Šeit pat vēl neesam pieskārušies tādiem smalkumiem kā Burgundijas vīnu zīdainais «sievišķīgums» pretstatā Bordo skarbajam un spēcīgajam «vīrišķīgumam». Ja vēl pieminam nekautrīgi seksuālo zemtekstu «sievišķīgi romantisks vīns, kas pieprasa īpašu attieksmi, - kaprīzs, juteklisks, nepastāvīgs un neaprakstāmi garšīgs...». Jautāsit, kāds sakars iepriekšminētajam ar turpmāko? Nekāds. Vienkārši skaisti vārdi par skaistu dzērienu. Nu tā.
Darling Cellars Premium Shiraz 2008. Interesanti, kam būtu jānotiek, lai par Shiraz varētu pateikt kaut ko jaunu. Protams, visi zina, ka, mainoties vīna radīšanas vietai, apstākļiem un vīndarim, vīns sanāk citāds, bet ogas raksturu mainīt var tikai retais. Šoreiz glāzē līst tumši sarkans patiesi garšīgs vīns, kurā saglabātas visas tās īpašības, par kurām mīl Shiraz, - pikants plūmjains garšvielainums uz mēles, kuru norijot mutē vēl ilgi spēlējas melnajai šokolādei raksturīgais rūgtums. Pirmais malks, kam ceļu sagatavojusi melno ogu un piparu smarža, prasīties prasās pēc izsauciena par piedegušas ķiršu zaptes saldumu, bet tas izrādās tikai pirmais - mānīgais iespaids. Īstā garša ir augļaini saldi rūgtena. Nemanot vīns ir izdzerts, un nožēlu par niecīgo pudeles tilpumu nedaudz mierina gara, garšvielaina pēcgarša, kas lieliski kombinēsies gandrīz ar jebkuru gaļas ēdienu, ja vien pavārs nebūs žēlojis tās garšvielas, kuras par pikantām sauc: piparus, lauru lapas, kariju, seleriju, žāvētus tomātus... Viens no retajiem sarkanvīniem, kuru riskēšu ieteikt pie deserta - karamelizētām plūmēm vai šokolādes kūkas.
Kleine Parys Pinotage 2009. Komentāri par Pinotage parasti sanāk vai nu ļoti īsi, vai arī nejēdzīgi gari. Pinotage mīl vai arī ne. Vienaldzīgo ir maz, lai neteiktu - nemaz. Pirmajā mirklī no skaisti tumšsarkanā šķidruma, kas glāzē, uzvirmo smarža, kuru mājās ienes samircis suns. Kad šis mirklis ir pārdzīvots, glāzē lēnām sāk mosties sarkanmelno ogu kokteilis. Zilās plūmes uz rūgšanas robežas. Ļoti maigs vīns, ar ievirzi uz skābumu. Tanīni drīzāk kalpo par garšvielu, nevis «pamatēdienu», un tas padara kompozīciju vēl interesantāku. Pacenšoties var sagaršot radniecību ar Pinotage tuvāko radinieci Pinot Noir - pušķī uzplaiksnī kaut kas no melnajām plūmēm un kanēļa. Pēcgarša pietiekama, lai to pieminētu, bet ne vairāk. Ja prasīsit pēc ēdiena pie šī vīna, un tāds ir vajadzīgs, ieteikumi būs dikti jau garlaicīgi -mājputni, vienkārši cepta gaļa, steiks vai sautējums. Šoreiz ieteikšu iet vienkāršāko ceļu - tā kā vīns ar garšas un aromātu kūleņiem neizceļas, arī gaļai vajadzētu garšot pēc gaļas, nevis garšvielu maisījuma.