Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Atvērta latvietība

«Atvērtā latvietība*» man šķiet precīzs termins, runājot par integrāciju kā ceļu uz stipru un pievilcīgu Latviju kā nacionālu valsti. Nācija ir kopiena, un ir nepieciešams ietvars un pamats, uz kura tā veidojas. Šim kopīgajam ir jābūt latviešu valodai, kultūrtelpai un kopīgai atmiņai vai vēsturei - kā tas ir katrā Eiropas un pasaules nacionālajā valstī.

Vienīgais iemesls, kāpēc savulaik tika dibināta Latvija, bija, lai latviešiem būtu sava valsts, kas ir līdzeklis demokrātiskai pašpārvaldei un kas ir iespēja saglabāt un attīstīt savu latvisko kultūrvēsturisko unikalitāti. Saglabāt un nostiprināt to, kas padara Latviju atšķirīgu no visām citām nacionālajām valstīm, ir ne tikai mūsu tiesības, bet arī pienākums. Piemēram, Igaunijas konstitūcijā teikts, ka valsts uzdevums ir nodrošināt igauņu nācijas, valodas un kultūras saglabāšanu. «Atvērta latvietība» nozīmē, ka integrācijas mērķis ir stiprināt šo kopīgo latvisko identitāti. Latvietībai jābūt iekļaujošai un integrējošai, tātad latviešiem ir jābūt atvērtiem, taču integrācijas pamatam - skaidram, stingram. Tāpēc ir arī loģiski, ka atbildību par nacionālo identitāti un integrāciju kā ļoti cieši saistītu procesu uzņemas Kultūras ministrija. Kultūra ir visefektīvākais iekļaušanas un integrācijas rīks.

Integrācijas politikā pēdējā laikā ir atslābums, jo neskaidrs ir mērķis. 90. gadu vidū integrācijai bija acīmredzami uzdevumi - samazināt nepilsoņu skaitu un iemācīt latviešu valodu tai ārkārtīgi lielajai imigrantu grupai, kas pēc okupācijas bija palikusi Latvijā. Pretējā gadījumā bija bažas, ka Latvijā situāciju var destabilizēt. 90. gados latviešu valodas apmācību izgāja 460 000 nelatviešu, vērā ņemami samazinājās nepilsoņu skaits. Sākumā šķita, ka ar to atrisināsim visas problēmas. Bet redzams, ka Latvija ir iestrēgusi starpstāvoklī starp nacionālu un divkopienu valsti. Vairāk cilvēku prot latviešu valodu, bet lielajās Latvijas pilsētās latviešu valoda ir mazākumvaloda. Tas nozīmē, ka ir nepieciešami jauni mērķi un konkrētas politikas. Nacionālās identitātes un integrācijas programmai būs jāstiprina arī piederības sajūta Latvijai, piemēram, rūpējoties, lai iespējami daudz izglītoto, jaunas prasmes apguvušo latviešu atgrieztos Latvijā, jo kas tad integrēs, ja šeit nebūs latviešu, kuriem vajadzīga sava valsts. Jādomā, kas vēl jādara, lai šai piederības sajūtā Latvijai un latviskajai kultūrtelpai dalītos arī pilsoņi nelatvieši, kādas īpašas programmas nepieciešamas nepilsoņiem. Latviešu kā valstnācijas (valsts tiesību termins) un mazākumtautību intereses nekādā ziņā nav pretrunā, jo visi ir ieinteresēti, lai Latvija būtu īpaša, no citām atšķirīga zeme. Citādi taču viņi te negribētu dzīvot.

90. gados mums šķita, ka Latvijas situācija ir unikāla, taču tagad mēs risinām tās pašas problēmas, kuras ir arī citās Eiropas nacionālajās valstīs. Ar augošu intensitāti Eiropā domā, kā integrēt imigrantu kopienas, kuras vairāku paaudžu laikā palikušas neintegrētas. Vācijas imigrantu integrācijas pamatnostādnēs teikts, ka «sabiedrība nespēj ilgi izturēt iekšēju sašķeltību, kuru rada kultūru atšķirības. Runāt vienā valodā un pieņemt uzņemošās sabiedrības pamatvērtības ir pamatprasība, lai saglabātu sociālu saliedētību». Valsts pienākums rūpēties par kopīgo ietvaru nav pretrunā ar cilvēktiesībām, jo individuālā līmenī katrs var izkopt sev vēlamās identitātes.

Latvijā ir jāattīsta eiropeiskā identitāte un jāizskauž postpadomiskā. Starp latvisko un eiropeisko identitāti nav pretrunu, tās viena otru papildina. «Mēs negribam neko citu savā zemē kā demokrātisku Eiropu,» 20. gados teica Kārlis Skalbe. Savukārt starp latvisko, eiropeisko un postpadomju identitāti gan ir pretrunas, jo padomju cilvēka ciltstēvs ir būtne bez pagātnes un tautības, mankurts, kā savulaik rakstīja Čingizs Aitmatovs.

*Šādu terminu lietoja Dagmāra Beitnere

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?