Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Atrod pusi no 50 miljoniem

Lai arī koalīcijai pirmdien izdevās vienoties par pasākumiem, kas nodrošinās nedaudz vairāk nekā pusi no 2011. gada budžetā papildu konsolidējamajiem 50 miljoniem latu, grūtākās izšķiršanās, visticamāk, vēl ir priekšā. Varas partijas pirmdien vienojās par valsts pārvaldes mazināšanu un atsevišķu nodokļu celšanu, bet par līdz šim strīdīgākajiem tēriņu mazināšanas posteņiem, arī izdevumu mazināšanu labklājības sfērā, vienprātības joprojām nav.

Koalīcijas sēdē pirmdien izdevās vienoties par pasākumiem budžeta konsolidācijai aptuveni 27 miljonu latu apmērā, pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Vislielāko summu - 12,8 miljonus latu - nodrošinātu efektīvāku ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošana. Šajā ziņā plānots īpaši vērsties pret nelegālo akcīzes preču apriti, tirgū mazinot «pelēkās» degvielas un tabakas izstrādājumu īpatsvaru.

Jautāts, vai par šiem konsolidācijas pasākumiem izdosies pārliecināt starptautiskos aizdevējus, ņemot vērā viņu iepriekšējās iebildes, finanšu ministrs žurnālistiem noteica: «Cerams, ka šoreiz aizdevēji ieklausīsies mūsu argumentācijā, kas ir būtiski uzlabota un izskaidrojošāka (..). Arī bizness būs ar mieru nākt palīgā,» noteica A. Vilks. Patlaban no aktīvākas cīņas pret ēnu ekonomiku budžetā ierēķināti 15 miljoni latu, lai gan aizdevēji ir atzinuši pasākumus par deviņiem miljoniem latu.

Nedaudz vairāk nekā astoņus miljonus latu plānots gūt no nodevas ieviešanas nebanku sektoram jeb tā sauktajiem ātro patēriņa kredītu sniedzējiem. Paredzēts paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, tā likmi izlīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm. Tāpat piedāvāts palielināt nodokli azartspēlēm, taču vēl nav zināms, par cik un kādu pienesumu tas dotu konsolidācijā, jo tas vēl tiekot rēķināts. Finanšu ministrs, skaidrojot iecerētās nodokļu izmaiņas, noteica, ka ar tām «netiktu skarti biznesam būtiskākie nodokļi», piemēram, par darbaspēku.

Aptuveni divus miljonus paredzēts gūt, par 5% samazinot valsts pārvaldes atalgojuma fondu. Premjers norādīja, ka katra institūcija varēs lemt, vai mazināt algu vai strādājošo skaitu, taču, viņaprāt, pareizāks būtu otrais ceļš. Finanšu ministrija aplēsusi: lai nodrošinātu divu miljonu latu ietaupījumu no štatu īsināšanas, ministrijās strādājošo skaitu vajadzētu mazināt par 10%, bet par 1% - darbinieku skaitu Valsts policijā, Valsts ieņēmumu dienestā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā u. c.

Koalīcijā diskutēts par iespēju ietaupīt naudu arī uz sociālo - bezdarbnieku un slimību - pabalstu rēķina. Taču vienošanos par to pirmdien neizdevās panākt, tāpat kā par iespējām ietaupīt augstākās izglītības jomā, jo pret šiem priekšlikumiem turpinot iebilst šo jomu pārraudzītāja Zaļo un Zemnieku savienība, teica A. Vilks. Lai arī ideju, kur rast pārējo konsolidācijai vajadzīgo summu, esot daudz, finanšu ministrs ir pārliecināts, ka bez nekādiem «griezieniem» kādā no šīm resursu ietilpīgajām jomām izbēgt nevarēs. To finanšu ministrs ir apņēmības pilns skaidrot zaļajiem zemniekiem. Vienošanās par visiem konsolidācijas pasākumiem koalīcijā būtu jāpanāk nedēļas laikā, piebilda A. Vilks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?