Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lai kaitborda ballīte turpinās! Kaitbordu bez instruktora nevar apgūt, tas ir pat bīstami

Nezinu, ko darīja tie, kas pagājušo nedēļas nogali pavadīja Rīgā - to, visticamāk, rādīs nākamie televīziju reitingi. Toties es zinu, ko darīja tie, kas devās uz Latvijas rietumu piekrasti. Aktīvākie dejotāji traucās uz Liepājas Beach Party, bet sportiskākie un vējam draudzīgākie - uz Ventspils Kite Party 2009, kur debesis greznoja krāsainie pūķi un pludmalē rosījās viņu pavēlnieki.

Jau nedēļas vidū, 23. un 24.jūlijā, notika kaitborda semināri iesācējiem, bet piektdien un sestdien varēja vērot sacensības un priecāties par trikiem, jo laika apstākļi bija piemēroti un vējš sestdien no savas dzimtenes Liepājas bija ieradies pie kaitotājiem Ventspilī. «Pasākums kārtējo reizi izdevās, laika apstākļi nepievīla, turklāt varēja just, ka interese par kaitbordu ir tikai augusi,» teica viens no pasākuma apmeklētājiem kaitborda instruktors Kaspars Čekotins. Zinātāji skatījās, vērtēja un komentēja, fani, mani ieskaitot, skatījās, brīnījās un priecājās, jo kaitbords izskatās tehniski sarežģīts, tomēr ir brīvs un viegls, salīdzinot ar vindsērfingu, kura dēlis un bura ir daudz lielāki un to pārvadāšanai parasts vieglais auto nemaz neder. Kaitbords ir viens no sporta veidiem, kuru vērts vasarā pamēģināt, ja tīk kas ekstrēmāks par pludmales volejbolu.

Apmācība

Ko darīt, kur meklēt instruktorus, ar ko sākt? Viena iespēja bija piedalīties Kite Party semināros, ko vadīja pazīstamā kaitbordiste Dace Banga. Pasākuma organizators Larss Āboliņš gan saka, ka krīze dara savu un šogad semināros dalībnieku bija mazāk. Taču pašā Kite Party bija reģistrējušies vairāk kaitotāju nekā pagājušajā gadā - sacensībās piedalījās 82 dalībnieki, bet pludmalē varēja saskaitīt ap 200 pūķu. Lai iemācītos kaitot, var negaidīt nākamo gadu un nākamos seminārus, bet meklēt instruktoru, gaidīt piemērotu vēju un sākt apmācību. Instruktors izstāstīs vispārējo teoriju par vēju, iemācīs izvēlēties un sagatavot kaitborda inventāru un, protams, palīdzēs iemācīties braukt - sākumā ar mazo treniņpūķi, pēc tam jau ar īstu kaitu. Kaitbordu bez instruktora nevar apgūt, tas ir neefektīvi un bīstami, jo jāiemācās novērtēt gan jūru, gan vēju, gan savas spējas. Larss Āboliņš stāsta: «Lai nenotiktu nelaime, ir jābūt stabilai prognozei un nedrīkst būt krasta vējš.» Laika apstākļi ir jāizvērtē. Kaitojot vējam jāpūš no jūras uz krastu un tam jābūt stabilam - ja vējš pēkšņi maina virzienu, kā nesen notika, kaitbordistu ienes jūrā, viņš vairs pats netiek krastā. Vēja kustību var iepriekš paredzēt, tāpēc jāseko līdzi laika prognozei. Nepieciešamās zināšanas palīdz apgūt instruktors. Kaitborda apmācība ir ļoti individuāla. Grūti pateikt, cik laika katram būs nepieciešams šī sporta veida apguvei. Larss gan optimistiski bilst, ka ideālos laika apstākļos, cītīgi trenējoties, trīs dienās vai nedēļā jau var iemācīties braukt. Arī Kaspars Čekotins saka, ka viss atkarīgs no paša braucēja. «Būtībā var iemācīties braukt pat pāris stundās, pārsvarā gadījumu gan tas aizņem kādas četras stundas.» Protams, triku apguvei nepieciešams daudz ilgāks laiks, tam nepieciešama arī laba fiziskā sagatavotība. Sākumā nekādai treniņu bāzei nav jābūt. Larss teic, ka kaitbords nav fizisks sporta veids, tas vairāk balstīts uz izjūtām, jo pūķi vada nevis ar spēku, bet izjūtām.

Instruktori

Kaspars Čekotins skaidro, ka instruktora izvēlē svarīgi, lai konkrētais cilvēks spēj rast atbilstošu pieeju apmācamajam, tad arī mācību process būs ātrs un efektīvs: «Būtībā runa ir par to, kā vienas un tās pašas zināšanas nodot dažādiem cilvēkiem - katram savā veidā.» Ņemot vērā lietuviešu labos panākumus Ventspils Kite Party sacensībās, varbūt jābrauc trenēties uz Lietuvu, jo mūsu dienvidu kaimiņi pamatīgi dominēja pār latviešiem un igauņiem. Kāpēc tā? Larss stāsta, ka lietuvieši ir aktīvāki un uzcītīgāki, ziemā daudzi brauc trenēties uz Brazīliju un tikai vasarā atgriežas Lietuvā. Kaspars Čekotins savukārt uzskata, ka lietuviešiem ir daudz pateicīgāki treniņapstākļi, piemēram, vietas jūrā, kur nav viļņu, tāpēc daudz biežāk var taisīt kādu triku un nav grūti tam sagatavoties. «Mums Latvijā ir tikai viena pāris simts metru gara lagūna Bērzciemā, kur var braukāties tikai pie austrumu virzienu vējiem. Tie pūš samērā reti, un tad, kad tāds pūš, šī lagūna ir pilna ar kaitotājiem.» Lai nu kā, pamatus apgūt Latvijā noteikti var, un, iespējams, kāds no jums, lasītāji, līdz nākamajam Kite Party jau būs uztrenējies tā, ka varēs ar mūsu dienvidu kaimiņiem cīnīties par balvām. Varu pačukstēt, ka dāmu konkurence ir daudz mazāka nekā vīriem, tāpēc ir vērts pacensties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur meklēt

Instruktori un informācija par kaitbordu:
www.kitepary.lv sadaļā Instruktori
www.burusports.lv sadaļā Kite
www.liquidforcekites.lv sadaļā Apmācība
www.dde.lv (Ja izprintēsi atlaižu kuponu no mājaslapas www.izmanto.lv, tad apmācības otrā stunda par 50% lētāka)
www.kites.lv
Vidējā apmācību cena: Ls 20 par treniņu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?