Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ko ēst dzīves pēdējā maltītē

Kārtīgam kulinārijas teorētiķiem esot vajadzīgas piecas grāmatas - Escoffier un Carᅢᆰme grāmata, Larousse Gastronomique, Hering's Dictionary un Le Repertoire De La Cuisine. Bet jau kādu laiku mana kulinārijas grāmatplaukta skaistākā grāmata ir bilžu grāmata. Nevis skaistas recepšu fotogrāfijas, nevis produktu enciklopēdija, bet pasaulē atzītu šefpavāru portreti. Un atbildes uz diezgan grūtu jautājumu - ko tad viņi ēstu pēdējā vakarēdienā?

Bez ēdiena jautājuma pavāri atbild arī uz to, kurš viņiem gatavos pēdējo vakarēdienu, kurā vietā notiks mielasts, ar ko kopā viņi izbaudīs šo maltīti. Kāda mūzika skanēs, un kāds dzēriens tiks pasniegts klāt. Daži izvēlas šo maltīti savā vasarnīcā, daži cigāru un konjaku, daži noteikti kopā ar ģimeni un gatavotu paši. Dažiem ir sarežģītas receptes un triju ēdienu vakariņas, bet citiem pietiek ar steiku vai sviestmaizi. Varbūt ne vērtīgākā, bet viena no interesantākajām un iedvesmojošākām grāmatām manā grāmatplauktā šī ir noteikti.

Par atbildi uz grāmatas jautājumu, kādu ēdienu ēstu pēdējā ēdienreizē, man jau piecus gadus nav nekādu šaubu. Sievai šī mana pārliecība ir laime un murgs. Pie vīra viņa tika, jo taisnākais ceļš uz vīrieša sirdi ir caur vēderu. Ierādot šo ēdienu, tam nebija vairāk nekādu variantu. Bet tagad, sajūtot šī ēdiena gatavošanas smaržu, viņa vien nikni nosaka - nu atkal. Un man nākas gatavot pašam un pašam arī visu apēst. Bet, ja uz pasaules būtu taisnība, tad es katru ēdienreizi, ne tikai pēdējā vakarēdienā, ēstu avokado ēdienu.

Avokado ēdienam ir itāliska izcelsme un, kā lielākai daļai turienes ēdienu, ir vajadzīga pasta. Vislabāk šeit noder tagliatelle. To var nopirkt gandrīz katrā veikalā sausā veidā, smalkākos veikalos ir pieejama mīkstā tagliatelle, bet jebkurā gadījumā to viegli ir pagatavot pašam. Otra sastāvdaļa ir tomātu mērce. Tā tiek gatavota no sarkanās paprikas un bundžā konservētiem tomātiem. Olīveļļā viegli apcep smalki sagrieztu papriku, pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus un uz mazas uguns sautē. Trešā sastāvdaļa iedevusi ēdienam nosaukumu. Vajadzīgs ir avokado. Tas tiek saspaidīts kopā ar olīveļļu un citronpipariem. Jo vairāk citronpiparu, jo avokado ēdiens būs stiprāks.

Tad, kad ir tikts galā ar avokado saspaidīšanu un pasta ir al dente, tad gatava būs arī paprikas un tomātu mērce. Pastu liek uz šķīvja, liek virsū kārtu ar paprikas un tomātu mērci, nākamajā kārtā liek avokado mērci un visu pārbārsta ar smalki rīvētu parmezana sieru. Un tā arī visas kārtas, kopā nesamaisot, ēd.

Ja tomēr kaut kas tāds kā pēdējais vakarēdiens būtu jāpiedzīvo, tad es gribētu to pavadīt kopā ar ģimeni. Pašam četri bērni un sasodīti daudz brālēnu, māsīcu un viņu bērnu. Galu galā varētu sanākt ilgs pasākums, un, tā kā neviens šo ēdienu negatavo labāk par mani, tad gatavotājs būtu es pats. Lai arī itāļu ēdienam piederētos itāļu vīns, es dzertu gruzīnu čornoje vino. Piemēram, Badagoni Saperavi 2005. Un mūzika? Kāda tur mūzika, ja priekšā ir avokado ēdiens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?