Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bez nosaukuma

Naudu ietaupu uz pārtikas produktu, piemēram, gaļas, rēķina. Vasaras mēnešos iekopju mazdārziņu - arī tā var ietaupīt, jo ievāktā raža noder visu gadu. Cenšos nepatērēt daudz elektrības un ūdens, mūsu ģimene mazāk pārvietojas ar auto. Grūti ieteikt citiem pensionāriem veidu, kā ietaupīt, jo daudzi saņem tik mazas pensijas, ka nav iespējams ko uzkrāt.

Uzkrāt nav iespējams

Skolotāja Alda K. no Kuldīgas

Aptiekāre piezvana...

Uz kā rēķina taupu? Uz zāļu rēķina naudu netaupu, jo netālu no mums dzīvo aptiekārīte, viņa piezvana, ja vajadzīgajām zālēm ir atlaide. Audzēju savus dārzeņus, tādā veidā ietaupot uz pārtikas rēķina, jo tiek taisītas zaptes, sulas, sautējumi. Audzēju bites, man sanāk medus bez E vielām. Ja runā par naudu, sen esmu noguldījis to uz procentiem. Pērku tās pārtikas preces, kurām ir atlaide. Cenšos iegādāties klienta kartes, kas nodrošina atlaides.

Staņislavs no Daugavpils

Gan izdzīvosim

Latvijas pensionāram jau daudz nevajag, visu dzīvi esam nevis dzīvojuši, bet izdzīvojuši. Pieticīgs ēdiens, bet veselīgs, tad jau arī veselība nepasliktināsies, un tas nozīmē, ka pietiks ar zāļu tējiņām. Par ūdensvadu nav jāmaksā, spainis rokās, un uz priekšu! Malciņai visu gadu tiek atlikta naudiņa, tāpēc siltums arī būs. Gan jau izdzīvosim!

Zinaīda

Ekonomēt nozīmē būt vērīgam

Jāmācās ekonomēt ar sīkumiem: uzvārīt tik ūdens, cik tiešām nepieciešams, izslēgt elektrospuldzes, kad tās nav vajadzīgas, izmazgāt traukus ar karstu ūdeni, aizlīmēt logus, aiziet kājām, nevis braukt utt. Katra darbība ekonomē santīmus, bet, ja saskaita kopā, sanāk jau lati. Gada laikā var sanākties jau pat pāris desmiti! Ekonomēt nozīmē būt vērīgam, to var katrs.

Anita, pensionāre no Dagdas

Palīdz lauku māja

Mēs līdzekļus zālēm netaupām, jo tās ir jālieto. Parasti atkrīt dažādi sabiedriskie pasākumi, par kuriem ir jāmaksā. Lai gan esam divas reizes saņēmuši sociālo palīdzību - tā tiešām ļoti palīdzēja, ir grūti. Par dzīvokli ir jāmaksā ļoti daudz. Taupām ūdeni, elektrību. Nav receptes, kā ietaupīt, lai nebūtu grūti, taču mums ļoti palīdz mūsu lauku māja, kurā dzīvojam vasarā. Ir arī pašiem savs dārziņš, kurā aug viss nepieciešamais, lai varētu paēst vēl ziemas sezonā.

Viktors un Velta,

pensionāri

Nauda sadalīta

Es taupu pilnīgi uz visu, gan zālēm, gan pārtikai, gan sadzīves precēm, kā arī papildus, lai sanāktu par komunālajiem maksājumiem. Cenšos nelietot daudz ūdens, elektrības. Vienmēr pārdomāju, kā tērēt pēc iespējas saprātīgāk. Naudu vienmēr sadalu daļās - īrei, pārtikai, nebaltai dienai un neparedzētiem gadījumiem. Man ir ļoti paveicies, ka pašai ir savs dārzs, kurā audzēju pārtiku: augļus, dažādus zaļumus, kartupeļus. Dārzeņus var turēt pagrabā, un līdz pavasarim man ir ko ēst.

V. D. Liepājā

Gribētos avīzes, žurnālus

Palūdzu meitai, lai internetā apskatās, kādos veikalos noteiktām precēm ir atlaide. Uztaisu sarakstu un pensijas dienās braucu iepirkties uz pilsētu. Pērku subproduktus (kauliņus, aknas), jo tie ir lētāki par gaļu. Ļoti pārdomāju ēdienkarti, piemēram, ja vāru zupu no vistas, gaļu izmantoju, pagatavojot mērci kartupeļiem. Grāmatas lasīt ņemu no bibliotēkas, arī avīzes un žurnālus nepērku.

Helga, pensionāre Talsos

Netieku uz Rīgu

Knapinos. Mēnesī zālēm vajag 112 latu, bet visam nepietiek. Pērku lētāku, ar atlaidēm. Gribētos abonēt kādus žurnālus, avīzes, bet iztieku ar Neatkarīgajām Tukuma Ziņām. Nevaru iegādāties jaunu veļas mašīnu. Gribētos aizbraukt ceļojumā, bet pat nokļūšana uz Rīgu sagādā grūtības.

Ausma, pensionāre no Tukuma

Bagāts tas, kuram pietiek

Četrdesmit gadu esmu nostrādājusi par inženieri, mana pensija ir tikai 160 latu. Bet bagāts ir tas, kuram pietiek. Vīrs ir invalīds, bet kaut kā iztiekam, jo mums nav lielu prasību. Pieticīgi ēdam - mani neinteresē gaļa, galvenais, lai ir zupu no kā uzvārīt. Ēdu tikai divreiz dienā - varbūt Dievs nedod apetīti. Rudenī nopērku kartupeļus, ko glabāt visai ziemai. Vienmēr vajag atcerēties, kā dzīvoja tie, kurus izsūtīja uz Sibīriju... Varētu jau iet, prasīt maznodrošinātā pabalstu, bet mūsu ģimene vienmēr bijusi lepna. Uzskatu, ka tas ir pazemojoši kādam kaut ko lūgt. Tie pensionāru lūgumi jau ir tik savtīgi un egoistiski... Ja sakārtotu valsti, nevienam nekas nebūtu jālūdz. Jo valstī ir līdzīgi kā ģimenē - ja tajā nav kārtības, ģimene sabrūk. Arī valsts var sabrukt, ja nebūs kārtības.

Aina

Nav jānokar deguns

Ietaupīt var uz visu, ja vien ir izdoma. Krējuma vietā pie salātiem lieku kefīru, gaļas vietā novāru zirņus un pupas - piecepu sīpoliņu. Vasarā kotletes gatavoju pat no kāpostiem un burkāniem. Pārtika jau pensionāram ir visdārgākā, bet saimnieciska kundze ar iemaņām virtuvē izdzīvot un ietaupīt pratīs. Jāsavāc ogas, skābenes, zaļumi, jāsaliek saldētavā. Jāsakaltē āboli, jālasa sēnes. Sen esmu atmetusi savu kādreizējo nepatiku pret humpalām - tagad par 30 santīmiem var nopirkt tādas kleitas kā modes dāmai. Bet rudens vakaros ņemu, izārdu vecus džemperus, sakombinēju dzijas un noadu jaunu vesti - koši! Domāju, ka viss ir cilvēkā pašā, viņa attieksmē pret dzīvi un situāciju. Es visu pieņemu ar humoru. Pasmejos par sevi kopā ar draudzenēm, un tad tā taupīšana nemaz tik bēdīgi neizskatās.

Baiba Rīgā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?