Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Jaundžeikara lietu pārņem prokuratūra

Pateicoties noslēpumainības aurai, kas apvijusi bijušā iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP/LC) aizturēšanu, nedēļas laikā paspējušas rasties daudzas versijas par to, ko viņš, iespējams, pretlikumīgu nodarījis. Tomēr no publiskajā telpā izskanējušajiem izteikumiem var noprast, ka politiķis tiek vainots kāda Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieka uzkūdīšanā uz valsts noslēpuma izpaušanu.

Vai bijušais ministrs ir vienīgais, kura darbības tiek izmeklētas, gan īsti skaidrs nav. Iestādes sīkāku informāciju neatklāj, atsaucoties uz izmeklēšanas interesēm, bet Dz. Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks min kādu «zema līmeņa KNAB darbinieku», kura statusu gan nezinot.

Dz. Jaundžeikars bijis iekšlietu ministrs Aigara Kalvīša (TP) valdībā un 9. Saeimas sasaukuma laikā vadījis Nacionālās drošības komisiju (NDK). KNAB viņu aizturēja 2. novembrī, tiesa piekrita viņa apcietināšanai, un publiski izskanēja, ka bijušais ministrs tiek turēts aizdomās par uzkūdīšanu uz valsts noslēpuma izpaušanu. Tomēr ar to informācijas plūsma apsīka, jo process tika atzīts par slepenu.

Prokuratūra izlemj ātri

KNAB, kurš sāka kriminālprocesu, tagad lietu nodevis Ģenerālprokuratūrai, kam desmit dienu laikā bija jāizlemj, kura iestāde turpinās procesa virzīšanu. Savukārt tā jau trešdien izlēma šo darbu uzticēt prokuroram.

P. Rebenoks iepriekš pauda neizpratni, kādēļ KNAB vispār sācis procesu, kas netiek saistīts ar korupciju, bet gan valsts noslēpuma izpaušanu. KNAB savukārt norāda, ka izmeklēšana sākta, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 387. panta 13. daļu, kas ļauj sākt izmeklēšanu, ja saņemta ziņa par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, arī tad, ja noziegums neietilpst iestādes kompetencē. P. Rebenoks gan protestē, ka, spriežot pēc sankcijām (maksimālais sods - pieci gadi cietumā), Dz. Jaundžeikaram inkriminētie likumpārkāpumi nav klasificējami kā smagi. KNAB to komentē skopi: «Izmeklēšanu uzrauga prokurors. Taču KNAB atturas komentēt advokāta versijas un pieņēmumus.» Prokuratūra savukārt iebildumiem nepiekrīt - tā secinājusi, ka KNAB rīkojies atbilstoši likuma prasībām.

Advokāts lietā saskata arī citas dīvainības - tajā runa esot par 2009. gada notikumiem, bet kā informācijas noplūdes no KNAB avots figurējot «kāds zema līmeņa KNAB darbinieks», kuram «pat sapņos nerādījās tādi valsts noslēpumi, kādi Dz. Jaundžeikaram tolaik bija pieejami kā NDK vadītājam». Tādēļ P. Rebenoks uzskata, ka esot absurdi runāt, ka politiķis šo darbinieku būtu varējis uzkūdīt uz informācijas noplūdināšanu. Minētā KNAB darbinieka vārdu advokāts gan atteicās atklāt, tikai norādīja, ka tas plaši zināms neesot. Advokāts arī neesot informēts, kāds statuss lietā piemērots šim KNAB darbiniekam. Prokuratūra sīkākus komentārus nesniedz, atsaucoties uz izmeklēšanas interesēm.

Versiju netrūkst

Jāpiebilst, ka Dz. Jaundžeikara aizturēšana sakrita ar dienu, kad klajā nāca Lato Lapsas grāmata par specdienestu visatļautību. L. Lapsa sakritībā centās saskatīt pierādījumu, ka aizturēšana esot vien KNAB priekšnieka pienākumu izpildītājas Jutas Strīķes sabiedrisko attiecību akcija. P. Rebenoks savukārt ir pārliecināts, ka notiekošais esot «politiska izrēķināšanās». Tomēr konkrētu pierādījumu šādām versijām nav, un tās netieši noliedza arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, LTV raidījumā 100. pants izsakoties, ka «pašreiz publiskajā telpā cirkulē ļoti daudz baumu, izdomājumu un nepatiesu faktu».

Viņš atklāja, ka «pirmais impulss» lietā nācis no viņa, kad viņš intervijā LTV raidījumam De facto izteicies, ka vairākās lietās informācijas noplūdes avots meklējams KNAB, nevis prokuratūrā. No Ē. Kalnmeiera teiktā varēja noprast, ka intervija bijusi apzināta provokācija - uz žurnālistu jautājumiem viņš daudznozīmīgi atbildēja: «Kad visvieglāk ir kaut ko fiksēt? Tad, kad cilvēks sāk satraukties un izdara kļūdas.»

Izteikumi par informācijas noplūdi no KNAB savukārt devuši pamatu spekulācijām par bijušā KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša līdzdalību notikumos, jo viņi ar Dz. Jaundžeikaru bijuši labi paziņas. 2009. gadā bijušais ministrs vadīja Saeimas NDK, bet N. Vilnītis - KNAB. LTV ziņo, ka politiķis, iespējams, vācis slepenu informāciju partijas biedram Aināram Šleseram, ko Dz. Jaundžeikaram nodevis N. Vilnītis. Tomēr pret šādu versiju runā no Ē. Kalnmeiera teiktā secināmais - informācijas noplūdināšana no KNAB turpinājusies arī labu laiku pēc N. Vilnīša atlaišanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?