Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Francijā valsts intereses aizstāv Ekonomiskā kara skola

Slovākijas Patērētāju aizsardzības asociācijas pētījums atklājis, ka virknē Austrumeiropas valstu starptautiskās korporācijas ar tiem pašiem nosaukumiem tirgo zemākas kvalitātes pārtikas produktus. Vai ir pamats veikt līdzīgu pētījumu Latvijā?

Sajūtu līmenī mēs sen nojautām, ka tā varētu būt taisnība, ka pie mums tirgotās importa preces - turklāt ne tikai pārtikas preces, jautājums ir plašāks - ir zemākas kvalitātes nekā to analogi rietumvalstīs. Slovāku paveiktais ir tāds pirmais nopietnais pētījums, diemžēl Latvijā līdzīgi nav veikti. Pārtikas gadījumā tas būtu vienkāršāk, jo pārtikas preču kvalitāti ir viegli izpētīt. Domāju, ka Latvijai būtu jārīkojas ātri, izmantojot brīdi, kad šis jautājums ir ieguvis plašu starptautisku skanējumu. Vispirms arī mums vajadzētu veikt testu tām pašām precēm, kuru kvalitāti pētīja slovāki. Ja apstiprinās, ka šo preču kvalitāte ir zemāka, jāveic dziļāks pētījums. Latvijā, piemēram, ir zinātniskās pētniecības institūts BIOR, kas ir spējīgs veikt ekspertīzi atbilstīgi visaugstākajiem pasaules un ES standartiem. To varētu darīt arī PVD, bet tā primārais uzdevums tomēr ir noteikt, vai produkcijas kvalitāte atbilst noteiktiem minimālajiem higiēnas un veselības standartiem, nevis to, vai tā ir zemākas vai augstākas kvalitātes. Šis ir ekonomikas ministra Arta Kampara un viņam pakļauto iestāžu jautājums, jo skar patērētāju tiesību un negodīgas konkurences jautājumu.

Kampara un Dūklava kungi neuzskata, ka jautājums par importa pārtikas kvalitāti ir tik nopietns, ka viņiem vajadzētu aktīvi rīkoties?

Vajadzētu beigt uzskatīt mūsu valsti par miskasti, kurā citi var samest visu, kas ienāk prātā. Tas ir pašcieņas jautājums, vai mēs pieprasām zināmu kvalitātes standartu, vai mēs pieprasām vienādu attieksmi pret sevi. Pēdējos divdesmit gados pasaule ir mainījusies. Bils Klintons jau 1993. gadā salīdzināja valstis ar uzņēmumiem, kuri katrs cīnās par sevi, paziņojot, ka tieši tas arī ir jādara Amerikai. Savukārt Francijā savas valsts interešu aizstāvība tiek apzināta tādā līmenī, ka tur darbojas elitāra izglītības iestāde, kas atklāti saucas Ekonomiskā kara skola.

Jūs var apsveikt ar uzvaru «ekonomiskajā karā», kas tika izcīnīts Latvijas šprotu aizstāvībai.

Mēs strādājām piecus gadus, un tas ir piemērs, ka Latvijas intereses ir iespējams aizstāvēt. Jā, tā bija cīņa īstā kaujaslaukā, cīņa par Latvijas šprotu iespējamību vispār pastāvēt. Ir gūta milzīga pieredze, redzot, kā valstis aizstāv savas ekonomiskās intereses. Kā, piemēram, Vācija caur ekonomiskās likumdošanas normām, lobijiem un standartizāciju cīnās par savas rūpniecības noietu. Man nav vairs ilūziju, ka viss šajā cīņā ir liberāls, godīgs un humāns. Šodien ekonomiskajam karam ir četri virzieni. Pirmais ir klasiskais. Ekonomiskā izlūkošana ar mērķi nozagt tehnoloģijas. Otrais - standartizācija, normatīvi, Eiropas Savienības normas. Ko, piemēram, dara vācieši? Viņi paņem savas tehnoloģiskās iekārtas, izmēra to parametrus un tad cenšas tieši šos vācu parametrus uzspiest visiem pārējiem kā standartu. Kas notiek? Tie, kam nav šādu tehnoloģiju, tiek automātiski izmesti no tirgus. Zināmā mērā pateicoties šai vācu ekonomiskā kara stratēģijai mums izdevās aizstāvēt Latvijas šprotes. Protams, vispirms tas bija iespējams, saslēdzoties kopā nozares asociācijai, Latvijas ierēdņiem, zemkopības ministram, Ārlietu ministrijai, vēstniecībām un uzstājīgi pieprasot, lai tiktu ievērota Latvijas prasība. Taču vāciešiem tik ļoti vajadzēja pieņemt šo regulu, ka tad, kad viņi ieraudzīja, ka mēs varam savākt minimālo balsu skaitu, lai nobloķētu šo regulu, viņi piekrita. Šajā regulā nav nosaukts neviens atsevišķs produkts, tikai mūsu šprotes. Kāpēc cilvēki nemana ekonomisko karu? Tanki nebrauc pa ielām, tie ir tikai pārtikas produkti veikalu plauktos. Kādēļ Vācija ir lielākais iemaksātājs Eiropas Savienībā? Vai vācieši ir labdari? Nē, vācieši, izmantojot ES direktīvu un regulu instrumentus savas ekonomikas lobēšanai, saņem atpakaļ visu ar uzviju.

Minējāt divus «ekonomiskā kara» virzienus, sakot, ka ir četri.

Trešais «ekonomiskā kara» virziens ir vissmalkākais. Man liekas, lielo valstu Latvijā vissekmīgāk īstenotais un visizplatītākais - tas ir social learning jeb informācijas cīņa. Lielā mērā visa Latvijas pārvalde šodien tic, ka viss tirgus ir brīvs, ka mēs vispār neko nedrīkstam darīt, lai sevi aizstāvētu. Apzināti cilvēku smadzenēs iedzīti stereotipi, kas kalpo noteiktām interesēm. Latvijā tas ir tiešām labi nostrādāts. Ceturtais «ekonomiskā kara» virziens ir ekonomiskās kontroles pārņemšana, piemēram, caur dažādiem investīciju fondiem. Mēs nevis nozogam tehnoloģiju, kā pirmajā gadījumā, bet nopērkam pašu tehnoloģijas ražotāju.

Vai tādēļ asi kritizējāt Pure Food pārdošanas darījumu?

Par «ekonomisko karu» var runāt tad, ja darījumam aizmugurē ir viss kādas citas valsts administratīvais spēks. Nedomāju, ka Pure Food gadījumā darījumam aiz muguras stāvēja beļģu valdība. Problēma, ka Pure Food būs 37. uzņēmums, kas tagad piederēs šim milzu uzņēmumam. Viņi atklāti atzīst, ka pirka šo uzņēmumu, lai iegūtu dažus produktus, ko paši nemācēja ražot. Domāju, ka pieaugums arī būs tieši šo produktu ražošanā. Tas arī viss. Pūre bija latviešu biznesa veiksmes stāsts. Diemžēl tas beidzas pie pārdošanas ārzemniekam. Mēs pat nevaram iedomāties, ka kādreiz varētu būt otrādi, ka Pure Food nopērk beļģu uzņēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?