Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bin Ladena svētais karš galā

Pasaulē visvairāk meklētā terorista Osamas bin Ladena nāve ir simboliska uzvara amerikāņiem, tomēr diez vai tā mainīs ASV un citu rietumvalstu taktiku cīņā pret islāma radikāļiem, sprieda vairākums analītiķu pēc tam, kad pirmdienas rītā lielākā daļa pasaules pamodās ar ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumu, ka svētdien militārās operācijas laikā Pakistānā izdevies nogalināt teroristiskās organizācijas Al Qaeda dibinātāju, kurš akceptēja 2001. gada 11. septembra uzbrukumus Amerikā un tika tvarstīts vairāk nekā desmit gadu.

Nozīmīgs sasniegums

«Savienotās Valstis veica operāciju, kuras laikā tika nogalināts Osama bin Ladens - Al Qaeda līderis un terorists, kurš ir atbildīgs par tūkstošiem vīriešu, sieviešu un bērnu nāvi,» paziņoja B. Obama īpašā televīzijas uzrunā no Baltā nama svētdien īsi pirms pusnakts. «Taisnība ir panākta.» Viņš piebilda, ka O. bin Ladena nāve ir «pats nozīmīgākais sasniegums mūsu nācijas centienos sakaut Al Qaeda».

Pēc prezidenta sensacionālā paziņojuma tūkstošiem ASV galvaspilsētas Vašingtonas iedzīvotāju devās uz Balto namu, lai ar patriotiskām dziesmām un dažādiem uzsaukumiem atzīmētu Amerikas ienaidnieka numur viens nāvi. Līdzīgas «svinības» notika arī Ņujorkā pie Ground Zero jeb vietas, kur atradās 2001. gada 11. septembrī sagrautie Pasaules Tirdzniecības centra Dvīņu torņi, vēsta BBC.

B. Obamas priekštecis Džordžs V. Bušs O. bin Ladena nāvi nodēvēja par «nozīmīgu sasniegumu». «Šis nozīmīgais sasniegums ir uzvara Amerikai, cilvēkiem, kas vēlas mieru visā pasaulē, un visiem tiem, kuri zaudēja mīļotos 2001. gada 11. septembrī,» teikts Dž. V. Buša paziņojumā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons uzskata, ka O. bin Ladena nāve nesīs atvieglojumu visai pasaulei. «O. bin Ladens bija atbildīgs par ļaunākajām teroristu zvērībām, ko pasaule ir piedzīvojusi,» viņu citē Reuters.

Miljonu vērta māja

ASV amatpersonas atklājušas, ka O. bin Ladens nogalināts militārās operācijas laikā Abotābādas pilsētā Pakistānas ziemeļos. Operācijas, kas ritēja 40 minūtes, laikā amerikāņu speciālo uzdevumu vienības kareivji iebrukuši trīsstāvu savrupmājā, kurā mitinājies O. bin Ladens un vairāki viņam tuvi cilvēki. Tiek lēsts, ka mājokļa vērtība ir aptuveni miljons dolāru (470 tūkstoši latu) un tas esot uzbūvēts 2005. gadā.

O. bin Ladena atrašanās vieta tika sazīmēta pēc tam, kad 2010. gada augustā ASV specdienesti uzzināja, ka dārgajos apartamentos dzīvo viņa tuvākā uzticamības persona, kuru sāka meklēt jau pirms četriem gadiem.

Pagaidām gan paliek neatbildēts jautājums, kā pasaulē visvairāk meklētais terorists varēja uzturēties Pakistānā populārajā kūrortpilsētā, kur atrodas militārā koledža un dzīvo daudzas atvaļinātas augsta ranga militārpersonas.

Rietumiem jābūt modriem

Eksperti uzskata, ka O. bin Ladena nāve ir vairāk psiholoģisks triumfs, jo Al Qaeda jau pirms vairākiem gadiem faktiski sašķēlās vairākos nelielos grupējumos un O. bin Ladens drīzāk bija to iedvesmas avots, nevis līderis, kurš izstrādā uzbrukumu plānus. «O. bin Ladena nāve nemaina to, ka joprojām ir nemiernieki, kas ir eksistenciāls drauds Afganistānas un Pakistānas valdībām, un to, ka Pakistāna ir drauds reģiona drošībai,» uzskata kāda Afganistānā strādājoša rietumvalstu amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. Tomēr daļa analītiķu uzskata, ka Al Qaeda varētu vājināties un bīstamāki varētu kļūt nelieli teroristu grupējumi, piemēram, Al Qaeda Arābijas pussalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?