Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Cimdaru peļ, bet pēcteci nosaukt nevar

Jau vairāk nekā 13 gadu Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs ir Arnis Cimdars, kuram kārtējais četru gadu pilnvaru termiņš šajā amatā beidzas 2. maijā. Tradicionāli jaunā Saeima CVK vadītāju un septiņus tās locekļus ir izraudzījusies martā vai aprīļa sākumā. Nesen daži Vienotības līderi pieļāva, ka varbūt CVK vadībā beidzot būtu nepieciešamas pārmaiņas.

Vienam vēl atmiņā sajukums pēc Saeimas vēlēšanām, kad to rezultāti un ievēlēto deputātu vārdi mainījās ik pa dienām, citam nav saprotams, kā tik lielam skaitam vēlētāju, kas izbrauca no valsts vēlēšanu dienā, nebija iespējams nobalsot.

Jānis Reirs (Vienotība) izteica šaubas arī par A. Cimdara politisko neitralitāti, atceroties referendumu par Aigara Kalvīša (TP) rosinātajiem drošības likumu grozījumiem, kuru publicēšanu apturēja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. CVK tautas nobalsošanu izsludināja 2007. gada 7. jūlijā, kad valsti bija pārņēmis «kāzu bums» un kad beidzās V. Vīķes-Freibergas pilnvaras amatā. Likums ļāva referendumam izvēlēties arī 30. jūniju. CVK vadītājam politiķi pārmet vilcināšanos ieviest elektronisko balsošanu un vēlētāju reģistra izmantošanu Saeimas vēlēšanās. To jau izmanto vietējās un EP vēlēšanās, un tas atvieglotu arī balsošanu ārvalstīs, kas būtu iespējama bez pasu sūtīšanas. Tiesa, šo pasākumu īstenošana nav iespējama bez Saeimas atbalsta.

A. Cimdaram tomēr ir iespējas amatu saglabāt, jo Saeimā viņa pretinieki ir mazākumā. Līdz šim arī nav nosaukts neviens cits CVK priekšsēža kandidāts. Ir iespaids, ka politiķi vēl nav sameklējuši A. Cimdara pēcteci. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) atzina - no vienas puses, varētu būt diskusija, cik pilnvaru termiņu varētu strādāt šajā amatā, ja reiz tas bija viens no iebildumiem pret Jāņa Maizīša pretendēšanu uz ģenerālprokurora amatu trešo reizi. No otras puses, S. Āboltiņa atgādināja, ka A. Cimdars ir starptautiski augstu novērtēts. Viņu kā vēlēšanu organizatoru citās valstīs novērtē kā labu ekspertu. Kad Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pirmo reizi izteica šaubas, vai A. Cimdaram vajadzētu strādāt vēl vienu termiņu, vairāki viņa kolēģi to novērtēja kā kļūdu, jo CVK vadītājs «noteikti aizskries pie Lemberga un nodrošinās atbalstu». A. Cimdars apgalvo, ka ar Aivaru Lembergu, kuram ir liela ietekme Zaļo un Zemnieku savienībā, neesot ne ticies, ne runājies. Taču ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis patiešām A. Cimdara izredzes Dienai vērtēja pozitīvi: «Mēs viņu atbalstīsim.» Pagaidām vēl neviens nav paziņojis par gatavību A. Cimdaru izvirzīt atkārtoti.

Centrālo vēlēšanu komisiju Arnis Cimdars vada kopš 1997. gada decembra, kad viņu pirmo reizi šim amatam izvirzīja Demokrātiskā partija Saimnieks. Pēc 7. Saeimas vēlēšanām 1999. gada pavasarī A. Cimdars bija Tautas partijas kandidāts, 2003. gadā viņu nominēja Jaunā laika veidotā koalīcija, četrus gadus vēlāk - Tautas partijas vadītā koalīcija. CVK priekšsēdis, noliedzot jebkādu politisko saistību ar kādu partiju, negrib izteikties par savām izredzēm, atrunādamies, ka ir jāpabeidz iesāktie darbi - drīzumā klajā nāks grāmata, kurā apkopoti vēlēšanu rezultāti. Tās izdošana ir paredzēta likumā. Sajukumu pēc vēlēšanām, kad mainījās ievēlēto deputātu uzvārdi, viņš skaidro ar CVK izšķiršanos pašiem publiskot saņemtos provizoriskos vēlēšanu rezultātus, kuri vēl tika pārbaudīti. Iepriekš pēc vēlēšanām CVK informēja tikai par oficiālajiem rezultātiem, bet medijos tik un tā parādījās uzvārdi un minējumi, kurus žurnālisti pa dažādiem ceļiem bija uzzinājuši. A. Cimdars nav pārliecināts, vai elektroniskā balsošana nodrošinās pārliecību par godīgu vēlēšanu norisi, ja kādam par to radīsies šaubas. Taču viņš ir gandarīts par elektroniskās balsu skaitīšanas programmas ieviešanu, kas tika pārbaudīta Rojas un Mērsraga vēlēšanās. Tā ļāva ne tikai daudzkārt ātrāk apkopot rezultātus, bet arī mazina kļūdas iespējas. A. Cimdars piekrīt, ka daudziem cilvēkiem nav iespējas nobalsot, un atbalsta vēlētāju reģistra ieviešanu arī parlamenta vēlēšanās, taču tas ir Saeimas lēmums. Viņš arī pieļāva, ka tādā gadījumā iepriekšējo balsošanu varētu paredzēt ne tikai dažas dienas, bet atsevišķos iecirkņos pat vairākas nedēļas iepriekš, tas dotu iespēju nobalsot arī tiem, kas vēlēšanu dienā atstāj valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?