Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Karija vakars

Pēdējā slejā par franču laukiem aprakstīju tos jauninājumus, ko vietējā gastronomiskajā ainā ievieš jauns britu pavāru pāris. Uz šādas pārsvarā atpūtniekiem domātas virtuves fona interesanti vērot senāko vietējo ēšanas tradīciju paliekas, kad darbdienas vidū uz blakus ciema krogu atnāk vietējie franču celtnieki vai lauksaimnieki.

Pie galda apsēžas 4-5 vīri un pasūta triju ēdienu pusdienas. Sāk ar zupu (šeit vēl nav Francijas dienvidi!), turpina ar gaļas otro ēdienu - cieņā ir pīles _confit_ - taukos cepta pīles kāja, ko var ilgi saglabāt ledusskapī, kamēr pienāk laiks to sasildīt un pasniegt ciemiņiem. Pat nevaicājot (visi sen pazīstami), kroga saimnieks liek galdā karafes ar sarkano un balto vīnu. Pēc pusdienām karafes nereti joprojām pa pusei pilnas. Un tiešām, kā raksta grāmatās, neviens nesteidzas ātrāk apēst desertu un rekordātri atgriezties pie darba.

Par šo manieri nesteidzīgi baudīt pat necilāku ēdienu zobojas briti. Pēdējos 20 gados daudzi pārceļas uz dzīvi Francijas dienvidos un rietumos, dodot iespēju vietējiem frančiem pajokot, ka angļi atgūst Simtgadu karā zaudēto. Tiešām, esot Angulēmas laukos pirmo reizi, pamanījām, ka vairākums kaimiņu vecajā muižā ir briti. Kopā ar viņu draugiem, radiem un brīvdienu māju īrniekiem - iespaidīgs angliski runājošo pulciņš, kaut gan lielāka daļa ar entuziasmu centās komunicēt franciski. Vietējo krogu īpašniekiem grēks sūdzēties, un viņi arī nesūdzas, bet reaģē uz atbraucējiem ar izvērstāku ēdienkarti, nekā pieraduši viņu klienti darba kombinezonos. Tagad blakus reģiona ēdieniem (pīles confit, pildīta kāpostgalva, balto pupiņu zupa) restorānos tiek piedāvāti ēdieni, kurus vēl nesen Francijas laukos uzskatīja par eksotiskiem. Man atmiņā iekrita īsts pagrieziena punkts - karija vakars (curry night) - kad vietējie briti tika aicināti palīgā arī vakariņu gatavošanā (kariju Anglijā jau sen uzskata par nacionālo ēdienu).

Muzikālo fonu nodrošināja mūsu britu kaimiņš kopā ar austrālieti no Bretaņas. Viņu duets Three Desperate Women - trīs izmisušas sievietes, lai gan dzied tikai divi vīrieši. Citiem vārdiem, tika sarūpēts garšīgs vakars ar savdabīgu «kultūras programmu». Diez ko par to būtu teikuši ciema iedzīvotāju senči, kas pat baznīcu XV gs. uzbūvēja kā cietoksni ar šauriem lodziņiem, lai šautu uz svešajiem. Pie angļiem viņi gan bija pieraduši, bet iedomāties, ka tie kādreiz atvedīs asu garšvielu maisījumu no kolonizētās un pēc tam atstātās Indijas, kuru turklāt uzskatīs par savu ierasto ēdienu… Toties vietējiem garšo tīri labi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?