Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kopā pasauli iekustināt

ROJA. Aktīvi un saliedēti

Nu ko, skola sākusies?!

Rojas vidusskolā ir tradīcija 2. septembrī rīkot sporta dienu. Sporta skolotāji bija cerējuši uz labu laiku un pasākumu plānoja pie jūras. Taču 2. septembra rīts ar laikapstākļiem mūs neiepriecināja. Lija lietus. Uz skolu gājām neizpratnē par to, kur un vai vispār kaut kas notiks.

Skolotāji sarīkoja apspriedi. Drīz vien skolēniem tika paziņots, ka sporta spēles notiks sporta zālē, bet ar ierobežotu laika posmu. Mums jau iepriekš tika paziņots, ka klases apvienos - vecākās kopā ar jaunākajām. Spēles spēlējām komandās. Tā vairāk bija kā atpūtas diena kopā ar klases un skolas biedriem, nevis sīva sacensība starp komandām. Biju pārsteigta par to, cik ātri skolotāji izdomāja jaunas stafetes, kuras ir piemērotas ierobežotam laukumam sporta zālē, nevis lielos plašumos pludmalē.

Jau pašā mācību gada sākumā esam pavadījuši aktīvu un saliedētu dienu kopā ar klasi!

Madara Krišjāne, Rojas vidusskola

ALŪKSNE. Spēks ir dzelzī

Ikviens īsts alūksnietis zina, ka septembra pirmā sestdiena no agra rīta līdz pat vēlai naktij jāpavada Alūksnes stacijas laukumā - tur norisinās ikgadējie Bānīša svētki.

Šogad svētku moto bija izvēlēts ļoti neparasts, taču atbilstošs - «Spēks ir dzelzī!». Šaursliežu dzelzceļa omulīgais bānītis maršrutā Gulbene-Alūksne ir iemīļots un mājīgs pārvietošanās līdzeklis gan vietējiem, gan arī pilsētas viesiem.

Šāgada svētku ietvaros varēja vērot un piedalīties dažādās aktivitātēs, kas izraisīja cilvēku sejās ne tikai smaidu, bet arī patiesu apbrīnu. Mazākie bānīša pasažieri enerģiski iesaistījās bānīša draugu parādes braucienā ar visdažādākajiem velosipēdiem un braucamrīkiem. Daži no tiem pat bijuši iegādāti un uzlaboti tieši parādes vajadzībām. Pēcpusdienā nedalītu uzmanību izpelnījās spēka vingrinājumu dalībnieki. Šīs sacensības organizēja biedrība Spēka pasaule. Redzot, kā viens cilvēks spēj pārvarēt pats sevi, velkot, turot vai paceļot milzīgus smagumus, atliek secināt, ka ar mērķtiecīgu un pamatīgu darbu, iespējams, nav nekā neiespējama. Bet vakarā gan lieli, gan mazi metās deju ritmos kopā ar grupām Credo un 2Tie, un duetu Gunārs un Zane.

Vislielāko sajūsmu un ovācijas, ierodoties Alūksnes stacijā, saņēma grupa Dzelzs vilks, kas sniedza koncertu īsi pirms diviem naktī. Viņi bija mērojuši ceļu no Gulbenes ar īpašu bānīša reisu.

Izdziedājušies, izdejojušies, pārbaudījuši gan savu, gan citu fizisko izturību, mazliet palaiskojāmies un nu šonedēļ rītos mērosim katrs savu maršutu - no mājām uz skolu un otrādi. Veiksmi!

Dace Marķitāne, E. Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija

DOBELE. Ar bijību pret mākslu

Vasaru tik viegli negribas palaist vaļā. Brīdi pirms atsākt lielo mācīšanos, devos uz Rīgu, lai apmeklētu muzeju, kurš nesen ieguvis pavisam jaunu izskatu - uz Rīgas biržu. Vilties nenācās!

Savu ekskursiju sāku ar Venēcijas stikla izstādi. Ir aizraujoši redzēt, kā stiklā var būt attēloti tik daudz un dažādi tēli, kas izskatās pat ļoti īsti. Par Venēcijas stiklu man līdz tam nebija nekādas nojausmas, par porcelānu gan biju dzirdējis vairāk. Apskatīju Ķīnā un Nīderlandē veidotos traukus. Tik skaisti, cienījami. Vienā brīdī pārņēma sajūta, ka mākslas priekšā cilvēks ir tikai sīka vienība. Šī sajūta, starp citu, mani nepameta arī atstājot greznās biržas telpas. Nekas šeit nevar atstāt vienaldzīgu!

