Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kas gatavo ekonomikas progn ozes valdībai

Viņi bija noskatījuši 90 kvadrātmetru lielu dzīvokli par 50 tūkstošiem. Banka jau bija gatava dot kredītu ar visai pievilcīgu 5% gada likmi, bet pēkšņi kredītu atteica, jo viņu ģimenes ienākumi vairs neatbilda aizdevumu izsniegšanas kritērijiem. Bankas valde šos kritērijus negaidīti mainīja, pamatojoties uz finanšu analītiķu ieteikumu, kuri bija dzirdējuši par Finanšu ministrijas un centrālās bankas plāniem krasi samazināt valsts ekonomikas izaugsmes prognozi, jo bija sākusies krīze vienā no kaimiņvalstīm - valsts ražotājiem svarīgā eksporta tirgū.

Arī bankas iekšējie resursi - finanšu analītiķi - jau bija sagatavojuši prognozi par gaidāmo ekonomikas sašaurināšanos.

Šādas - nereti pat vēl skaļi neizteiktas - prognozes ietekmi ikvienā atvērtā tirgū izjūt gan ekonomiski aktīvie iedzīvotāji, gan pensionāri un viņu mazbērni.

Diena pēta, kas gatavo valsts ekonomikas attīstības prognozes, kuras ir pamatā politiku veidošanai valsts līmenī, kā arī plānošanai privātajā sektorā.

Trīs oficiālie prognozētāji

Publiskajā telpā ik dienas izskan dažāda kalibra ekonomistu un ekspertu viedokļi par ekonomikas izaugsmi valstī, oficiālo «atskaites sistēmu» Latvijā nodrošina trīs galvenie prognozētāji - Latvijas Banka (LB), Finanšu ministrija (FM) un Ekonomikas ministrija (EM) (lielākajām komercbankām prognozes veido arī savi finanšu analītiķi). Visas trīs minētās institūcijas izmanto kombinētu prognozēšanas modeli, kurā dators dod savu nākotnes redzējumu, balstoties uz apjomīgām datubāzēm, un pieredzējuši ekonomisti «piekoriģē» datoru, pamatojoties uz savu pieredzi un Latvijai specifiskām ekonomikas izaugsmes īpašībām.

Neapšaubot visu triju minēto institūciju kompetenci, jāsecina, ka vairāki eksperti veido prognozes par ļoti līdzīgām ekonomikas norisēm, piemēram, par gaidāmajām pārmaiņām darba tirgū.

Pamatu veido dators

Būtiskākā platforma, kuru prognozēšanā izmanto LB, ir Latvijas makroekonomiskais modelis (LMM) - tā ir sistēma (ap 100 vienādojumiem), kas raksturo visu Latvijas tautsaimniecību: IK, patēriņu, investīcijas, ārējo tirdzniecību, cenas, algas. «LMM ir prognozēšanas procesa pamatā - tas veido prognožu karkasu, uzrādot tautsaimniecības attīstības pamatvirzienu,» norāda Konstantīns Beņkovskis, LB Monetārās izpētes un prognozēšanas daļas vadītājs. Modelis ļauj novērtēt, piemēram, kas notiktu ar Latvijas tautsaimniecību, ja naftas cenas pieaugs, ja kāps eiro procentu likme.

LMM gan vājāk prognozē ekonomikas attīstību īsākā termiņā, bet šim nolūkam LB izmanto īstermiņa prognozēšanas modeļus, kas ļauj prognozēt situācijas attīstību vienu divus ceturkšņus uz priekšu.

Būtisks eksperta viedoklis

Izšķirīga loma prognozēšanā ir ekspertiem - viņu pieredzei un intuīcijai, jo, piemēram, prognozējot inflāciju, modelis nevar paredzēt, ka valdība grasās celt nodokļus. LB uzsver, ka būtisks jaunums, kas pašlaik ir aktuāls ekonomikas prognožu jomā visā pasaulē, arī Latvijā, ir detalizētāka banku sistēmas iekļaušana prognozēs.

Vērtējot patlaban aktuālo budžeta konsolidāciju, tostarp plānotos ieņēmumus no ēnu ekonomikas, LB Makroekonomikas analīzes daļas galvenais ekonomists Oļegs Tkačevs mudina būt piesardzīgiem: «Es nebūtu tik optimistisks attiecībā uz nodokļu ieņēmumu kāpumu kā Finanšu ministrijas kolēģi.»

FM Tautsaimniecības analīzes departamenta Makroekonomikas nodaļas vadītājs Mārtiņš Āboliņš uzsver, ka tik mainīgos apstākļos, kādi ir patlaban, pieaug tieši kompetentu nozaru ekspertu loma. «Izrēķināt var ļoti daudz ko - jautājums, vai tas vienmēr ir loģiski un pamatoti.»

Arī EM Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktors Oļegs Barānovs, novērtējot datora un eksperta lomu prognozēšanā, kā prioritāru min cilvēka viedokli, jo «primārais ir cilvēks, kurš pārzina gan statistiku, gan makroekonomiku, gan modelēšanas iespējas».

Ne vienmēr precīzi

Spēja paredzēt norises ekonomikā nereti atduras pret šķietami iracionālu tirgus dalībnieku rīcību, ko nespēj paredzēt nedz dators, nedz ekonomists. Zīmīgs piemērs, kas raksturo prognožu «nekļūdīgumu» pat tad, ja tās izsaka autoritatīvs un atzīts prāts, saistīts ar pagājušā gadsimta 30. gadu krīzi ASV. Tobrīd ietekmīgais ekonomists profesors Ērvings Fišers bija pārliecināts par ātru krīzes pārvarēšanu, taču sarežģījumi ekonomikā tikai padziļinājās un galu galā izputināja gan pašu Ē. Fišeru, gan arī tos, kuri ieklausījās viņa padomos un turpināja spekulācijas biržā (piemērā izmantots J. Ošleja raksts Ar ekonomikas likumiem nespēlējas, Rīgas Laiks, 2011. g. marts).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Tiek saņemti modeļu rezultāti, kas uzskatāmi par izejmateriālu topošajai prognozei

Tos apspriež attiecīgo sektoru eksperti. Par katru sektoru tiek izteikta kritika, minēti faktori, kas palikuši ārpus modeļiem

Visa šī informācija tiek iekļauta modeļos kā ekspertu viedoklis, un tiek izstrādātas uzlabotas prognozes

Procedūra tiek atkārtota divas trīs reizes, līdz tiek sasniegts konsenss makroekonomikas ekspertu lokā

Noslēdzošajā posmā izstrādātās prognozes kopā ar galvenajiem prognožu pieņēmumiem un secinājumiem, kā arī apjomīgu pavadošo informāciju par tautsaimniecības norisēm tiek prezentētas un apspriestas ar LB vadību

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?