Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bez nosaukuma

Tuvojas vēlēšanas, un atkal esam smagas izvēles priekšā, jo līdz šim - 20 gadu laikā pēc neatkarības iegūšanas, ir pierādījies, ka mūsu vēlētie valdītāji valsts ekonomiku virzīt pareizā virzienā nav spējuši. Neticu, ka nav mācējuši. Tātad bijusi cita politika, valstij un tautai nelabvēlīga.

Par tādiem es nebalsošu!

Bija laiki, kad valsts ekonomika bija virzīta uz rūpniecības un lauksaimniecības attīstību, kas taču ir valsts pastāvēšanas pamats. Paskaidrošu no savas pieredzes.

1957. gadā Rēzeknē tika uzcelts liels piena konservu kombināts (PKK) - jauna nozare visā Baltijā. Piena konservu kombinātam atšķirībā no parastiem piena pārstrādes uzņēmumiem ir nepieciešams trīs reizes vairāk izejvielas (pēc tehnoloģijas). Tātad vajadzīga liela izejvielas (piena) sagādes zona. Rēzeknes PKK pienu piegādāja no visas Latgales - no Daugavas līdz Madonai un vēl tālāk.

Toreiz politika bija pretēja - attīstīt, nevis sagraut (kā tagad). Lielo uzņēmumu uzcēla Latvijas visatpalikušākajā rajonā - Latgalē. Daudz izdevīgāk (tobrīd) to būtu celt Vidzemē, kur bija attīstīta lopkopība.

Uzceļot šo lielo uzņēmumu Latgalē, sākās simtiem krejotavu un piena savākšanas punktu celtniecība un atjaunošana. Tika paplašināti un uzlaboti ganāmpulki.

Cilvēkiem tika nodrošināts normāli apmaksāts darbs, jo par pienu maksāja normālu cenu (ne tā, kā tagad - par dažiem santīmiem).

Tika ražota augstas kvalitātes produkcija, ar ko apgādāja Padomju Savienību un eksportēja pat uz Āfrikas valstīm.

Tagad es veikalā varu nopirkt piena konservus, ko ražojušas gudrākas kaimiņvalstis, kuras ir atļāvušās uzcelt, nevis likvidēt.

Tagad Latgalē valda bezdarbs, nabadzība, alkoholisms un iedzīvotāju aizplūšana prom no kādreiz plaukstošās Dzimtenes, jo mūsu vēlētiem valdītājiem ir bijusi cita politika, kad izdevīgāk ekonomikas pamatu pamatus - ražošanu un lauksaimniecību - likvidēt, nevis attīstīt. Tas pats attiecas uz cukura rūpniecību, linkopību u.c.

Mani uztrauc - vai tiem, kas vēlas kļūt par valsts vadītājiem, ekonomikas attīstības virziens būs tāds kā līdz šim? Kad Latvija kļuvusi par nabadzīgāko valsti Eiropas Savienībā, grimst lielos parādos un spirinās, lai izdzīvotu un importē produkciju, ko varētu ražot paši un eksportēt... Ja tā, tad par tādiem es nebalsošu!

L. Reinverte, pensionāre

Daļa no sapņu Latvijas

Internetā tiek izplatīta Ievas Nikoletas Dāboliņas grāmata. Tā nav parasta grāmata. Tā ir maza grāmatiņa, tikai trīs raksti, tomēr tās iespaids var būt tālejošs. Šis darbs nav parasts arī citā ziņā - tas rakstīts aiz pārliecības, nevis naudas vai slavas dēļ.

Pāvila pirmajā vēstulē korintiešiem atrodams viens no Bībeles skaitākajiem tekstiem: «Tad nu paliek ticība, cerība, mīlestība, šās trīs; bet lielākā no tām ir mīlestība.»

I. N. Dāboliņas trīs īsos, apbrīnojami kodolīgos rakstos izteikta viņas ticība mūsu valstij, cerība, ka tās nākotne būs gaišāka, un pāri visam, iedvesmojošos vārdos - mīlestība uz mūsu tautu un valsti. Viņa mums rāda ideālo Latviju, tādu, kādu savās sirdīs droši vien katrs no mums vēlētos. Un tā nav utopija.

Tas ir reāli sasniedzams mērķis, un 1940. gadā mēs pat bijām nogājuši gabaliņu ceļā uz šādu valsti. Tas ir iespējams mērķis pat samērā īsā laikā, varbūt pāris paaudžu gaitā, kas ir tikai īss mirklis, salīdzinot ar mūsu tautas 4000 gadu garo vēsturi.

Mēs to noteikti sasniegsim, ja tie, kam uzticam mūsu valsts vadīšanu, laiku pa laikam pārlasītu šos trīs rakstus. Bet ne tikai viņi - mums katram tas jādara. Jā, arī jums, man.

Grāmata iznāk mums nozīmīgā brīdī, pāris dienu pirms 11. Saeimas ievēlēšanas. Atkal mums paveras iespēja lemt savas tautas likteni, tuvoties mūsu ideālam vai attālināties. Autore mūs mudina iet balsot, neizniekot savu balsi sīkpartijās, balsot par latviskām partijām un godprātīgiem cilvēkiem.

Tas viss ir daļa no mūsu sapņu Latvijas.

Vilis Vītols

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?