Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Jaunība darba tirgū ir priekšrocība vai trūkums? Atbild ja unieši

Strādā par mazpilsētas tūrisma organizatori

Marta Bumbiera (25)

Darba pārrunās jutu, ka mana jaunība (tad bija 24 gadi) ir priekšrocība šajā darbā. Zinu, ka bijām trīs kandidāti, taču man vienīgajai bija maģistra grāds, kas, man šķiet, bija diezgan noteicošs faktors amata iegūšanai, kaut arī man nebija pieredzes. Šādā amatā jaunība ir viens no noteicošajiem faktoriem, jo pašam jābūt radošam, jāpielāgojas darba grafikam, kas ģimenes cilvēkam varētu mazliet traucēt.

Paula Masule (21)

Strādā par fitnesa instruktori

Darba devējiem liekas, ka pieredze ir ļoti būtiska, taču es uzskatu, ka tā ir pat ļoti nenozīmīga. Katrā uzņēmumā ir sava specifika, sava sistēma, kas jebkurā gadījumā no jauna jāapgūst ikvienam, un šajā gadījumā jaunieši ir tie, kas, iespējams, ir centīgāki, jo vēlas sevi pierādīt. (..) No savas pieredzes varu pateikt, ka arī mums ir ļoti grūti atrast darbiniekus, jo bieži vien cilvēki ir iedomājušies mazliet vairāk, nekā tas ir realitātē.

Irina Magurova (20)

Telekomunikāciju uzņēmuma operatore

Dažreiz var paveikties un darbu atrod uzreiz, bet man ir draugi, kuri meklē darbu jau divus mēnešus un neko nav atraduši. Uzskatu, ka tas lielā mērā atkarīgs no pazīšanās - ja ir kāds draugs/paziņa, tad uzņēmumā iekļūt vieglāk, jo ir kam tevi ieteikt vai pateikt, ka meklē darbiniekus. Kaut gan pašai no septiņām darba vietām pazīšanās palīdzēja tikai divos gadījumos.

Zane Zaķe (23)

Meklē darbu vides jomā

Pašlaik ļoti izjūtu pieredzes trūkumu, līdz ar to nespēju atrast darbu savā nozarē. Strādāju taksometru pārvadājumu firmā, kur prasības bija samērā zemas. Galvenais bija braukšanas prasmes, tāpēc nebija grūtību iegūt darbu. Manuprāt, Latvijā jauniešu bezdarba līmenis ir tik augsts, jo darba devējs nevēlas riskēt pieņemt darbā jaunus cilvēkus it kā mazās pieredzes dēļ, taču tas nerēķinās ar to, ka tādā veidā palaiž garām izdevību jaunam prātam dot uzņēmumam jaunas, svaigas idejas.

Agnese Rukšane (18)

Meklē darbu vasarā

Vairums uzņēmumu izvairās ņemt jauniešus darbā, jo valda priekšstats, ka esam izklaidīgi un nedarām darbu pietiekami labi vai kvalitatīvi. Mana pieredze rāda, ka tas ir atkarīgs no uzņēmuma, kurā vēlies strādāt. Kamēr mācības nav galā, esmu izlēmusi strādāt tikai vasarās, un tas paver lielisku iespēju strādāt bāros un kafejnīcās.

Elgars Upītis (22)

Strādā par transporta mehānikas inženieri

Jaunība vairāk ir kā priekšrocība, nevis trūkums, ja darbu piedāvā mūsdienīgs uzņēmums ar perspektīvu skatu nākotnē, kurš kā vienu no savām prioritātēm stāda jaunu cilvēku apmācību un cilvēkresursu atjaunošanu. Ir jāsaprot: lai gan vidēja gadagājuma cilvēkiem ir liela pieredze, viņiem tomēr nav tā, kas ir jauniešiem - tas būtu entuziasms, vēlme mācīties, spējas strādāt un zināšanas par jaunākajām tehnoloģijām un procesiem.

