Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Eksāmens pašu priekam

Iespējams, kādai daļai skolēnu centralizētais eksāmens fizikā, ķīmijā vai bioloģijā nesagādā nekādas grūtības, taču nenoliedzami lielākā daļa jauniešu šos eksāmenus minēs kā grūtākos. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc ierasti tikai pāris skolēnu izglītības iestādē izvēlas iet šo ceļu, un nav noslēpums, ka ir arī skolas, kurās šādu jauniešu nav vispār.

Viena no motivācijām eksaktos eksāmenus tomēr kārtot ir izvēlētā karjera. Šķiet pilnīgi loģiski - ja vēlies studēt farmāciju, iestājoties augstskolā, nepieciešams uzrādīt centralizētā eksāmena ķīmijā rezultātus; ja vēlies darboties enerģētikas jomā - nepieciešams fizikas eksāmens. Tomēr, paskatoties augstskolu uzņemšanas prasības, paveras pavisam cita aina - reti kurā studiju programmā šie eksāmeni ir obligāts priekšnosacījums. Pietiek ar obligāto centralizēto matemātikas eksāmenu un kādu no svešvalodām.

Izvēlas nedaudz vairāk

Šķiet, nemitīgās runas par eksakto zinību nozīmi un nepieciešamību darba tirgū ir savā ziņā nostrādājušas - šogad centralizēto eksāmenu ķīmijā, fizikā un bioloģijā provizoriski izvēlējušies vairāk cilvēku, tai skaitā arī vidusskolu absolventi. Pērn vien nepilns tūkstotis cilvēku kārtoja fizikas eksāmenu, savukārt šogad eksāmenam pieteikušies 1194 cilvēki, liecina Valsts izglītības satura centra sniegtie dati. Līdzīgi arī ķīmijā - ierastais skaitlis - ap 500 kārtotāju - nu izaudzis līdz 674 cilvēkiem. Mazākais pieaugums vērojams centralizētā bioloģijas eksāmena kārtotāju vidū, tomēr arī šo eksāmenu skolēni izvēlas biežāk. Salīdzinājumam - centralizēto eksāmenu matemātikā, kurš ir obligāts visiem vidusskolas beidzējiem, šogad kārto aptuveni 16 585 cilvēki. Jāatceras gan, ka ne visi tie, kuri pilda eksāmena uzdevumus, ir skolēni, šāda iespēja ir arī citiem.

Var iztikt

Ja paskatās uz skolēnu skaitu, kuri kārto centralizētos eksāmenus eksaktajos priekšmetos un statistiku par augstskolās ik gadu uzņemtajiem jaunajiem studentiem, rodas jautājums - vai tad šiem cilvēkiem, lai iestātos attiecīgajās programmās, priekšnosacījums nav tieši šo centralizēto eksāmenu rezultāti? Savukārt, apskatot augstskolu prasības, secināms - nav gan. Nereti kā obligāta prasība ir centralizētā eksāmena rezultāti matemātikā, savukārt fizikas, ķīmijas vai bioloģijas eksāmenu, ko nu kurā programmā vairāk vajag, var aizvietot ar kādas svešvalodas eksāmenu. Piemēram, lai iestātos Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), centralizētā fizikas eksāmena rezultāti obligāti nav pilnīgi nevienā pamatstudiju programmā. Pietiek ar matemātikas un svešvalodas eksāmenu. Līdzīgi ir arī Latvijas Universitātē (LU), kurā ķīmijas, fizikas vai bioloģijas eksāmens kā priekšnosacījums ir vien dažās programmās. Piemēram, lai studētu programmā Dabaszinātņu un informācijas tehnoloģijas skolotājs, obligāts ir centralizētais eksāmens latviešu valodā, un ķīmijas, fizikas un bioloģijas eksāmenu vietā var iesniegt eksāmena rezultātus matemātikā. Arī ķīmijas un farmācijas programmās specifiskie dabas zinātņu eksāmeni nav nepieciešami. Viens no izņēmumiem gan ir studiju programma Bioloģija - nepieciešams arī attiecīgais eksāmens.

Citāda situācija ir Rīgas Stradiņa universitātē (RSU). Tur gandrīz visās medicīnas un veselības aprūpes studiju programmās priekšnosacījums ir ķīmijas vai bioloģijas centralizētā eksāmena sertifikāts.

Nebūtu, kas studē

«Ja domājat, ka stimuls būtu augstskolu noteiktie ierobežojumi - ka tikai ar centralizēto eksāmenu rezultātiem fizikā vai ķīmijā drīkstētu iesniegt dokumentus -, jūs kļūdāties. Pie tik mazas skolēnu ieinteresētības tas diemžēl nestrādātu,» tā Dienai uzņemšanas prasības augstskolā komentē RTU studiju prorektors Uldis Sukovskis. Pēc viņa novērojumiem, situācija ir dramatiska - nelielais šo eksāmenu kārtotāju skaits liecina, ka skolēni nav tendēti apgūt eksaktos mācību priekšmetus un skolas viņus arī nestimulē. Līdz ar to, ja augstskolas paplašinātu uzņemšanas prasības, studentu skaits ievērojami samazinātos. Skolēni nereti tikai pēdējā vidusskolas gadā izvēlas savu nākotnes profesiju, un tad jau ir par vēlu kārtīgi sagatavoties gala pārbaudījumam. Tāpat, pēc prorektora domām, skolēniem jānodrošina plaša pieejamība studijām un godīga konkurence starp augstskolām, ņemot vērā, ka skolēni dokumentus vienlaicīgi iesniedz vairākās augstākās izglītības iestādēs.

