Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Konkurss slikts, rezultāts labs, kaislības turpinās

Ātrumpārkāpēju ķeršanai izvēlētie PoliScan lāzerradari ir moderni un efektīvi, tomēr konkursa norise un priekšvēsture liek domāt, ka tas «sakārtots» atsevišķu personu interesēs, - tā var secināt no sarunām ar iekšlietu sistēmas pārzinātājiem. Neoficiāli izskan virkne gan pašreizējās, gan bijušās elites pārstāvju vārdu, kuri varētu būt ieinteresēti konkursa iznākumā.

Tomēr tiek arī atzīts, ka šis vienkārši ir viens no pēdējā laika valsts iepirkumu «gardākajiem kumosiņiem», tāpēc mēģinājumi panākt rezultāta maiņu varētu būt arī tad, ja nekas nelegāls noticis nebūtu. «Ja jautājums ir jutīgs gan no viedokļa, ka iesaistītas vērā ņemamas summas, gan no viedokļa, ka ir aizdomas par kādu konkrētu ieinteresētību, tad ažiotāža rodas dabiski,» spriež _Providus_ korupcijas un lobēšanas pētnieks Valts Kalniņš.

Negribēja starpniekus

Pašlaik nešķiet, ka ieilgusī fotoradaru epopeja beidzot varētu noslēgties. Jau iepriekš atsevišķi pretendenti pauduši neapmierinātību ar konkursa nolikumu un pat protestējot no tā izstājušies. Nesen atsevišķi plašsaziņas līdzekļi saņēmuši arī vēstījumus, kuros vai nu norādīts, ka konkursa nolikums acīmredzami veidots viena pretendenta - Vitronic - interesēs, vai arī, tieši pretēji, - šī firma atbilstoši nolikumam būtu automātiski jādiskvalificē. No jaunākajiem žurnālistiem nopludinātajiem dokumentiem izriet, ka Iekšlietu ministrija (IeM) savulaik gribējusi radarus no Vitronic pirkt bez konkursa. Tā šo vēlmi nenoliedz: «Viņi ir iekārtu ražotāji, un tas garantē, ka saņemsim kvalitatīvu preci, nevis «kaķi maisā», kā tas, piemēram, varētu notikt, slēdzot līgumu ar starpniekiem.»

Par iespēju, ka Lindas Mūrnieces (Vienotība) demisijas laiks - jūnija sākums - noteikts speciāli, lai viņa paspēj «nokārtot» konkursa iznākumu, ministrija atbild: «Radaru konkursam nav nekādas saistības ar ministres demisijas laiku. Ministre nav iepirkumu konkursa komisijā un neiejaucas iepirkumu procedūrās.» Kaut gan iepirkumu komisiju tiešām vadīja IeM valsts sekretāre, bijušā iekšlietu ministra Ivara Godmaņa (LPP/LC) dzīvesbiedre Ilze Pētersone, paralēles starp konkursa uzvarētājiem un L. Mūrnieci tika vilktas. Tas darīts, pamatojoties uz faktu, ka viņas partijas biedram Valdim Lokenbaham pieder viena no uzvarētājiem - SIA Komerccentrs Dati grupa- kapitāldaļas. Viņš pats gan jebkādu ietekmēšanu noliedz un apgalvo, ka uzņēmuma ikdienas darbībā nemaz neiesaistoties: «Tiekos ar viņiem reizi gadā, kad ir akcionāru pilnsapulce. Var jau savilkt dažādas lietas, bet uz šiem jautājumiem būtu jāskatās vienkāršāk, nupat jau kļūst pārāk jocīgi.»

Tomēr peļņa no fotoradariem uzņēmumiem garantēta iespaidīga - ņemot vērā, ka esošie četri radari gada laikā soda naudās ienesa ap 300 000 latu un tagad tiek iepirkti 140 reāli strādājoši aparāti, no kuru fiksēto pārkāpumu soda naudām uzņēmumi saņems 35%, aprēķināt iespējamo peļņu nav īpaši grūti. Pēc Dienas ļoti konservatīvajiem aprēķiniem, tai noteikti jāsasniedz vairāki miljoni latu gadā. Uzņēmumiem gan pašiem no šīs summas būs jāsedz visas ar radaru uzturēšanu saistītās izmaksas.

Ēna arī pār citiem

Tiek rādīts arī vairāku augsta ranga IeM ierēdņu virzienā. Piemēram, valsts sekretāres vietnieks Viktors Elksnis, kas bijis arī iepirkuma komisijas loceklis, apmeklējis Vitronic rūpnīcu Vācijā. Viņu savulaik no darba padzina Māris Gulbis (tolaik JL), bet nākamais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (tolaik LPP) - atjaunoja amatā. Konflikts starp V. Elksni un M. Gulbi izcēlās jautājumā par austrumu robežas izbūvi. «Kur viņš piedalījās konkursos, nez kāpēc viss iznāca dārgāk nekā tirgus cena,» atceras M. Gulbis. Ar pašu V. Elksni Dienai sazināties neizdevās, jo viņš esot saslimis.

