Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Astoņas maizes šķēles - dienas enerģijas deva

Ieteicams, lai graudaugu produkti būtu vismaz 40% no visiem uzturā lietotajiem produktiem, jo ar tiem cilvēka organisms uzņem gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas, kā arī vairākus B grupas vitamīnu un šķiedrvielas. Šāda atziņa izskanēja diskusijā, ko šogad rīkoja Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar Veselības ministriju.

Tā piedāvā iepazīties un ņemt vērā veselīga uztura ieteikumus pieaugušajiem, kuros norādīts, ka graudaugu produktus, it īpaši pilngraudu produktus, ieteicams uzturā lietot vairākas reizes dienā. «Puse no dienā nepieciešamās enerģijas ir jāuzņem ar šīs grupas produktiem. To ieteicamais daudzums ir 800 gramu jeb četras līdz sešas porcijas dienā.

Viena porcija ir, piemēram, divas trīs maizes šķēles,» Latvijas iedzīvotājiem atgādina Veselības ministrijas speciālisti. Iekļaujot ikdienas uzturā balastvielām bagātos pilngraudu izstrādājumus, piemēram, pilngraudu maizi, ir iespējams stiprināt imunitāti un tādējādi samazināt risku saslimt ar infekcijas slimībām un alerģijām, un pat pazemināt risku saslimt ar onkoloģiskām saslimšanām. Turklāt - un tas nav mazsvarīgi - graudaugu produktos ir zems tauku saturs.

Īpaši vērtīgi, pēc mediķu un uzturzinātnieku domām, ir graudaugu produkti, kuros samalts viss grauds, tāpēc veselības speciālisti rekomendē ēst maizi no rupja maluma miltiem un maizi, kurai ir pievienotas dažādas sēkliņas. Maize no smalka maluma miltiem, augstākā labuma kviešu milti, smalkmaizītes un cepumi uzturvērtības ziņā ir samērā nabadzīgi, jo šie produkti iegūti, graudus pārstrādājot - rafinējot un attīrot. Šajā procesā no grauda tiek atdalīts apvalks un grauda kodola ārējā daļa. Šādi pārstrādāti graudu produkti ir balti, ilgi uzglabājas, labāk garšo, taču tajos izteikti samazinājies graudam raksturīgu bioloģiski nozīmīgu vielu - balastvielu, vitamīnu, minerālvielu, olbaltumvielu, veselīgo tauku - daudzums.

Uzturzinātnieki uzskata, ka, dienā apēdot aptuveni divas šķēles maizes, tiek uzņemts ap 30% no ieteicamā ogļhidrātu un olbaltumvielu daudzuma. Apēdot divas šķēles rupjmaizes dienā, tiek uzņemts ap 40% no dienā nepieciešamā šķiedrvielu daudzuma. Visvairāk minerālvielu ir rudzu maizē, kas cepta no tīriem jeb 100% rudzu miltiem.

Visi, kas vēlas uzzināt vairāk par maizes izstrādājumiem un nogaršot dažādus maizes veidus, 20. augustā var doties uz Vecrīgu, kur Šķūņu ielā no pulksten 12 līdz 18 notiks Maizes svētki. Nākamajā dienā, 21. augustā, Rīgā, krastmalā, paredzēts Maiznieku cunftes gājiens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?