Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ASV atzīmē prezidenta Reigana simtgadi

Bijušais ASV prezidents Ronalds Reigans savulaik pielika lielas pūles, lai beigtos aukstais karš un sabruktu Padomju Savienība, kuru viņš dēvēja par ļaunuma impēriju. Viņš ir paveicis nozīmīgas reformas, kas, pēc daudzu amerikāņu domām, palīdzējušas uzlabot valsts ekonomisko stāvokli un vairot tās iedzīvotāju bagātību.

Šie R. Reigana sasniegumi tiks īpaši uzsvērti svētdien, kad visās ASV un daudzviet pasaulē atzīmēs izcilā valstsvīra 100. dzimšanas dienu. Tai par godu ASV nozīmīgākā sporta notikuma Super Bowl jeb amerikāņu futbola fināla laikā tiks demonstrēts trīs minūtes garš R. Reigana piemiņas video; Amerikā populāro un ASV 40. prezidenta savulaik iecienīto želejas dražeju Jelly Belly ražotājs pārdošanā laidis īpašu iepakojumu, kurā bez saldajām konfektēm atrodams arī Neatkarības deklarācijas teksts un īss R. Reigana dzīves gājuma izklāsts.

Viņa pārstāvētās Republikāņu partijas aktīvisti rīkos vairākus atceres pasākumus, savukārt republikāņu iespējamie prezidenta amata kandidāti 2012. gada vēlēšanās izmantos pasākumu doto iespēju, lai pievērstu sev uzmanību.

Neveiksmes aizmirst

R. Reigans lielai daļai amerikāņu ir kļuvis par mitoloģisku tēlu, kuram par godu nosaukta lidosta Vašingtonā, viņa vārds ir iegravēts pie lielceļiem un jostu sprādzēs, viņa vārdā ierosināts nosaukt kalnu, ielas un universitātes. Pērn ASV Kongresā pat tika iesniegts likumprojekts, kura mērķis bija panākt R. Reigana portreta drukāšanu uz 50 dolāru banknotēm. 1991. gadā - divus gadus pēc viņa otrā prezidentūras termiņa beigām - 54% amerikāņu atzinīgi vērtēja viņa politisko darbību. 2010. gadā - sešus gadus pēc R. Reigana nāves - veiktajā aptaujā viņa popularitātes reitings sasniedza 74% un atpalika tikai no Džona F. Kenedija, kuru par visu laiku labāko prezidentu atzina 85% amerikāņu.

R. Reigana pielūdzēji mēdz uzsvērt viņa politiskās veiksmes, bet nemīl pieminēt prezidenta nepopulāros lēmumus. Piemēram, daudzi pašreizējā ASV prezidenta no Demokrātu partijas Baraka Obamas kritiķi uzsver, ka 1981. gadā R. Reigans samazināja virkni nodokļu, tāpēc tika radītas darbvietas 21 miljonam amerikāņu.

Republikāņi B. Obamu kritizē par milzīgo valsts budžetu, tomēr nevēlas skaļi runāt par to, ka savulaik R. Reigans arī parakstīja rīkojumus par dažu nodokļu celšanu un viņa astoņos prezidentūras gados laikā ASV parāds pieauga no 712 miljoniem līdz diviem triljoniem dolāru. Viņš šajā laikā ne reizi Kongresā neiesniedza likumprojektu par sabalansētu valsts budžetu.

No Eiropas viedokļa raugoties, R. Reigana nozīmīgākais ieguldījums ir centieni salabt ar Mihaila Gorbačova vadīto PSRS un izbeigt auksto karu. Viņam izdevās panākt, ka 1987. gada decembrī abas puses parakstīja INF līgumu, kas paredzēja samazināt lielvaru kodolieroču arsenālu. Tā paša gada 12. jūnijā toreizējais ASV prezidents pie Brandenburgas vārtiem Rietumberlīnē aicināja M. Gorbačovu nojaukt Berlīnes mūri.

Liela mīkla

Vēsturniekiem joprojām nav skaidrs, kā izbijis sporta spēļu komentētājs radio un vidusmēra aktieris varēja kļūt par vienu no visnozīmīgākajām personām Amerikas vēsturē. R. Reigana bijušais runu rakstītājs Pīters Hanafords uzskata, ka Reigana leģenda ir attīstījusies ar gadiem, kas cilvēku atmiņā vairāk un spilgtāk saglabājuši viņa darbības pozitīvos brīžus. Savukārt R. Reigana biogrāfs Lū Kanons uzskata, ka vajag palūkoties, kas bija prezidenti pirms un pēc viņa, lai saprastu R. Reigana popularitātes pamatu.

«Pirms viņa tikai vienu termiņu nostrādāja Džimijs Kārters, pēc viņa arī tikai vienu termiņu kalpoja Džordžs H. V. Bušs, pēc tam nāca Bils Klintons, kura prezidentūru aizēnoja seksa skandāls, un Džordžs V. Bušs, kurš valsti ievilka divos karos un izpostīja ekonomiku,» uzskaita L. Kanons.

R. Reigana dēls Rons stāsta, ka ASV 40. prezidentu līdz galam iepazīt nav spējuši pat vistuvākie cilvēki un viņš dažreiz nespējot atpazīt savu tēvu tēlā, ko ir radījusi sabiedrība. «Jūs domājat, ka pazīstat Ronaldu Reiganu vai vismaz 90% no tā cilvēka, kas tik ilgi un bieži parādījies publikas priekšā,» stāsta R. Reigans. «Tomēr pat mums, kas bija viņam vistuvāk, šie apslēptie 10% joprojām ir liels noslēpums.»

Jokus atceras

Daudziem atmiņā R. Reigans palicis ar saviem jokiem, no kuriem daudzi tiek citēti joprojām. Piemēram, šis, ko viņš 1984. gadā pateica, pārbaudot mikrofonu pirms iknedēļas uzstāšanās National Public Radio: «Mani amerikāņi. Esmu gandarīts jums šodien paziņot, ka esmu parakstījis likumu, kas pasludina Krieviju ārpus likuma uz visiem laikiem. Mēs sākam bombardēšanu pēc piecām minūtēm.» Vai arī šis, kas teikts kādā pusdienu uzrunā žurnālistu klubā tajā pašā gadā: «Es neuztraucos par valsts budžeta deficītu. Tas ir pietiekami liels, lai pats par sevi parūpētos!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ronalds Reigans

1911 Dzimis 6. februārī Tampiko Ilinoisas štatā
1933 Strādā par sporta komentētāju
1937 Paraksta līgumu ar Warner Brothers, sāk aktiera karjeru. Spēlējis 50 filmās
1947 Ievēlēts par Kinoaktieru ģildes prezidentu
1952 Apprecas ar aktrisi Nensiju Deivisu (otrā laulība). Divi bērni Patriša (1952) un Ronalds juniors (1958)
1966 Pirmoreiz ievēlēts par Kalifornijas gubernatoru (kopā divas reizes)
1980 Uzvarot vēlēšanās Džimiju Kārteru, pirmoreiz kļūst par ASV prezidentu (divi termiņi)
1981 Tiek sašauts atentātā
1994 Oficiāli paziņo, ka viņam ir Alcheimera slimība
2004 5. jūnijā nomirst mājās Belērā Losandželosā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?