur vismaz trīs nedēļas, tad to izkāš un pārlej Rīgas balzama blašķē, lai netiek klāt gaisma. Nora Ikstena smejas, ka dziedzerus gatavojot, smaka nav no patīkamākajām, taču to no rokām un naža var viegli noņemt ar citronu.

Pārspīlēt nedrīkst

Bebru dziedzeru uzlējumu lieto gan profilaksei, organisma imunitātes un tonusa paaugstināšanai, gan arī pēcoperāciju periodos, lai veicinātu rētu dzīšanu un atveseļošanos. Tautas medicīnā šos preparātus lieto uroģenitālo un ginekoloģisko slimību ārstēšanai, asinsvadu sieniņu stiprināšanai, trombu veidošanās profilaksei, elpošanas sistēmas slimību ārstēšanai, tostarp, lai mazinātu klepu smēķētājiem. Tas palīdz pret bumbuļiem un sacietējumiem krūtīs, atvieglo klimaksa problēmas. Dziednieki ieteic bebru dziedzeru uzlējumu arī onkoloģiskajiem slimniekiem pēc ķīmijterapijas un apstarošanas, lai palīdzētu organismam atjaunoties. Nora stāsta, ka viņai pašai tā izdevies ātri tikt vaļā no pēcoperācijas rētas, kuru dakteri uzskatījuši par neiznīdējamu.

Preparātu lieto viena līdz trīs mēnešu kursa veidā rītos tukšā dūšā. Pēc šīs kūres noteikti jābūt tikpat lielam pārtraukumam. Citi lietotāji uzreiz uzdzer kafiju, kas absorbē nepatīkamo pēcgaršu, taču Nora ieteic paciesties un labāk neko virsū neuzdzert, tad zāles labāk iedarbojas. Uzlējumu var lietot arī ārīgi, ierīvējot sāpošo vietu vai kompresēs. Izrādās, ka arī šķidruma smaržu vēlams speciāli ieelpot, jo preparātā esošie fitoncīdi nonāk elpošanas ceļos un veicina atveseļošanos elpošanas orgānu slimību gadījumā.

Bebru dziedzeru uzlējumu uzskata arī par Latvijas viagru vīriešiem potences stimulēšanai, tomēr aizrauties ar to esot bīstami - mednieki vēl tagad smej par kādu vīru, kurš vienā dienā izdzēris uz sešdesmit gadu jubileju dāvināto blašķīti ar bebru dziedzeru uzlējumu un nokļuvis slimnīcas reanimācijas nodaļā, jo cerētā efekta vietā gandrīz vai devies uz viņpasauli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?