Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Attīstību ņems savās rokās

Pašvaldībām valsts attīstība ir jāņem savās rokās, piektdien Latvijas Pašvaldību savienības kongresā tā delegātus iedvesmoja LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Pašvaldības šo ieceri vēlas īstenot, aicinot valdību un Saeimu jaunajā Eiropas Savienības programmēšanas ciklā vismaz trešo daļu Latvijai plānotās ES naudas paredzēt sadalīšanai pēc teritoriālā principa, nosakot katrai pašvaldībai savu ES projektu kvotu pēc principa «nauda seko iedzīvotājam».

Tas nozīmētu mazināt nozaru ietekmi ES līdzekļu sadalē. Pēc LPS līdera aplēsēm, reģionu attīstībai varētu novirzīt vienu miljardu latu, bet bijušais pašvaldību ministrs Edgars Zalāns (TP) piedāvāja uz 1000 iedzīvotājiem paredzēt vienu miljonu latu.

Arī tagadējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) atbalsta teritoriālo pieeju ES fondu naudas sadalē nākamajā programmēšanas periodā 2014.-2020. gadā. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu līdzsvarotu valsts attīstību un lai katrai pašvaldībai būtu tiesības izmantot savu ES budžeta kvotu projektu īstenošanā. LPS priekšsēdis A. Jaunsleinis, kurš jau ir iepazīstinājis Saeimas frakcijas ar šo piedāvājumu, aicināja visas pašvaldības savās domēs pieņemt lēmumu par atbalstu šai pieejai, lai ar oficiāliem lēmumiem LPS varētu doties uz valdību, Saeimu un arī uz Eiropu. «Tā būs mūsu kopīgā lūgšana,» citējot Jelgavas mēru Andri Raviņu (ZZS), sacīja LPS priekšsēdis.

Savā ziņojumā A. Jaunsleinis arī pateicās visām pašvaldībām, kas krīzes gadā spējušas nodrošināt stabilitāti valstī, kurai ir izdevies izvairīties no sociālajiem nemieriem. «Par to milzīgs paldies pašvaldību deputātiem,» atkārtoja A. Jaunsleinis. Arī ministrs R. Vējonis par to veltīja savus pateicības vārdus vietējiem līderiem. «Es vēl neesmu kļuvis par jūsu ministru, jo tas ir jānopelna ar savu darbu,» atzina R. Vējonis. Viņš pārsvarā bija vienisprātis ar pašvaldībām un neiebilda pret to aicinājumu Latvijā izveidot vēlētas otrā līmeņa pašvaldības, kas būtu solis uz varas decentralizāciju. Apriņķu izveidošana nozīmētu arī vairāku funkciju, piemēram, veselības aprūpes, profesionālās izglītības, pasažieru pārvadājumu, un ar tām saistītā finansējuma nodošanu reģioniem. Taču Dienai ministrs atzina, ka pagaidām valdībā nav jutis citu ministru atbalstu šai idejai, pieļaujot ministriju pretestību, ar ko saskārušies jau viņa priekšgājēji. Viņaprāt, 2013. gadā vēl nevarēs vēlēt reģionus. LPS priekšsēdis A. Jaunsleinis, kā katru gadu, arī šoreiz runāja par birokrātisko valsts pārvaldes sistēmu, kurā ir sarakstīts daudz normatīvu, un tas ir viens no iemesliem, kas kavē valsts attīstību. «Ir sajūta, ka valsts un sabiedrība dzīvo katra savu dzīvi, ik pa reizei satiekoties, bet centralizācijai arī ir robežas,» teica A. Jaunsleinis. Viņš uzskata, ka valstij un pašvaldībām vajadzētu kopīgu valsts attīstības vīziju, lai spētu motivēt cilvēkus. Priekšsēdis kritiski vērtēja attiecības ar starptautiskajiem aizdevējiem - tajās nav spēts aizstāvēt nacionālās intereses, taču cer, ka kādreiz šī atkarība beigšoties, Latvija norēķināsies un sāks veidot «savu saprātīgu politiku, neļaujot eksperimentēt ar savu valsti».

Šogad LPS kongress notika Koknesē, uz to ieradās Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš četros gados ir apmeklējis vairāk nekā simt pagastu un pilsētu, kā arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība), kura salīdzināja pašvaldības ar ozola saknēm. Saeimas spīkerei drīz bija jādodas uz nākamo tikšanos, turpretim Valsts prezidents uzklausīja galveno ziņojumu un starpbrīdi vadīja sarunās ar vietējiem līderiem. Bijušos kolēģus uzrunāja arī satiksmes ministrs Uldis Augulis un vairāki Saeimas deputāti, kuriem interese par kongresa darbu nebija zudusi arī pēc pārtraukuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?