Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jaunas molekulas radīt par smagu, dominē ģenēriķi

Latvijas eksporta čempiona titulu ieguvušais zāļu ražotājs Grindeks jau sper pirmos soļus Ķīnā ar Latvijā izstrādāto oriģinālmedikamentu Mildronāts. Uzņēmums saņēmis atļauju tur sākt klīniskos pētījumus. Kā veiksies lielās Ķīnas tirgū, prognozes vēl neizsaka, taču jau tagad Mildronātu pazīst ārpus Latvijas - tas veido vairāk nekā pusi Grindeka saražoto produktu groza.

Lauvas tiesa no Latvijas farmācijas uzņēmumu saražotā ir, vienkāršoti izsakoties, pakaļdarinājumi - ģenēriskie medikamenti, kurus var ražot, kad oriģinālajām zālēm beidzies patenta termiņš. Tas gan nav nekas pārsteidzošs, līdzīga prakse ir arī citviet pasaulē, turklāt Latvijas ražotāji pamanījušies atrast arī interesantas nišas.

Par spīti nelielajam oriģinālo zāļu īpatsvaram, Latvijas lielākie farmācijas uzņēmumi Grindeks un Olainfarm, līdzīgi kā ārvalstu uzņēmumi, krīzes laiku pārlaiduši gluži veiksmīgi, pat ar peļņu. «Protams, farmācijas nozare ir bijusi, ir un droši vien būs perspektīva. Veiksmīgi un pareizi tur strādājot, varēs gūt peļņu,» pārliecināts ir Egils Einārs Jurševics, Grindeka Latvijas Tirdzniecības nodaļas vadītājs. Abiem lielākajiem pašmāju zāļu ražotājiem galvenie tirgi atrodas NVS valstīs, tiesa, zāļu ražotāji pēdējos gados cenšas arvien vairāk apgūt arī citus tirgus. No saražotā gan abi Latvijā tirgo tikai aptuveni 5%.

Attīra zināmas molekulas

«Ja runājam par pilnīgi jaunas molekulas izgudrošanu, testēšanu, palaišanu tirgū, tad no brīža, kad dzimst ideja, līdz brīdim, kad nonāk aptiekā, optimistiski izmaksas mērojamas simtos miljonos eiro, pesimistiski - pāris miljardos eiro,» saka Olainfarm valdes loceklis Salvis Lapiņš. Šādi ieguldījumi neesot uzņēmumam ar pārdesmit miljonu latu apgrozījumu pa spēkam, taču Olainfarm izstrādā zināmu molekulu kombinācijas, ko vienkāršoti varētu saukt par «divi plus divi ir pieci».

«Ir zināmi molekulu savienojumi. Mēs paņemam vienu vielu ar noteiktu iedarbību, paņemam otru vielu, saliekot kopā, tās darbojas kā viena un kā otra un vēl ir trešā īpašība,» paskaidro S. Lapiņš. Izmaksas no idejas rašanās brīža līdz medikamenta nonākšanai aptiekas plauktā ir krietni zemākas, piemēram, līdz dažiem miljoniem eiro triju četru gadu laikā, stāsta Olainfarm pārstāvis. Noslēguma fāzi jau sasniedzis šāds izstrādājums Olvazols - meldonija kombinācija ar vēl vienu cilvēka organismam pazīstamu vielu. Jau šogad Olvazols varētu parādīties Ukrainas aptiekās. Iespējams, pēc gada vai pusotra arī Latvijā. Ukrainā veica šīm zālēm arī klīniskos pētījumus. «Lielās Ukrainas klīnikas ir labi ekipētas, neatpaliek no vidusmēra Eiropas klīnikas, un tomēr tās ir Ukrainas cenas,» saka S. Lapiņš. Otrs perspektīvs virziens, kuru izvēlējies Olainfarm, ir jau pazīstamu molekulu optiskie izomēri jeb tīrākas formas radīšana. «Šādi preparāti parasti ir efektīvāki, vajag mazāku devu, gandrīz nav blakusparādību,» paskaidro S. Lapiņš.

Viens no Olainfarm nesen tirgū laistajiem ražojumiem ir arī Meldonijs - Grindeka ražotā Mildronāta ģenēriķis. To radīja pēc tam, kad Mildronātam beidzās patenta termiņš. «Bet mums nebija vēlme iekost Grindekam,» pasmaida S. Lapiņš. «Viena no Olvazola izejvielām ir meldonijs, un tā kā to ražojam, tad jebkurā gadījumā bija izdevīgi arī ražot meldoniju atsevišķi.»

Uzlabo oriģinālus

Grindeka pārstāvis E. E. Jurševics par nākotnes perspektīvām saka: «Lielākā atdeve varētu būt, uzlabojot oriģinālproduktus, to pašu Mildronātu.» Runa ir par jaunās paaudzes Mildronātu. Joprojām uzņēmums tirgo vēl vienu Organiskās sintēzes institūtā pirms vairākiem gadu desmitiem radītu leģendu - pretvēža zāles Ftorafur. Tas joprojām ir plaši lietots ķīmijterapeitiskais līdzeklis dažādu ļaundabīgu audzēju ārstēšanai. Kā substance Ftorafur joprojām tiek eksportēts uz Japānu. Savukārt gatavo zāļu formu lielākās noieta valstis ir Krievija, Ukraina, Čehija un Kazahstāna.

Visvairāk medikamentu Grindeks eksportē uz Krieviju, Ukrainu, mazāk - uz Baltkrieviju, Vidusāzijas valstīm. «No Rietumu tirgiem sākam zāles eksportēt uz Ungāriju, Albāniju, Slovēniju, Slovākiju. Tagad ir arī doma doties Skandināvijas valstīs,» stāsta E. E. Jurševics. Olainfarm savukārt jau iemēģinājis roku Norvēģijā, kur pirms dažiem gadiem putnu gripas laikā norvēģu valdības rezervēm pārdeva Remantadīnu. Uzņēmums var lepoties ar vienu no Alcheimera slimības jaunākās paaudzes ārstēšanas līdzekļiem - ģenēriķa Memantīna tirgošanas sākšanu Austrālijas un Kanādas tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik nopelna?

Latvijā lielākā zāļu ražotāja Grindeka apgrozījums 2009. gadā bija 53,6 miljoni latu, peļņa - 3,6 miljoni
Otra lielākā zāļu ražotāja Olainfarm apgrozījums - 22,4 miljoni latu, peļņa - 2,36 miljoni
Salīdzinājumam - vienai no lielākajām starptautiskajām farmācijas kompānijām GlaxoSmithKline 2009. gada apgrozījums bija ap 24 miljardiem latu, peļņa - ap 7 miljardiem latu
Aptuveni 95% Grindeka un Olainfarm saražoto zāļu tiek eksportēti
Dati: Grindeks, Olainfarm, GlaxoSmithKline

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?