Gripas vai ērču encefalīta profilakses pasākumu aprakstīšana pēc 18 dienas avīzē pavadītiem gadiem jau bija kļuvusi par rutīnu, ēdieni bija «jauna rotaļlieta».
Avīzes atvērums drīz izrādījās par šauru dažādām recepšu variācijām, informācijai par virtuves pamatvērtībām. Tā dzima žurnāls. Dažas tā rubrikas pat ieguvušas videopagarinājumu - apskatāmas portālā Diena.lv
Apbalvosim ar biešu zupu?
«Ā, tu arī taisi ēdienu žurnālu?» Solvita smejas par ielas stūrī satikta paziņas vērojumu, ka šis žanrs patlaban piedzīvo negaidītu popularitāti. «Tikai kārtējo ēdienu žurnālu uztaisīt negribēju. Apzināti liku iekšā rubrikas, kuru nav citur. Etiķes speciāliste Irma Kalniņa stāsta, kā pareizi ēst bageti - lauzt vai sagriezt -, un ko darīt ar drupačām. Ēdienu klasika… Kāpēc tiramisu bez Marsalas vīna nesanāk pareizi pagatavot? Pat ja tu šodien šo ēdienu neuztaisīsi, tavai izglītotībai ir vērtīgas tādas zināšanas.» Solvita saka, katru ideju viņa laiž caur savu - darbā aizņemtas trīs meitu mammas ar vidējiem ienākumiem - filtru. Viņai pašai ir bijis svarīgi, lai ikviena recepte būtu sīki dokumentēta, neradot pārpratumus gatavotājiem. Lai nezināmās sastāvdaļas un iespējamo produktu aizvietošanu pamanāmu darītu īpaši izcēlumi. Lai receptes būtu nevis norakstītas no interneta, bet tik pamatīgi aprobētas lietošanai, ka, iespējams, par kādu no tām jau stāstītu ģimenes leģendas… Gluži kā par viena no žurnāla līdzautoriem Sigņa Vāveres biešu zupu, kura viņa četrgadīgajam puikam tik ļoti iegaršojusies, ka derot jebkura apbalvojuma vietā.
Ekspertu kluba tikšanās
Trīs gardas mērces vienai pastai. Trīs ābolkūku un trīs kartupeļu biezputras variācijas. Trīs veidi, kā ātri pagatavot cūkgaļu. Trīs gardi ēdieni bez gaļas un olām. Ķirbja biezeņzupa un ķirbis marinādē. Libāniešu ēdieni no Latvijas produktiem. Pildīta vista, tītars un zoss. Kalvadoss un Rīgas Melnais balzams. «Tiešām izskatās garšīgāk nekā avīžu lapās!» aplaizās izdevniecības Dienas žurnāli galvenā redaktore Inga Gorbunova. «Izšķirsti un jūties jau drusku paēdis!»
Krāšņais žurnāls ar daudzajām ēdienu receptēm, viņasprāt, ir eleganta iknedēļas Dienas Ēdienu lapas metamorfoze pirms novembrī gaidāmās laikraksta 20. gadu jubilejas. Tradicionālā lapa gan turpinās iznākt, bet ilgajos gados sapulcinātais vīna ekspertu, pavāru un vienkāršu ēdiena entuziastu loks ar savām zināšanām tagad dalīsies arī žurnālā. Arī Ingai pazīstamām dāmām, kas šīs lapas izgrieza un kolekcionēja, nu pa ķērienam būs daudz plašāks, ilustratīvāks un vieglāk uzglabājams recepšu arsenāls. «Noteikti pamēģināšu vienu no ābolkūkām,» Inga jau ir atķeksējusi arī ko sev noderīgu. «Un man kā pusaudža mātei, kurš ir iecienījis pastu, derētu tai uzbirdināmo sieru aizstāt ar kādu no mērcītēm!»