Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ko jūs ieteiktu studēt jauniešiem?

Sociālantropologs

Roberts Ķīlis,

Ja augstāko izglītību plānots iegūt Latvijā, tad ieteiktu studēt bioloģiju, fiziku, meža zinātnes un austrumu valodas un kultūru. Šobrīd Latvijas ekonomikas struktūra mainās. Jau tagad ir aktuāli jautājumi par alternatīvo enerģiju, meža zinātnēm un austrumu kultūru un valodu. Bioloģija ir nākotnes jautājums. Nav svarīgi, vai studē Daugavpils Universitātē vai Latvijas Universitātē, tā būs milzīga perspektīva. Vēl varētu ieteikt teātra režiju, jo tā iemāca labi organizēt cilvēkus, kas noderēs biznesā.

Rolands Broks,

Izglītības un zinātnes ministrs (ZZS)

Būtiskākais, lai izvēlētā vai augstskolas piedāvātā studiju programma ir kvalitatīva un konkurētspējīga, lai jaunietis ir motivēts studēt un lai to dara atbildīgi. Šie ir būtiski priekšnosacījumi atbilstošu rezultātu sasniegšanai nākotnē. Svarīgi, lai jaunieši izvēlas studēt tādās jomās, kurās viņi ir personiski ieinteresēti, uz kurām ir orientējušies, mācoties vidusskolā, un kurās redz savas izaugsmes potenciālu. Jāatgādina, ka valstī ir definēti prioritārie studiju, kā arī pētniecības virzieni, kuriem ir lielāks valsts budžeta finansējums.

Mortens Hansens,

Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas departamenta vadītājs

Gribētos redzēt lielāku skaitu studentu, kuri apgūst inženierzinātnes vai citus augsti kvalificētus arodus, kas būtu lietderīgi eksportam. Tomēr apzinos, ka jaunus cilvēkus šādas nozares pārāk neinteresē. Lai gan pats pārstāvu uzņēmējdarbības un ekonomikas nozari, esmu norūpējies par lielo uzņēmējdarbības absolventu skaitu. Studentiem savu izvēli vajadzētu izdarīt uzmanīgāk. Joma, kurā patiešām nepieciešami kvalificēti speciālisti, ir IT. Iespējams, arī biotehnoloģiju nozarē.

Andris Šķēle,

Uzņēmējs, deputāts (PLL)

Jauniešiem studijām būtu jāizvēlas tās jomas, kurās ir gan tradīcijas, gan ilgtermiņa attīstības potenciāls. Pirmkārt, tā ir organiskā ķīmija. Perspektīvas ir arī lauksaimniecības nozares. Ieteiktu izvēlēties arī datorzinātņu un IT nozari. Sekmīgas un drošas jomas ir arī metālapstrāde un pārtikas rūpniecība. Par perspektīvām var uzskatīt tās nozares, kuras, no vienas puses, ir lielas un nepieciešamas, bet, no otras, - tajās trūkst labi sagatavotu speciālistu.

Roberts Zīle,

Eiropas Parlamenta deputāts (TB/LNNK)

Izglītības izvēle nevar notikt tikai Latvijas līmenī, tā ir ciešā saistībā ar Eiropas Savienību. Globālai konkurētspējai vajadzēs augsta līmeņa tehnikas speciālistus. Eiropas Savienības nākotne ir saistīta ar inženierzinātnēm, informācijas tehnoloģijām, rūpniecisko dizainu un dizainu vispārīgi. Vēl varētu ieteikt studēt administratīvās un juridiskās zinātnes, kuras būs pieprasītas vienmēr, bet ne tādā līmenī kā iepriekš. Negribu noniecināt Latvijas izglītības sistēmu, bet, lai tā būtu konkurētspējīga, vajadzētu vairāk vieslektoru no citām valstīm, līdzīgi kā Rīgas Ekonomikas augstskolā.

Vilis Vītols,

Vītola fonda dibinātājs, mecenāts

Ikvienam jaunietim, kuram vismaz nedaudz ir vajadzīgās dotības, ieteiktu studēt eksaktos priekšmetus. Jāizvēlas tās jomas, pēc kurām ir pieprasījums un ko var attīstīt. Pirmā lieta, ko iesaku vienmēr, ir datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas. Šobrīd visas lielās pasaules bagātības saistās ar šo nozari. Latvijā ir attīstīta arī farmācijas nozare, tāpēc to būtu lietderīgi studēt. Tāpat visas studiju jomas, kas saistītas ar kokmateriāliem un to pārstrādi. Aktuāla ir arī pārtikas rūpniecība, kas būs vajadzīga vienmēr.

Artis Kampars,

Ekonomikas ministrs (Vienotība)

Pirmkārt, Latvijā gan izglītības, gan biznesa ziņā attīstīta ir ķīmijas un farmācijas nozare, kurā mums ir gan lieli, gan mazi kvalitatīvi uzņēmumi. Arī kokapstrāde, kuru var skatīt no vairākiem punktiem - mēbeļu dizains, kokapstrādes ķīmija, mežkopība, kas ir augoša un perspektīva nozare. Pārtikas rūpniecībā ir nepieciešami tehnologi, piemēram, piena pārstrādē. Latvija, būdama neliela valsts, ir konkurētspējīga arhitektūrā, tādēļ tāda izglītība būtu vērtīga. Protams, arī IT nozare ar augstajām tehnoloģijām.

Pēteris Dzirkals,

Būvkompānijas LEC valdes priekšsēdētājs

Milzīgu potenciālu redzu enerģētikā, jo mūsdienu sabiedrība bez tās nevar eksistēt. Cilvēks ar modernu izglītību enerģētikas jomā nekad nepazudīs. Otrkārt, tās ir telekomunikācijas un IT. Piemēram, programmētājs var strādāt Latvijā, bet tajā pašā laikā būt daļa no liela amerikāņu projekta. Ja cilvēks ir tendēts uz sava vai lielāka biznesa vadīšanu, tad noteikti ieteiktu studēt uzņēmējdarbību, jo daudzi mazie uzņēmēji Latvijā nezina fundamentālas biznesa lietas. Latvijai un visai pasaulei ir nepieciešamas inženierzinātnes, no kurām mūsu modernā sabiedrība ir ļoti atkarīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?