Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jāpiedomā par augļiem

Ketleru ģimene - Kristīne, Egons, Elizabete (9) un Katrīna (7) - dzīvo Saldū. Kristīne ir šūšanas tehnoloģe, bet Egons - pārdevējs. Kaut arī Ketleri nedzīvo laukos, tomēr vecvecākiem ir lauku saimniecība, tas ir liels atbalsts ģimenei ar diviem bērniem.

Mūsu tikšanās dēļ Kristīne piefiksējusi, kas nedēļas laikā pirkts un kas ēsts. Kā atzīst viņa pati, tā ir pavisam jauna pieredze, jo līdz šim nav ne pierakstīts, ne arī rēķināts, cik naudas ēšanai tiek tērēts.

Aprakstāmās nedēļas svētdiena, kā stāsta Kristīne, bijusi īpaša. Vīra darbā atvesti nēģi. Tad nu arī «pūļa iespaidā» viņš tos nopircis, atnesis mājās un pats arī sagatavojis, jo ģimenes sievišķīgā daļa no šāda prieka atteikusies. Un vēl kas neikdienišķs patrāpījies tieši šajā «pierakstāmajā nedēļā» - kopā ar sviestu, biezpienu, pienu un ķirbi no lauku saimniecības uz Ketleru ģimenes ledusskapi atceļojis arī trusis. Tā gadoties tikai reizes trīs gadā.

Pārējā ēdienkarte gan ikdienišķāka. Darba dienu vakariņās, kad visi ēd kopā, modē ir vīra iecienītā soļanka (turklāt darba dienās pavārs ir Egons, nevis Kristīne!), piena un griķu zupa, kuru ģimenei iemācījis ēst tieši Egons, kartupeļi ar biezpienu un siļķi un citi ātri pagatavojami ēdieni. Vienīgais izņēmums - diena, kad visi ciemojušies pie Kristīnes mammas, tad gan galdā celti vārīti kartupeļi, karbonāde, marinēti gurķi un tomāti želejā.

Rīti Ketleru ģimenei ir steidzīgi. Meitenes visbiežāk neēd vispār, jo skola piedāvā ne tikai pusdienas, bet arī brokastis, un Ketleri to izmanto. Paši ieēdot kādu maizīti, piedzerot kafiju vai tēju. Arī no laukiem atvestais ķirbis nav novietots uz skapjaugšas, bet gan izdzerts sulā. Meitenes šo piedāvājumu ignorējušas, toties vecākiem tikusi patiešām garšīga sula.

Pusdienas - kā nu kuro reizi. Tiek ēsts kaut kas no sabiedrisko ēstuvju piedāvājumiem vai sildīts iepriekšējā vakarā pašu gatavotais - tas atmaksājas.

Ģimenē jau tā ir, ka jāēd ne tikai tas, kas visiem garšo, bet arī tas, ko varbūt citiem nemaz tik ļoti negribas. Spilgts piemērs - kādudien Kristīnei tik ļoti sagribējies siļķi, ka viņa uzstājīgi prasījusi Egonam, ka vakariņām jānopērk tieši tā. Ēduši, protams, visi.

Tur, kur aug bērni, neizbēgami ir savs stāsts par našķiem. Ketleri ir vienisprātis - bez tiem neiztikt. Katru vakaru meitenēm tiek kāds kārums - šokolāde, saldējums, arī cepumi. Kad tētim jāskatās hokeja spēle, tiek pirkts ne tikai aliņš pašam, bet arī kartupeļu plāksnes vai čipsi meitenēm. Meitenes gan pārliecināti stāsta, ka čipsos ir daudz ķīmijas un tie nav veselīgi, tomēr garšo labi tik un tā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

P. Brokastis: sendvičmaizes, kafija, tēja. Pusdienas: Kristīnei - zirņu biezenis ar speķi (Ls 0,81), Egonam - vārīti kartupeļi ar karbonādi (Ls 1). Vakariņas: soļanka. Pirkts: maize, tomātu mērce un buljona kubiņi, nēģi, rīsi, alus (kopā - Ls 14,73).
O. Brokastis: ķirbju sula, kafija, tēja, maizītes. Pusdienas: līdzi paņemtā vakardienas soļanka. Vakariņas: vārīti kartupeļi, biezpiens, siļķe, kefīrs. Pirkts: cepumi, maize, alus, siļķe, kefīrs, saldējums (kopā - Ls 6).
T. Brokastis: kafija, tēja, ķirbju sula. Pusdienas: Egonam - cepti kartupeļi ar desiņām un salātiem, Kristīnei - līdzpaņemtā desu maize ar kafiju. Vakariņas: piena un griķu zupa. Pirkts: milti, grauzdiņi (Ls 4,26).
C. Brokastis: maizītes, ķirbju sula, kafija, tēja. Pusdienas: pelēkie zirņi ar speķi un kefīrs (3 personām - Ls 2,66). Vakariņas: vecmāmiņas ceptā karbonāde ar piedevām, kafija un kūciņas (kūciņas ciemiem pirka Kristīne - Ls 2,60).
P. Brokastis: kafija, tēja, maizītes ar vistas fileju un sendvičmaizes. Pusdienas: Kristīnei - zirņu zupa un maize, Egonam - rīsi, desa un salāti. Vakariņas: piena un sakņu zupa, šprotes un rupjmaize.
No laukiem šonedēļ atvests - sviests, biezpiens, piens, trusis un ķirbis.
Ls 8 maksāti par meitu ēdināšanu skolā.
Ģimene ēšanai tērē apmēram trešdaļu savu ienākumu.

No viņiem var mācīties

Brīvdienās, kad vairāk laika, Kristīne cep pati savu rupjmaizi. Tagad viņa beidzot izskaitļojusi tās izmaksas - Ls 1,10. Nedaudz virs kilograma smagais kukulītis tiek ēsts visu nedēļu. Tas ir sātīgs, visiem garšo, un to cept atmaksājas, jo zini, kādi produkti tajā izmantoti.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?