Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Eiropas Oskari tiks pasniegti Tallinā

Fakts, ka Eiropas Kinoakadēmijas (turpmāk EK) balvu nereti salīdzina ar Amerikas Kinoakadēmijas balvu Oskars, tikai liecina par sava veida «kompleksiem» vai vismaz vēlmi nostāties līdzās balvai - zīmolam, kas, gribi vai negribi, ir viens no vispopulārākajiem panākumu simboliem.

Kino Eirovīzija

Iespējams, ka tieši «mazvērtības sajūta» bija tā, kas XX gs. 80. gadu izskaņā kļuva par impulsu dibināt EK - tās pirmais idejiskais līderis bija zviedru režijas ģēnijs Ingmars Bergmans, kurš kopā ar 40 domubiedriem 1989. gadā nodibināja Eiropas Kino asociāciju, kas divus gadu vēlāk pārtapa par Eiropas Kinoakadēmiju. Tieši EK, kas patlaban apvieno vairāk nekā 2300 Eiropas kinematogrāfistu, ik gadu piešķir balvas, kas iecerētas kā alternatīva amerikāņu Oskaram. (Savulaik balvu dēvēja par Fēliksu, to saņēmusi arī Ivara Selecka dokumentālā filma Šķērsiela, patlaban balva ir «anonīma»). EK balvas pasniegšanas ceremonija ir ceļojoša. Katru otro gadu tā notiek Vācijā - EK mājvietā -, pārējo laiku ceremonija ceļo - kā sava veida kino Eirovīzija, kalpodama par Eiropas kino mārketinga instrumentu.

Salīdzinājums ar Eirovīziju nav pārspīlēts - pēdējos padsmit gadus EK ceremonija tiek veidota kā vērienīgs pasākums, režisēts īpaši TV translācijas vajadzībām, kaut, protams, zālē sēž arī publika - Akadēmijas biedri, viesi, sponsori u. c. To pārraida visā Eiropā. Latvija, protams, parasti «izceļas», to ignorējot, - šogad gan to rādīs LTV ar nedēļas nobīdi. Izņēmums nebūs arī Tallinas centrā kompleksā Solaris notiekošā ceremonija, kuras budžets (pēc neoficiāliem datiem) ir ap diviem miljoniem eiro (puse no tā tradicionāli jāsedz pilsētai, kas uzņem EK ceremoniju, - šoreiz Tallinai).

Kanons un Igaunija

Ceremonijas dramaturģija parasti turas pie «kanona», ko izstrādājuši amerikāņi ar Oskariem. Igauņu producente Tīna Loka sarunā ar Dienu uzsver, kas ir cīnījusies līdz nervu sabrukumam, lai šā gada ceremonija atkāptos no vidējā standarta, kādu tradicionāli vēlas EK un tās vāciskais menedžments, un paspilgtinātu nacionālo, igaunisko elementu. «Protams, Eiropas Kinoakadēmija parasti vēlas realizēt savas ieceres, izmantojot tās pilsētas naudu, kurā šī ceremonija notiek. Ja man nebūtu izdevies izcīnīt, ka ceremonijā būs arī igauņu kino un kinematogrāfistu klātbūtne, man droši vien pēcāk nāktos no Igaunijas emigrēt,» ar rūgtu ironiju saka T. Loka. «Pasākuma izmaksas ir lielas, arī Igaunijā ir dramatiski samazināts budžets kultūrai, un, protams, arī mums bija dilemma, vai valsts budžeta naudu vērtīgāk ir ieguldīt filmu ražošanā vai ļoti dārgā ceremonijā,» saka T. Loka. Tomēr viņa uzsver, ka ideālā gadījumā šāds pasākums ir nenovērtējams ieguldījums gan Igaunijas nacionālā kino, gan arī Igaunijas, īpaši Tallinas, reklāmā Eiropas mērogā.

Jāpiebilst, ka EK ceremonija kļūs par varenu akcentu Tallinā notiekošā starptautiskā kinofestivāla Melnās naktis/ Black Nights izskaņā. Festivāls, kurā līdzās starptautiskam konkursam ir arī Baltijas filmu konkurss, pamazām kļuvis par dominējošo starptautiskās kinodzīves notikumu Baltijā, diemžēl atstājot Latviju ar tās kinofestivāliem zaudētājas pozīcijā.

Ilūzija pārspēt Oskaru?

Vai ideja spēkoties ar Amerikas kinoindustrijas globālo publicitātes mašinēriju nav a priori naiva? Jautājums nevilšus «uzprasās», ik gadu pārlūkojot EK balvai nominēto filmu sarakstu, kurā nosaukumi, ko atpazītu plaša publika, sastopami ļoti reti. Šis fakts uzrāda nevienu vien Eiropas kino problēmu - arī sadrumstalotību un nespēju izdzīvot brutālajā konkurencē ar Holivudas filmām, kas orientētas uz plašu patēriņu.

