Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dārgumi GPS lietotājiem

Latvijas iedzīvotāji, rūpīgāk izvērtējot savas finansiālās iespējas atvaļinājuma laikā, atgriežas pie savas valsts un tuvāko kaimiņzemju apceļošanas. Lai ceļojums nepārvērstos par kārtējo «braucam pārsimt kilometru, apskatām pili, braucam paēst, braucam atpakaļ mājās» pasākumu, jāpacenšas to padarīt interesantāku. Ņemsim talkā jaunākās tehnoloģijas un interneta karti.

Lielai daļai aktīvo ceļotāju ir gan automašīnā, gan rokas ierīcēs pieejami GPS uztvērēji. Piemēram, tālruņos vai speciāli iegādāti velotūrismam vai pārgājieniem domāti modeļi. Šodien tie aizvieto gan papīra karti, gan kompasu. Apmaldīties vairs nevaram. Ko vēl mēs varam saņemt?

Meklēšanas prieks

Atceraties, bērnībā gatavojāt un meklējāt apslēptu mantu, zem stikla paslēpjot dažādus «dārgumus» - stikla lauskas, ziedus, konfekšu papīrīšus. Šodien šī spēle ir pāraugusi par aizraušanos miljoniem cilvēku visā pasaulē, jo līdz ar GPS ienākšanu mūsu sadzīvē katrai lietai zemes virsū ir pieejamas precīzas garuma un platuma koordinātes, un mēs tās varam paziņot citiem.

Mājaslapā www.geocaching.com varam redzēt, ka Latvijā vien ir pieejami turpat vai tūkstotis šādu lietu, ko atrast un atzīmēt, lai citi zinātu, ka mēs arī tās esam atraduši. Arī kaimiņzemēs Igaunijā un Lietuvā šādi atzīmētu lietu ir gana un, ja esam paredzējuši doties pārgājienā pa kādu no dabas takām vai velomaršrutu, ir iespēja apskatīties, vai tur nav atrodama arī kāda apslēptā manta.

Tās parasti ir ievietotas «konteineros» - nelielās hermētiski slēgtās kastītēs, kuru saturam nevar piekļūt mitrums. Daļā no apslēpto mantu «konteineriem» ir iespējams mainīties ar lietām. Ja meklēsiet to kopā ar bērniem, tiem būs iespēja savu rotaļlietu, kas jau nedaudz apnikusi, atstāt par prieku citiem un sev iegūt jaunu, neredzētu. Pārsteigumu var sagādāt arī ceļojošās mantas jeb travelbugs, kurām klāt ir savs PIN numurs, lai identificētu izcelsmes vietu un valstis, kurās tā bijusi paslēpta.

Jāpiebilst, ka ne visi slēpņi būs viegli atrodami. Mēdz būt paaugstinātas sarežģītības slēpņi, kur nepieciešamas pat alpīnista iemaņas, kā arī virkne uzdevumu, kas jāizpilda, lai atrastu slēpni un koordinātes, protams, būs pieejamas tikai uzdevuma sākuma daļai. Ja būsiet atbilstoši ekipēti un sagatavojušies, šādi sagatavoti uzdevumi piešķirs īpašu gaisotni jūsu kompānijas vai ģimenes pārgājienam.

Ir arī uzdevumi, kas izpildāmi tikai naktī, jo, lai lietu atrastu, būs jāizmanto lukturītis, kas jānovieto pareizā vietā. Pārējo uzdevuma daļu varēs izpildīt, sekojot noslēptiem atstarotājiem. Kad esam atraduši apslēpto mantu, turpat atstātā žurnālā atzīmējam, ka esam bijuši, un pierakstām datumu.

Mājaslapā www.geocaching.com arī atradīsiet padomus GPS iekārtas izvēlei. Kad būsiet sameklējuši visu, kas atrodams jūsu apkārtnē, nākamais solis, protams, ir sagatavot kādu lietu, ko noslēpt un meklēt citiem.

Trails - pārgājieniem

Cik kilometru nostaigāti pa dabas taku? Cik ilgi bija jāiet līdz atpūtas vietai, cik ilgi kāpām kalnā un cik lejā no kalna? Ja mums līdzi ir GPS ierīce, šos datus vēlāk ir viegli un ērti apskatīt datora kartē, kur mūsu ceļojums ir precīzi iezīmēts ar līniju, atsevišķi norādot gan pieturvietas, gan pārvietošanās ātrumu katrā posmā, uzņemtos fotoattēlus attiecīgajās koordinātēs un citu informāciju.

Redzēsim arī apmeklēto vietu augstumu virs jūras līmeņa, mūsu kāpienus augšā un lejā. Ceļojumam varam pievienot savus aprakstus, sajūtas, kā arī varam komentēt fotogrāfijās uzņemto. Maršruta apraksts ir gatavs un publicējams arī apskatīšanai citiem. Ja esat nolēmuši doties kādā no jau izpētītiem maršrutiem, jums būs iespēja novērtēt spēju veikt šo maršrutu un laikus ieplānot pārnakšņošanas vietas.

Lai to izdarītu, nepieciešama GPS ierīce, kas spēj ierakstīt maršrutu laikā un šo informāciju eksportēt kā GPX vai KML failus apskatei datorā. Ir virkne mājaslapu, piemēram, www.everytrail.com, kas piedāvā augšupielādēt šos failus un rāda tos Google kartē ar visu papildu informāciju.

Ja jūsu fotoaparātā ir GPS ierīce, arī jūsu uzņemtajām fotogrāfijām tiek pievienotas koordinātes un tās ir apskatāmas kartē precīzi uzņemtajās vietās. Šādu fotoaparātu vēl ir maz, taču tālruņu, kas aprīkoti ar fotoactiņu un GPS, ir daudz. Vairākiem no tiem ir pieejamas speciāli izstrādātas programmas, kas sniedz iespēju ceļojuma beigās nospiest pogu upload, un viss notiek pats no sevis. Atbraucot mājās, ceļojuma maršruts jau gaidīs mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?