Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kurš pirmais? Trase - Rīga, garums - 27 km

Dragreisisti sacenšas vēlās naktīs uz ielām, kur neviens vairs nebrauc, savukārt Dienas eksperiments tika rīkots tieši sastrēgumstundā pusdeviņos no rīta. Eksperimentā piedalījās Dienas darbinieki ar saviem braucamajiem - Normunds Namnieks (SIA Dienas mediji mārketinga projektu vadītājs) ar motorolleru un Edgars Vaikulis (portāla _diena.

lv_ galvenais redaktors) ar _Yamaha_ motociklu. Trešā dalībniece bija pieredzējusī autovadītāja Sarmīte Lapiņa ar _Lady taxi_ taksometru, viņa ir autobraucēja kopš 1980. gada. Pirms izbraucām no _Dienas_ redakcijas Mūkusalas ielā, viņa uzsauca dispečeriem: «Laižam ar zvaigzni pierē un vēju matos!» Artis Baņģieris (SIA _Dienas mediji_ multimediju redaktors) eksperimentu filmēja.

Eksperimenta noteikums - kurš pirmais, kurš lētāk, kurš ar mazāku benzīna patēriņu, ievērojot satiksmes noteikumus, nobrauks sastrēgumstundā no viena Rīgas gala līdz otram - no Statoil Ulmaņa gatvē pie Spices līdz Statoil Juglā -, tas būs uzvarētājs. Kopgarums 27 km.

Visi trīs braucēji satikās agrā rītā - plkst. 8.00. Sarokojās, uzpildīja degvielu, vienojās par braukšanas maršrutu. Uz jautājumu, kāpēc Edgars nav paņēmis sievu aizmugurē, jo smuki izskatās motociklistu pavadoņu plīvojošie mati, viņš sacensību gaisotnei atbilstoši atbildēja, ka ar līdzbraucēju «rādītāji ir sliktāki». Sarmīte sākumā bija pārpratusi, pie kura Statoil lai brauc: «Rīga kādreiz vakaros atgādina Lasvegasu un Kuveitu, jo tik daudz uzpildes staciju...» Normunds prognozēja, ka riteņu braucamie būs ātrāki, jo «motobraucamie var izmantot brīvo joslu».

Pa minūtei

8.37 Visi draudzīgi izripinām uz Ulmaņa gatves. Taksis atpaliek uzreiz - kamēr garām pabrauc automašīnas no Jūrmalas un lidostas, paiet minūte. Sarmīte manāmi nervozē un brīdina blakus sēdošo fotogrāfu: «Tikai pabrīdiniet mani, ja aizmirstos ar ātrumu.»

8.39 Sarmīte nervozi pabungā pa stūri, jo priekšā braucošais džips un golfiņš ripinās lēnāk nekā plūsmā, to braucējas patiešām brauc ar 50 km/h. Sarmīte apdzen abas braucējas, uzrauj ātrumu un pat apdzen Normunda motorolleru.

8.41 Piebraucot pie Kalnciema tilta, Dienas motobraucējus tajā brīdī redzam pēdējo reizi: Normunds ar Edgaru izlīkumo starp automašīnu rindstarpām kā atspoles un ātri pazūd redzeslokam pa Kalnciema ielu. Puišu melnās ādas jakas, spoguļu metāls spīdinās maija saulē, līgani izlavierēt caur automašīnām viņiem ir viegli.

8.44 Pāri Kalnciema tiltam pārrāpojam cienīgi, pastāvam minūti pie Melnsila ielas luksofora. Artis filmē stāvošās mašīnas, kurām garām caurspraucas motobraucēji. Pa ietvi lepni aizripina no sastrēgumiem neatkarīgie velosipēdisti.