U. Sukovskis arī uzsver - nebūtu godīgi teikt, ka priekšnosacījums uzņemšanā nav fizikas eksāmens. Ja topošais students izvēlas iesniegt šī eksāmena sertifikātu, viņam tiek piemērots augstāks koeficients un tādējādi ir arī lielākas iespējas izturēt konkursu. Taču RTU ir gatavi pārskatīt uzņemšanas prasības vien tad, kad fizikas vai ķīmijas eksāmens valstī būs obligāts. Līdz tam gan vēl nedaudz jāpagaida, jo nākamajā mācību gadā plānots vien pilotprojekts, bet, ja tas veiksmīgi norisināsies, iespējams, vēl pēc gada varam sagaidīt jau obligātu eksāmenu vienā no šiem priekšmetiem.

Arī LU Studentu servisa direktors Jānis Saulītis nenoliedz, ka katra augstskola vēlas pēc iespējas vairāk studentu, taču galvenais iemesls pašreizējām uzņemšanas prasībām ir «durvju neaizvēršana» tiem cilvēkiem, kuri attiecīgos eksāmenus nav kārtojuši. Piemēram, tā kā ķīmijas eksāmens ir viens no nepopulārākajiem skolēnu vidū, nav pārsteigums, ka cilvēkiem šāda sertifikāta nav. Turklāt daļā Latvijas skolu mācītas tiek dabaszinības, nevis atsevišķi šīs jomas priekšmeti, un līdz ar to netiek kārtoti arī attiecīgie eksāmeni. Rezultātā Universitāte ir spiesta pielāgoties.

Tajā pašā laikā RSU uzskata, ka medicīnas un veselības aprūpes studiju programmās nevar iztikt bez attiecīgajiem eksāmeniem. Taču laika gaitā prasības tomēr samazinātas. Kādreiz obligāts bijis gan ķīmijas, gan bioloģijas un pat centralizētais fizikas eksāmens, savukārt tagad ir izvēles iespēja - iesniegt viena vai otra eksāmena sertifikātu. Tas darīts, lai tomēr nodrošinātu kaut cik vienādus uzņemšanas nosacījumus visās augstskolās, Dienai stāsta RSU pārstāvis Edijs Šauers.

Dienas aptaujātie ķīmijas skolotāji gan min, ka augstskolām vajadzētu savā ziņā padarīt uzņemšanas prasības stingrākas, īpaši tādās studiju programmās, kurās galvenais uzsvars ir uz ķīmijas vai fizikas zināšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Centralizētie eksāmeni
Šobrīd centralizēto ķīmijas, bioloģijas un fizikas eksāmenu 12. klases skolēni var kārtot pēc brīvas izvēles.
Centralizētajam eksāmenam bioloģijā šogad pieteicās 1314 cilvēki, pērn to kārtoja 1270 cilvēku.
Centralizēto eksāmenu fizikā šogad izvēlējušies 1194 cilvēki, tas ir par 203 cilvēkiem vairāk nekā pērn.
Ķīmijas eksāmens joprojām ir viens no nepopulārākajiem. 2012./2013. mācību gadā to kārtoja 535 cilvēki, gadu vēlāk - 561 cilvēks, bet šajā mācību gadā - 674 cilvēki.
Centralizēto eksāmenu matemātikā, kurš 12. klases beidzējiem ir obligāts, šogad provizoriski kārtoja 16 585 cilvēki.
Avots: Valsts izglītības
satura centrs

Bez nosaukuma

Uzņemšanas prasības
augstskolās
Pamatstudiju programmas, kurās centralizētais eksāmens fizikā ir obligāta prasība:
RTU - bez šī eksāmena var iztikt
LU - otrā līmeņa profesionālajās studiju programmās Ārstniecība un Zobārstniecība, bet var aizstāt ar ķīmijas vai bioloģijas eksāmenu
RSU - bez šī eksāmena var iztikt
Pamatstudiju programmas, kurās centralizētais eksāmens ķīmijā ir obligāta prasība:
RTU - bez šī eksāmena var iztikt
LU - otrā līmeņa profesionālajās studiju programmās Ārstniecība un Zobārstniecība, bet var aizstāt ar fizikas vai bioloģijas eksāmenu
RSU - gandrīz visās medicīnas un veselības aprūpes studiju programmās, bet lielā daļā var aizstāt ar eksāmenu bioloģijā
Pamatstudiju programmas, kurās centralizētais eksāmens bioloģijā ir obligāta prasība:
RTU - bez šī eksāmena var iztikt
LU - otrā līmeņa profesionālajās studiju programmās Ārstniecība un Zobārstniecība, bet var aizstāt ar fizikas vai ķīmijas eksāmenu; studiju programmā - Bioloģija
RSU - gandrīz visās medicīnas un veselības aprūpes studiju programmās, bet lielā daļā var aizstāt ar eksāmenu ķīmijā

Avots: augstskolu mājaslapas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?