Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Iegulda soliņos, nevis drošībā

Lai arī ūdens vēl nav kā piens - Daugavā un jūras līcī ap +13 grādiem -, pēc sinoptiķu teiktā, tas lēnām silst. Uzņemt atpūtniekus vairāk vai mazāk jau ir gatavas Rīgas peldvietas - tajās uzstādītas jaunas ģērbtuves, soliņi, laipas un atkritumu urnas, ierīkotas stāvvietas un sakopti sporta laukumi. Taču tāpat kā citus gadus visi līdzekļi galvenokārt iztērēti labiekārtošanas darbiem, nevis drošībai uz ūdeņiem - jaunas peldvietas ar glābējiem arī šogad nav izveidotas.

Vecāķiem karogu nedod

Piektdienas vakarā ar koncertuzvedumu, glābšanas iekārtu demonstrēšanu un ugunsskulptūras veidošanu Vakarbuļļu pludmalē svinīgi tika pacelts starptautiskais vides kvalitātes apliecinājums Zilais karogs. Lai to iegūtu, peldvietā iekārtoti jauni stāvlaukumi un izvietotas pārģērbšanās kabīnes un soliņi, informē Kurzemes rajona izpilddirekcija. Pavisam Zilā karoga peldvietām ir jāatbilst 29 kritērijiem. Vecāķu pludmalē pērn nebija atbilstošas ūdens kvalitātes, tādēļ šogad tā karogu nesaņēma, stāsta Ziemeļu rajona izpilddirektores palīdze Vita Ančevska. Vecāķos vēl notiek pēdējie sagatavošanas darbi, bet jūnijā pludmale noteikti būs gatava uzņemt peldēties gribētājus.

Vidzemes priekšpilsētā labiekārtošanas darbi pabeigti jau līdz oficiālajai peldsezonas atklāšanai 15.maijā, informē izpilddirekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dana Šarlovska. Bābelīša ezeram, Dambjapurva ezeram, Gaiļezeram, Juglas un Velnezeram sakopti krasti un piegulošās teritorijas, attīrīta grunts, volejbola laukumos un pludmales zonās ieklāta baltā smilts.

Glābēji maksā dārgi

Jau vairākus gadus no visām Rīgas peldvietām tikai četras ir oficiālas, proti, tādas, kurās ir pārbaudīts akvatorijs un pie kurām visu diennakti dežurē glābēji. Tās ir pie Bābelīša ezera, Ķīšezera, Vecāķos un Vakarbuļļos. Turpretim ir zināmas vismaz 13 populāras peldvietas, piemēram, Bolderājas karjers, Gaiļezers, Juglas ezers, Zaķusala, Lucavsala, Dambjapurva ezers, kurās ne par bērnu, ne pieaugušo drošību neviens negādā.

«Vai oficiālo peldvietu nav par maz, tas ir diskutabls jautājums,» uzskata Rīgas pilsētas izpilddirektora Andra Grīnberga preses sekretārs Uģis Vidauskis un skaidro, ka to izveide ir pietiekami dārga, jo jāveic gultnes izpēte un jāalgo glābēji. Taču šogad nauda peldvietu un aktīvās atpūtas zonu labiekārtošanai un uzturēšanai samazināta par 60% - pērn bijuši nepilni 700 tūkstoši, šogad - 270 000 latu. Pēc U.Vidauska domām, Rīga jau tā ir privileģētā situācijā, salīdzinot ar citām Eiropas galvaspilsētām, jo tai ir garas, drošības prasībām atbilstošas jūras pludmales. Savukārt neoficiālajās peldvietās pašvaldības policisti cenšas pa laikam iegriezties: «Zinām, ka puišeļi lec no tiltiem un tamlīdzīgi. Un tās ir tās vietas, kur policija cenšas dežurēt, bet visur tas nav iespējams un zīmes arī uzlikt nevar.» Pašvaldības policijas pārstāve Inese Tīmane stāsta, ka glābēju skaits nav mainījies, bet līdzekļu ekonomijas dēļ policija retāk patrulēs ar kuteriem Juglas ezerā un Ķīšezerā.

Tikai Rīgas oficiālajās peldvietās pēdējos gados nav konstatēts neviens noslīkšanas gadījums. Tādēļ Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics aicina peldēties tikai tajās, bet, ja tas nav iespējams, pašiem peldētājiem izstaigāt ūdenstilpi un pārliecināties par drošību. «Tajā vietā, kur vakar bija peldvieta, šodien var būt baļķis, veca riepa vai, nedod dievs, ledusskapis,» norāda M.Šics. Pret šādiem priekšmetiem var gūt nopietnus savainojumus. Ieteicams arī nepeldēties alkohola reibumā un padomāt par elementārākajiem glābšanas līdzekļiem: «Vajadzīgs kaut kas, ko pamest cilvēkam, kurš slīkst - der arī dēlis vai porolona gabals. Bet bērnus nekur nedrīkst laist bez peldvestēm.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?