Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ebreju penicilīns

Tiem, kas nekad nav rokās turējuši vienu no asprātīgākajām un praktiskākajām kulinārijas grāmatām - krievu literātu Pjotra Vaila un Aleksandra Genisa daudzkārt izdoto sējumiņu Krievu virtuve trimdā/Russkaja kuhņa v izgnaņiji -, būs grūti saprast, ka liela māksla ir ne tikai prasme gardi gatavot ēdienu, bet māka šo procesu arī pēcāk ne mazāk garšīgi aprakstīt.

Spriežot pēc Latviju nesen piedzīvojušā kulināro žurnālu un blogu buma, mums tikai tā šķiet, ka virtuvē katrs, kam nav slinkums, pārvēršas par mākslinieku kulināru un ar ēdamām lietām var improvizēt uz nebēdu, savu entuziasmēto rosīšanos pie katla dēvējot par kulināriju, bet to, kas sanācis katlā, nosaucot par ēdienu. Kaut gan tieši kulinārija ir praktiska nodarbe, kurā pats galvenais ir disciplīna un dzelžainas, tradicionālas, gadsimtos lolotas zinības, kas ar ko ideāli «sader kopā», nevis improvizēšana brīvā stilā. Tādēļ jau pasaulē ir izgāzusies tā dēvētā _fusion_ virtuve. Nu labi, vēsturē tā tika ierakstīta kā īslaicīga modes kaprīze, un, šķiet, līdzīgu likteni gaida arī tagad dikti aktuālā molekulārā virtuve, par kuras «gaisīgajiem šedevriem» daudzi idioti gatavi maksāt prātam neaptveramas summas, lai pēcāk palielītos, ka vakariņās par 140 eiro apēduši 80 gramus zīdaiņu biezeni atgādinoša melno ikru musu ar ērkšķogu/aveņu bezē cepurīti, kas realitātē atgādinājis ar mikseri saputotus zaļganus puņķus… OK, aizrāvos. Gribējās vien atgādināt, ka jebkura virtuve mīl kārtību un ciest nevar avangardu.

Kad pirms gadiem Parīzes Champs-ᅢノlysᅢᄅes teātra restorānā brokastoju ar Mihailu Barišņikovu, protams, viens no maniem jautājumiem bija par viņam piederošo ēstuvi Patvāris Ņujorkā - priekš kam? Un nebiju izbrīnīts, saņemdams līdzīgu atbildi, kādu par pašpersonīgo restorānu «kolekcionēšanu» sniedz arī cits ņujorkietis - slavenais aktieris Roberts de Niro: «Man vienkārši gribējās, lai pilsētā ir vieta, kurā es ar draugiem garantēti saņemšu to ēdienu, kurš man garšo.» Tik egoistiski un cilvēciski.

Pjotrs Vails ne reizi vien ir rakstījis par Mišas Samovaru, taču pārsvarā gan par literārām un mākslinieciskām epizodēm, kas atgadījušās ar šī krodziņa telpās satiktajiem - tiem, kam sagribējies īstu boršču, īstus pelmeņus un īstu «ebreju penicilīnu». Tā Ņujorkā dēvē vistas (reti - liellopa) buljonu, tiešām ticot, ka šim ebreju nacionālajam ēdienam piemīt ārstnieciska iedarbība. Vails apgalvo, ka buljona «noslēpums» rodams divu obligātu disciplinējošu likumu ievērošanā. Pirmais - buljons jāvāra uz ļoti lēnas, neticami mazas uguns. Apmēram 40-50 minūšu karstas peldes pietiks ierindas gailēnam (buljons būs labāks nekā no vistas). Otrs «sekrets» slēpjas senajā ebreju sakāmajā «žīdi, nežēlojiet piedevas!», proti, saknes un garšaugus.

Vienam putnam katlā vajadzēs vienu sīpolu, divus burkānus, pamatīgu selerijas koku, pētersīļa sakni, četras lauru lapas, trešdaļu tējkarotes rupji maltu melno piparu, piecus smaržīgos pipariņus un vienu krustnagliņu. Viss. Jā, kad vira uzvārās pirmoreiz, nedrīkst aizmirst noņemt putas un grāpja sienas rūpīgi noslaucīt ar salveti.

Pēc nepilnas stundas lidlopu laukā! Ebreji ir taupīgi - lūk, gatavs arī otrais ēdiens - vista/gailis separāti. Bet buljonu vajag izkāst, bet visus sakņaugus - smalki samalt un iemest šķidrumā atpakaļ. Dzerot šo buljonu, neviena gripa netuvosies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?