Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bez nosaukuma

Man ir daži gadi līdz sešdesmit. Strādāju slimnīcas uzņemšanā. Mēs tur esam vairākas dāmas šajā vecumā. Ar pienākumiem tiekam galā, un kolektīvs mums ir labs. Taču ir runa par veselību un darba spējām. Viena no manām kolēģēm nupat pārcietusi nopietnu operāciju, arī otrai ir problēmas ar veselību, bet jāstrādā vēl vairāki gadi un strādājam ar domu, ka labprāt izmantotu iespēju pensionēties priekšlaikus.

Cik ilgi vēl būs jāstrādā?

Atzīšos - darbā ļoti nogurstam. Nogurst pat jaunie, tie, kuriem tikai ap četrdesmit, kur nu vēl mēs, sešdesmitgadīgas kundzes! Esam tā paaudze, kura nolikta zem sitiena. Ja tagad pieņems likumu, ka nevarēs pensionēties priekšlaikus, ka pensijas būs tikai no 65 gadiem, nezinu, kā spēsim godam nostrādāt vairs ne tikai vēl dažus, bet vēl ilgus gadus.

Biruta Rīgā

Kā neuztvert dzīvi kā īstenību?

Senioru Dienā (03.08.2011.) publicētais raksts par vientulību vecumā bija tik lielisks, ka mūsu bibliotēkā Senioru lapas no Dienas eksemplāra tika izplēstas... Labi, ka bibliotēkā ir vairāki Dienas eksemplāri!

Man ļoti patika šajā rakstā Maijas kundzes teiktais, ka «gribētos būt vecākai, lai ātrāk skrien laiks un nebūtu jābūt vienai». Man ir tieši tāpat. Taisnība arī, ka ne tikai «strādāt ir forši, bet arī dzīvot», vienīgi man nepatīk šis lietotais vārds «forši» (fui!). Atliek tikai secināt, ka šis, vientulības temats senioriem ir ļoti svarīgs. Varbūt ir vērts to attīstīt tālāk - ar norādi, ka lapas no laikraksta ārā plēst nedrīkst!

9. augustā režisoram Oļģertam Kroderam palika 90 gadu! Viņš ir stiprs vīrs. Žurnālā Ir lasīju jauku interviju ar režisoru. Viņš saka, ka cilvēku vecu padara tas, ka viņam nav ko darīt. Nav mērķa. Cilvēks atrofējas un netrenē smadzenes.

Viss jau ir pareizi. Tikai režisoram ir paveicies, ka viņa darbs joprojām ir vajadzīgs. Ko darīt citiem?

Šis gads ir brīvprātīgā darba gads. Iespēju robežās esmu cītigi sekojusi aicinājumiem pievērsties brīvprātīgajam darbam. Bet tādu īstu aicinājumu īstenajiem senioriem nemaz nebija. Vieniem nav kas parunājas ar slimu cilvēku vai pagatavo viņam ēdienu, citiem nav kas pieskata bērnu, nav ar ko kopā pastaigāties, vēl kāds mokās ar bezdarbību un apcer savu bezmērķīgo eksistenci... Patiesībā nav kas sakoordinē vienus ar otriem! Taču šo kopā savešanas darbiņu nu gan nevar veikt vecs cilvēks, jo tas ir pārāk nopietni un atbildīgi.

Kāpēc nevarētu noorganizēt talku kādās lauku mājās vai kādu citu pasākumu bez ekstrām, jo pensijas daudziem ir ļoti minimālas! Tas arī attur no skaistajiem ceļojumiem. Diemžēl, paliekot veci, mēs visi neklūstam par labo Vectētiņu vai Vecmāmiņu. Ir daudz pārgērbušos vilku, no kuriem ir ļoti jābaidās. Bet atgriežoties pie Krodera - viņš saka: «Es neuztveru dzīvi kā Īstenību.» Es arī tā ļoti gribu. Faktiski tas ir tas, kā man un daudziem pietrūkst.

Varbūt Krodera kungs varētu būt tik laipns un Senioru Dienai uzrakstīt, kā to izdarīt? Man arī ļoti patīk viņa teiktais, ka jāseko sev, kaut gan tā plānprātība pienāk tā kā tā. Es pie viņa teiktā vēl piebilstu, ka pašiem to bieži ir grūti pamanīt. Ar šo ne visai optimistisko domu atvados.

Terēze, pensionāre

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?