Arī Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības vadītājs Armands Augustāns ir pārliecināts, ka ar fotoradaru konkursu viss nav gluži kārtībā: «Neapšaubāmi kaut kur zem tā visa slēpjas negodīga rīcība no valsts, no uzņēmēju puses.» Pie šādas pārliecības viņš nonācis, jo pats savulaik strādājis Vitronic Baltica, cenšoties panākt tās radaru atzīšanu par mērierīcēm. Tolaik viņš nekādu īpašu labvēlību no valsts puses neesot izjutis, drīzāk otrādi - iestādēs, piemēram Metroloģijas centrā, viņš esot atdūries «kā pret sienu». A. Augustāns no uzņēmuma aizgājis 2007. gadā, tā arī nepanācis radaru atzīšanu Latvijā, tāpēc pieļauj, ka kompānijā «acīmredzot kopš tā laika ir atrasts kāds, kas atradis pareizo pieeju, un, kā zināms, pareizā pieeja ir nauda».

Kā izriet no atklātībā nonākušajiem dokumentiem, 2009. gadā attieksme pret Vitronic jau bijusi citāda - uz lūgumu atrisināt problēmas ar radaru atzīšanu par mērierīcēm, pozitīva reakcija no L. Mūrnieces un V. Elkšņa sekojusi nekavējoties. Tomēr A. Augustāns netic L. Mūrnieces ieinteresētībai. «Pieļauju, ka viņai ir dziļi vienalga, kas ar radariem notiek. Te būtu jāmeklē dziļāk,» uzskata arodbiedrības līderis.

Noslēpumainie igauņi

«Starp pretendentiem, kas bija pieteikušies konkursā, modernāku tehnoloģiju piedāvātāju nebija. Igauņi piedāvāja tās pašas Vitronic iekārtas, bet kā starpnieki, savukārt pārējie piedāvāja tehnoloģiski vecāku risinājumu - Dopler iekārtas,» skan IeM skaidrojums, kāpēc konkursā uzvarējis tieši Vitronic ar partneriem.

IeM atbildē minētie «igauņi» esot kompānija Alarmtec, kas mēnesi pirms konkursa noslēguma savu piedāvājumu pēkšņi atsauca. Tā piedāvāja ne tikai to pašu tehnoloģiju, bet arī par vēl 10% zemāku cenu. Oficiālais atteikšanās iemesls esot bijuši pārāk lieli finanšu riski, ziņo raidījums De facto. Ko tas nozīmē, gan neizdevās noskaidrot. «Nosūtījām vēstuli iepircējam, kurā visu izskaidrojām. Jautājiet viņiem, mēs pašlaik vairāk neko komentēt nevaram,» Dienai teica uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andruss Puks. Savukārt IeM jautājumu «atfutbolē» atpakaļ uzņēmumam, aicinot par atsaukuma motivāciju jautāt tam, jo tā vēstulē esot norādīts vien tas, ka uzņēmuma «direktoru padome lēma neatbalstīt dalību projektā».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas un kā pelnīs no fotoradariem

Fotoradaru iepirkuma konkursā uzvarēja Vitronic Gmbh meitasuzņēmums Vitronic Baltica sadarbībā ar Komerccentrs Dati grupa.

Paredzēts iepirkt 160 fotoradarus - 110 stacionāros, 30 pārvietojamos un 20 tukšas kastes jeb «mānekļus». Tie uz ceļiem sāks parādīties rudenī.

Policija izstrādājusi karti ar aptuveni 200 «melnajiem punktiem», kuros likt radarus. Ar uzstādīšanu, apkalpošanu, apdrošināšanu nodarbosies nevis policisti, bet uzvarējušo uzņēmumu darbinieki. Pašas ierīces juridiski saglabāsies uzņēmumu īpašumā. «Tā būs viņu atbildība. Viņiem jānodod Valsts policijai visa informācija un jāgarantē, ka datos nekas netiks mainīts,» norāda VP Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Uzņēmumi nekādu fiksētu summu par radariem un to uzturēšanu nesaņems. Tiem tiks maksāti 35% no soda naudām. «Ja visi cilvēki ievēros Ceļu satiksmes noteikumus, bizness viņiem izputēs. Valsts nekādu peļņu negarantē,» skaidro E. Zivtiņš.

Paredzēts, ka uzņēmumu apvienības izdevumi šiem mērķiem piecu gadu laikā sasniegs 11,25 miljonus latu. Jau esošie četri fotoradari pērn fiksējuši pārkāpumus aptuveni 9,4 tūkstošus reižu. To darbības rezultātā aprēķināto soda naudu summa ir aptuveni 340 000 latu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?