Izņēmums nav arī šā gada EK balvai nominētās labākās filmas - no sešām Latvijas kinonomā bijušas tikai divas: joprojām kinoteātrī Rīga skatāma Fatiha Akina Virtuve dvēselei un skandalozā Francijā mītošā, Polijā dzimušā, no Holivudas izraidītā Romāna Polaņska Rēgu rakstnieks ar Pīrsu Brosnanu un Jūenu Makgregoru, kuru, iespējams, daudzi vispār uzskatīja par «Holivudas filmu». Pārējām kandidātēm uz labākās filmas godu - poētiskajai turku filmai Medus (Turcija, Vācija), politiski aktuālajai Libānai (Izraēla, Francija, Vācija), melodramatiskajai Noslēpums viņu acīs (Spānija, Argentīna), garīgajai Par cilvēkiem un dieviem (Francija) nokļūt līdz Latvijas kinoteātriem nav cerību. Tomēr visas šīs filmas ir rādītas Eiropas svarīgākajos kinofestivālos Berlīnē un Kannās, visas ir savdabīgi, spilgti autorkino projekti.

Nepieciešama vienojoša balva

Arī šī iemesla dēļ Eiropas kino nepieciešama vienojoša balva, kopīgi kritēriji un «fokuss», kas mēģina apvienot sadrumstaloto, dažādās valodās runājošo Eiropas valstu kino. Tā izejas pozīcijas ir daudz neizdevīgākas nekā Holivudai: Eiropas kino ir sadrumstalots, tas «necirkulē» pa dažādām Eiropas valstīm - nav noslēpums, ka Vācijā neviens ķinīšos nerāda Latvijas vai Igaunijas filmas, viņi nezina mūsu zvaigznes, mēs - viņējās, arī vācu filmas Latvijā ir reta parādība, tas pats attiecas arī uz daudz lielāku Eiropas valstu kinematogrāfijām. Protams, ir daži izņēmumi - lielās Eiropas kinematogrāfijas, piemēram, Francija, spēcīgie Eiropas autori, piemēram, spānis Pedro Almodovars u. c., kas ir pazīstami ārpus savas valsts robežām, taču līdz globālai popularitātei masu auditorijā arī viņiem ir tālu. Savā ziņā Eiropas kino ir kā krāsainu stikliņu grēda, kuras glītā mozaīkā mēģina sakārtot ne tikai šī kino eksistencei tik būtiskā kinofestivālu aprite, bet arī EK balvu ceremonija.

Balva Tallinā tiks pasniegta 17 (!) nominācijās, arī gada atklājumam - labākajam debitantam (nominē un piešķir starptautiskā kinokritiķu asociācija FIPRESCI), kā arī Eiropas skatītāju balva Peoples' Choice Award, ko noskaidro balsojumā. Tajā bija aicināti piedalīties arī Latvijas skatītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

23. Eiropas Kinoakadēmijas balvas nominācijas
Balvas tiek piešķirtas 17 nominācijās
Labākā filma
Medus/Honey. Turcija, Vācija. Režisors Semihs Kaplanoglu
Par cilvēkiem un dieviem/Of Gods and Men. Francija. Režisors Ksavjē Bovuā
Rēgu rakstnieks/The Ghost Writter. Francija, Vācija, Lielbritānija. Režisors Romāns Polaņskis
Libāna/Lebanon. Izraēla, Vācija, Francija. Režisors Samuels Maozs
Noslēpums tavās acīs/The Secret in their Eyes. Spānija, Argentīna. Režisors Huans Hosē Kampanella
Virtuve dvēselei/Soul Kitchen. Vācija. Režisors Fatihs Akins
Eiropas režisors
Olivjē Asajā. Karloss/Carlos
Semihs Kaplanoglu. Medus/Honey
Samuels Maozs. Libāna/Lebanon
Romāns Polaņskis. Rēgu rakstnieks/The Ghost Writer
Paolo Virci. Pirmā brīnišķīgā lieta/The First Beautiful Thing
Eiropas aktrise
Zrinka Cvitešica. Ceļā/On the Path
Sibela Kekilli. Kad mēs aizejam/When We Leave
Leslija Manvila. Cits gads/Another Year
Silvija Testī. Lurda/Lourdes
Lote Verbeka. Nekā personīga/Nothing Personal
Eiropas aktieris
Jākobs Sedergrēns. Submarino
Elio Džermāno. Mūsu dzīve/Our Life
Jūens Makgregors. Rēgu rakstnieks/The Ghost Writer
George Pistereanu. Ja es gribēšu svilpt, es svilpšu/If I Want to Whistle, I Whistle


Pilns balvu saraksts http://www.europeanfilmacademy.org/

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?