8.45 Stāvam pie luksofora Slokas ielā. Sarmīte pastāsta patiesus dzīvesstāstus no taksistes pieredzes: «Reiz rīta pīķa stundā bija jābrauc no Ganību dambja uz lidostu. Ja brauktu pāri Vanšu tiltam, noteikti būtu jāstāv, nokavētu. Ierosināju braukt pa Dienvidu tiltu - dārgāk, bet drošāk. Parasti mēs braucam pa Akmens tiltu.»

8.47 Lēnā ceremonijā, kas iederētos svinīgā braucienā uz kapsētu, aiztiekam līdz Vanšu tiltam. Mainām joslu uz pirmo ne tikai pārskatāmības dēļ, jo šķiet, ka kaimiņjoslā auto kust ātrāk. Ik pa brīdim apstājamies.

8.50 Balasta dambī sabojājies trolejbuss, stāv, pārējie cenšas apbraukt. Vadītāji un līdzjutēji atlaidušies zālītē.

8.52 Artis izkāpj no stāvošā takša, paskrien mazu gabaliņu uz priekšu un filmē, kā taksometrs lēnām un cienīgi riepu pa riepai (soli pa solim) tuvojas Vanšu tiltam, kur auto straume sadalās trijās joslās. Vadītāji kā alpīnisti vienā sasaistē, atkarīgi cits no cita tolerances, pēc rāvējslēdzēja principa palaiž no Balasta dambja braucošās automašīnas.

8.53 Pāri Vanšu tiltam tipina visi auto. Mēs vidējā joslā - stāvam!... Var novērot, ka blakus mašīnās vadītāji vīrieši apstāšanās brīdī visbiežāk urbina degunu, sievietes krāso lūpas. Bez izņēmuma - lielākā daļa kārto darīšanas pa telefonu.

9.03 Taksis pārbrauc pāri pēdējai ceļu iežmaugai, padod vietu trolejbusam, kuram ir prioritāras tiesības braukt no sānjoslas uz vidējo.

9.04 Stāvam pie Nacionālā teātra luksofora un gaidām. Piezvana Normunds (ar motorolleru), viņš jau ir nonācis mērķī - Juglā...

9.05 Pagrieziens uz Brīvības ielu, tā samērā brīva. Sarmīte pastāsta, ka par labu darbu VEF Sporta skolā viņai 1984. gadā piešķirts moskvičs. Gaiši zilā krāsā. Tajā pašā laikā Rīgā jau parādījušās pirmās inomarkas (Ford Sierra), ar tām pa Ļeņina ielu Sarmīte sacentusies braukšanā. Pēc tam forda īpašnieks teicis: «Nū-u dajoš! Horošo jeģiš, kak mužik

9.09 Stāvam pie Dailes teātra luksofora, pagaidām pārejam lēnos gājējus. «Mūciet tantiņas,/ Savāciet mantiņas!» - uzzinājusi, ka pirmais uzvarētājs jau zināms, Sarmīte vairs nesaspringst, nodungo taksistu iecienītu pantiņu.

9.12 Pie VEF tilta notiek braucēju pašorganizēšanās, auto no sabiedriskās joslas tiek palaisti uz tilta vienīgo joslu. Iela šķiet brīva, auto maz.

9.14 VEF tilts šķērsots.

9.16 Teikas krusts izņemts.

9.18 Alfas krusts pārbraukts, bet...

9.19 ... apstājamies. Priekšā stāvošais Saab mīņājas. Sarmīte uzpīpina sābam, kuru vada sieviete blondiem matiem - viņa no trešās joslas, kas beidzas pie Alfas, nespēj uzbraukt uz braucamās daļas, raustās. «Ir blondīnes un sievietes ar blondiem matiem!» nosaka Sarmīte. «Un vēl ir mazi vīreļi, kuri nevar pacelt kājeles, lai iekāptu džipā, bet brauc...»

9.22 Uzpīpinot tū-tu-tū, iebraucam Statoil Juglā. Godpilnā trešā vieta.

Skaitītājā cipari 9.23; Ls 14,76. Motobraucēji jau savu kafiju izdzēruši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?