Kaspars Rozentāls (23)

Strādā Tūrisma attīstības valsts aģentūrā

Darbu var atrast, bet tas bieži nav tas, ko meklē. Pārsvarā algu ziņā. Jaunieši, kuri jau ir ieguvuši augstāko izglītību, domā, ka pirmajā darbā pelnīs jau ļoti daudz. Tajā pašā laikā lielākā daļa sāk strādāt jau mācību laikā - vai nu tāpēc, ka atrod darbu, vai arī, ja tā vienkārši ir nepieciešamība. Ja ir darba pieredze, tad darbu var atrast diezgan vienkārši.

Anna Kronberga (19)

Strādā par viesnīcas administratori

Es uzskatu, ka jaunus cilvēkus citos darbos pieņem reti, tāpēc, ka mūsdienās visi darba devēji vēlas darbinieku ar iepriekšēju pieredzi. Un kā parasts vidusmēra 20 gadu vecs jaunietis lai būtu jau paspējis nostrādāt kādā pietiekami prestižā vietā, lai uz viņa darba pieredzi skatītos atzinīgi? Vēl man ir radies priekšstats, ka daudzas firmas un uzņēmumi uzskata, ka jauniešiem trūkst atbildības un pienākuma izjūtas, tāpēc baidās viņus pieņemt atbildīgos amatos.

Rodrigo Jansons (24)

Ieguvis ģeogrāfa izglītību, meklē darbu

Ir uzņēmumi, kas tieši vēlas jauniešus pieņemt darbā, tā teikt, kā svaigas asinis. Arī tad, ja darba vadītājs un pārējais sākotnējais kolektīvs ir gados jauns, situācija varētu būt labāka un vieglāk būtu iegūt darbu. Nopietnos un lielos uzņēmumos, protams, pirmām kārtām ņems tādus, kam ir izglītība un pieredze. Bieži jaunieši strādā kioskos, lielveikalu kasēs, kur galvenās prasības ir tikai saskarsmes spējas un valodas zināšanas.

Pēteris Očkurovs (24)

Elektriķis, topošais elektroinženieris, meklē darbu

Latvijā ir ļoti jūtams negatīvais skatījums, ka students neko neprot, ir stulbs kā zābaks, jo lekcijas ir atsēdējis un ieguvis tik vien kā papīrīti. Es negribu apgalvot, ka visi ir baigie teicamnieki, tomēr 90% tās ir vienas vienīgas bailes, jo lielākajai daļai šābrīža augsto amatu īpašnieku nav tā paša papīrīša. Liela daļa vienkārši baidās no mums, jo mēs ātri apgūstam visu jauno varam izkonkurēt citus.

Aija Vanaga (23)

Nodarbojas ar biroja vadību

Es uzskatu, ka jauniešu vēlmes nesakrīt ar iespējām tirgū. Jaunietis sagaida lielo algu, bet kārtīgi un kvalitatīvi izpildīt uzdotos uzdevumus nav spējīgs. Ir darba vietas, bet algu līmenis nespēj konkurēt ar to, ko var saņemt, strādājot fizisku darbu ārpus Latvijas. Problēma varētu būt arī reālā bezdarba aprēķināšanas formulā un jauniešu prāta spējās, uzcītībā, jo diemžēl darba tikums ir sastopams diezgan reti. Mūsdienu apstākļos ir jāver durvis ar kājām vai jākāpj pa logu, kā arī jāmāk to darīt ļoti eleganti.

Elīna Bērziņa (20)

Meklē darbu

Jau kādu laiku cenšos atrast darbu vai pat kaut ko tam līdzīgu - praksi, īslaicīgos darbiņus utt. Būtībā oficiālajās vietās (cv.lv utt.) darba piedāvājumu ir daudz, bet tiem lielākoties ir studentam neizpildāmas prasības. Mazie palīgu darbiņi tur faktiski nav atrodami. Līdz šim esmu sapratusi, ka tie vienmēr tiek iegūti ar pazīšanās starpniecību - visi man pazīstamie jaunieši savus darbus ir ieguvuši tikai tā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?