Ir vērts apskatīt arī pastāvīgo ekspozīciju: gleznas, grafikas, skulptūras un Sudraba kabinetu. Nu mums ir pašiem sava Luvra!

Jānis Skrebels, Dobeles Valsts ģimnāzija

DAGDA. Novērtējot izglītības nozīmi

Nu redz, 1. septembris pagājis! Atkal skolas apkaimē no astoņiem rītā līdz trijiem pēcpusdienā ar mašīnu labāk nerādīties. Mēs, skolēni, esam priecīgi par atgriešanos skolā, pie draugiem un, bez šaubām, arī pie skolotājiem. Dažs labs varbūt nemaz tik ļoti arī nepriecājas, taču es uzskatu - tie, kas apzinās izglītības nozīmi, novērtē arī to, ka jāatgriežas pie mācībām.

Satiku savus skolasbiedrus, aprunājos ar paziņām, kuri pastāstīja, ka manas prombūtnes laikā augusta sākumā, kamēr es Vācijā mācījos valodu, cauri Dagdai skrējis pasaules apceļotājs Pjotrs Kurilo no Polijas.

Pēc gandrīz gadu ilgas prombūtnes tuvākajās dienās viņš jau ieradīsies savā dzimtajā valstī, noslēdzot Miera skrējienu apkārt zemeslodei. Pirms tam viņš šķērsojis visu Amerikas kontinentu, pabijis Krievijā, kuru visā tās platumā pieveicis piecos mēnešos, bet vēl līdz tam skrējis no dzimtās Augustovas (pilsēta Polijā) līdz pašiem Portugāles rietumiem - okeānu gan šķērsojis ar lidmašīnu. Kā izrādās, Pjotrs ir pieredzējis maratonists un Miera skrējienu veicis, lai pievērstu sabiedrības un pasaules valstu uzmanību nepieciešamībai veikt vismaz soli pretim miera nodrošināšanai zemes virsū. Pie mums, Dagdā, par miera skrējēju Pjotru runā joprojām.

Bet tas vēl nav viss par ārzemniekiem - mūsu vidusskolā piektdien ieradās četri spāņi, kuri Latvijā viesosies un mūsu valodu mācīsies trīs mēnešus. Savukārt četri Dagdas vidusskolas skolēni dosies uz saulaino Spāniju mācīties un iepazīt tuvāk šīs valsts kultūru.

Daiga Krilova, Dagdas vidusskola

TALSI. Kā kopā iekustināt pasauli

Jaunais mācību gads jeb jaunā sezona ir sākusies ne tikai skolās, bet arī Talsu Bērnu un jauniešu centrā, kur 1. septembrī notika atvērto durvju diena.

Jau no rīta daži jaunieši devās ielās, lai aicinātu iedzīvotājus paciemoties un uzzināt ko vairāk par to, ko īsti tādā centrā var darīt. Izrādās, tikpat kā visu - zīmēt un dejot, te var apgūt keramikas pamatus, interjera dizainu un stikla mākslu, mācīties valodas un ģitārspēli, veidot pūķus, raķetes un automodeļus un darīt vēl daudz ko citu.

Zem šī paša jumta darbojas arī jauniešu veidota organizācija TAS.ES, kas apvieno vairāku novadu aktīvākos jauniešus un pārsteidz apkārtējos, ļaujot izpausties jauniešu talantiem un varēšanai. Gan jauniešu centrs, gan TAS.ES jaunieši gatavi uzņemt tikpat aktīvus ciemiņus un darboties gribētājus - kopā vieglāk pasauli iekustināt!

Sabīne Krūkle, Talsu Kristīgā vidusskola

ROJA. Lai labas sekmes!

Vasara aizskrēja nemanot, un pagājušajā nedēļā mēs visi atsākām skolas gaitas. Arī Rojas vidusskolā 1. septembrī kopā pulcējās gan sākumskolēni, gan pamatskolēni un, protams, arī vidusskolēni. Pie mums šoruden skolas gaitas sāka 25 kārtīgi un zinātkāri pirmklasnieki. Iespējams, citur lija, taču pie mums šajā dienā vienmēr ir spīdējusi saule. Arī šogad. Viss bija lieliski, izņemot kādu starpgadījumu. Kamēr divpadsmitie apsveica pirmklasniekus, visā skolā pazuda elektrība, līdz ar to priekšnesumu nācās vadīt bez mikrofoniem. Godīgi sakot, tas manāmi novērsa apkārtējo uzmanību un no priekšnesuma mēs neko nedzirdējām. Taču nav vērts bēdāties.

Novēlu visiem panākumiem bagātu un labām sekmēm pilnu mācību gadu!

Zane Hazena, Rojas vidusskola

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?