Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Labāk atalgotais rektors pērn bijis LU Auziņš

Pagājušais gads vairumā rektoru naudasmaku ir viesis korekcijas negatīvā virzienā, liecina augstāko izglītības iestāžu vadītāju iesniegtās amatpersonas deklarācijas. Algu samazinājums svārstās no dažiem līdz 18 tūkstošiem latu gadā. Savukārt ievērojamākais atalgojums bijis Latvijas Universitātes (LU) rektoram Mārcim Auziņam, ko viņš skaidro ar universitātes ieņēmumu palielināšanos no dažādiem ārvalstu projektiem. Viņa deklarācijā minēts, ka no LU pērn saņemti 69 833,76 lati, kas ir par aptuveni 4000 latu vairāk nekā iepriekš. «Mana alga nav palielināta par nevienu santīmu,» saka rektors.

Lielākais algas grieziens bijis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektoram Aleksejam Naumovam, kurš pērn par rektora un profesora darbu saņēmis 41 166,16 latu. Viņa deklarācija rāda, ka gadu iepriekš no universitātes budžeta rektora kontā nonākusi par aptuveni 18 tūkstošiem lielāka summa. «Algas mums grieza par 20, 30 un gandrīz 40 procentiem,» klāsta A. Naumovs.

Alga ievērojami kritusies arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektoram Jānim Gardovskim. Pērn rektors atalgots par aptuveni trešdaļu mazāk nekā gadu iepriekš. Neskaitot ienākumus, kurus veido profesora, katedras un dažādu projektu vadītāja pienākumu pildīšana, rektora alga J. Gardovskim pērn bijusi 35 598,30 latu. «RSU ir ieviesusi jaunu atalgojuma sistēmu. Turklāt rektora atalgojumu nosaka RSU Senāts, kas, lemjot par rektora atalgojumu, ņēma vērā universitātes kopējos finanšu rādītājus un iespējas un ekonomisko situāciju valstī kopumā,» Dienai saka RSU rektors. Savukārt iepriekšējā Rīgas Tehniskās universitātes rektora Ivara Knēta atalgojums divos gados krities par aptuveni sesto daļu, pērn saņemot 39 394,67 latus.

Reģionu augstskolu galvām alga samazināta mazākā apmērā, taču, salīdzinot ar lielākajām valsts augstākās izglītības iestādēm, viņu ieņēmumi bijuši līdz divām reizēm zemāki. Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektora Jura Skujāna pērnā gada deklarācija rāda, ka darbs augstskolā atalgots ar 30 151,95 latiem, kas ir par aptuveni septiņiem tūkstošiem latu mazāk nekā iepriekš. Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis, kura pamatdarbs ir Daugavpils Universitātes vadīšana, pērn saņēma 32 061,99 latus.

Augstskolu dekānu deklarācijās redzams, ka grieziens tās nav ietekmējis tik spēcīgi kā rektorus. Piemēram, LU Ķīmijas fakultātes dekāna Jāņa Švirksta alga palikusi nemainīga. Pērn viņš nopelnījis summu, kas par gada darbu ir līdzvērtīga Liepājas Universitātes rektora atalgojumam - teju 22 tūkstošus latu. Savukārt RSU Medicīnas fakultātes dekāna atalgojums pērn audzis par tūkstoti, saņemot 28 090,70 latu.

Atšķirība iezīmējas, aplūkojot LU un DU Sociālo zinātņu fakultāšu dekānu deklarācijas. Vladimirs Meņšikovs par fakultātes vadīšanu Daugavpilī ticis atalgots ar aptuveni 19 000 latu, bet fakultātes vadītājs Juris Rozenvalds LU pērn saņēmis ap 30 tūkstošiem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?