Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Barišņikovs iejutīsies aktiera ādā

«Es 40 gadus tikpat kā neesmu runājis krieviski,» intervijā laikrakstam Le Monde (22.08.) atzīstas 63 gadus vecais baleta ģēnijs Mihails Barišņikovs. «Rīgā (Latvija) dzimušais amerikānis pārtaps par galvenās lomas tēlotāju krievu režisora Dmitrija Krimova iestudējumā Parīzē (In Paris), kas veidots pēc Ivana Buņina (1870-1953) stāsta.

37 gadus pēc «došanās uz Rietumiem» nāksies atkal sastapties ar savu dzimto krievu valodu,» vēsta Le Monde. 1974. gadā viesizrāžu laikā Kanādā Ļeņingradas Kirova vārdā nosauktā Operas un baleta teātra (slavenais Marijas teātris) solists Barišņikovs izlēma palikt Kanādā, vēlāk viņš pārcēlās uz ASV. Barišņikovs dejojis galvenās lomas XX gadsimta vadošo horeogrāfu Bežāra, Petī un citu iestudējumos un kļuvis par vienu no ASV ievērojamākajiem baletdejotājiem un horeogrāfiem.

Intervijā Mihails Barišņikovs stāsta, ka jau vairākus gadus ir sekojis Dmitrija Krimova jaunradei, un viņu arvien vairāk fascinējot «režisora metaforiskais stils». D. Krimovs patlaban ir viens no intriģējošākajiem vārdiem krievu teātrī. Viņš ilgus gadus strādāja par scenogrāfu un vairāk bija pazīstams kā slavenās krievu teātra profesionāļu ģimenes - izcilā režisora Anatolija Efrosa un teātra kritiķes Natālijas Krimovas - dēls. Barišņikovu aizrauj režisora rokraksts, kurā izteikti jūtamas viņa mākslinieka/scenogrāfa pēdas: «Viņš vispirms domā par ansambli kopumā, nevis par pateikto vārdu. Viņa aktieri ir arī dziedātāji, mūziķi, trokšņu taisītāji un objektu manipulatori. Teksta iestudējumā ir tik maz, tas ir ļoti vienkārši,» Barišņikovs šajā sadarbībā ir iedvesmots, bet apzinās realitāti, «es nekad nepiekristu spēlēt Ibsena vai Čehova lugā.» Vaicāts, kā ir iejuties krievu baltgvardu armijas ģenerāļa ādā, kurš 30. gados emigrē uz Parīzi, un vai grasās uzaudzēt arī ūsas, Mihails Barišņikovs smejas un atbild, ka pamēģinājis, bet nav drošs, ka tās atstās. «Šis personāžs, ļoti mokpilns, izdzīvo savu pēdējo mīlestību. Sižets, lai arī tieši skar pilsoņu karu, attiecas uz visu Krievijas vēsturi, ar kuru esmu uzaudzis kopš bērnības. Tas ir teksts, kas man ir ļoti pazīstams un tuvs,» laikrakstam Le Monde stāsta M. Barišņikovs un nepiekrīt žurnālista versijai, ka daudzi baletdejotāji jūtas kā iesprostoti pudelē un izjūt nepieciešamību izteikties vārdiem. «Nepavisam ne. Es saprotu šādu nepieciešamību, bet pats nekad neko līdzīgu neesmu izjutis. Dejotāja ķermenis var izteikt ļoti daudz,» pārliecināts M. Barišņikovs.

teātris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad: izrāde Parīzē/In Paris. Šaijo nacionālajā teātrī/Theatre national de Chaillot. No 8. līdz 17. septembrim, http://theatre-chaillot.fr

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?