Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latviešiem Īrijā vairāk vajadzīgs morāls atbalsts

Lielais vairums uz Īriju atbraukušo latviešu ir tai vecumā, kad pensijas gadi (66) vēl nav pienākuši. Daudzi ir tuvu pensijai un jau raugās, kā kārtot, bet vēl nesaņem. Pensiju saņem tie ğimenes locekļi (pārsvarā vecmāmiņas), kuras ataicinātas šurp, ja visa ğimene ir Īrijā. Viņām tad arī Īrijā vispār nav darba stāža. Tādos gadījumos pensija tiek kārtota šādi: vecmāmiņa atbrauc, saņem PPS numuru un dzīvo trīs gadus, auklēdama mazbērnus vai pieskatīdama māju. Pēc trim gadiem viņa sāk oficiāli kārtot pensiju, jo ar to skaitās, ka kļuvusi par Īrijas rezidenti.

Kad nokārto dokumentus un pierāda, ka Latvijā strādājusi vismaz 10 gadu, var saņemt valsts vecuma pensiju. Tie ir 230 eiro nedēļā. Ja pensionāra apgādībā ir kāds cilvēks līdz 66 gadiem, par to maksā piemaksu 153,50 eiro nedēļā. Ja apgādājamais ir vecāks par 66 gadiem, tad 206,30 eiro nedēļā.

Ja darba stāža nav arī Latvijā (piemēram, audzināti bērni vai sieviete bijusi mājsaimniece), maksā tā saucamo Non-contributory pensiju un tās likme ir 219 eiro nedēļā, plus tās pašas piemaksas, ja ir kāds apgādājamais. Ja pensionāram vajadzīgs savs mājoklis, valsts piešķir dzīvokli vai nelielu māju ar vienu guļamistabu, dzīvojamo istabu un virtuvi un par to jāmaksā apmēram 60 eiro mēnesī, jo skaitās sociālais mājoklis.

Pensionāri (visi, arī tie, kas saņem vairākas pensijas) Īrijā ar visiem sabiedriskajiem transportiem brauc par brīvu (ieskaitot starppilsētu vilcienus un autobusus) un var ņemt līdzi vienu personu - pavadoni, kuram arī dod brīvbiļeti.

Daudzi to izmanto, lai divatā apceļotu salu. Medicīnas pakalpojumi ir bez maksas, jo pensionāriem pienākas tā saucamā Medical card, kas automātiski nosaka, ka visas konsultācijas, procedūras, analīzes, izmeklēšana un tamlīdzīgi, arī ārstēšana gan stacionārā, gan poliklīnikās ir bez maksas.

Ar Medical card zāles aptiekās pārdod par samazinātām cenām. Šie atvieglojumi nāk automātiski, tos atsevišķi nepieprasa, bet pietiek, ka esi pensionārs. Vēl pensionārs var lūgt papildu pabalstu elektrības, gāzes un telefona rēķinu apmaksai. Ja pensionārs dzīvo kopā ar ğimeni (piemēram, ar kādu no bērniem) un saslimst, un ārsts apstiprina, ka nepieciešama kopšana vai uzraudzība, bērni var papildus pieprasīt pensionāra kopšanas pabalstu 204 eiro nedēļā (zemākā likme). Ja pensionārs ir gana ņiprs, var arī strādāt, bet nedrīkst pelnīt vairāk kā 200 eiro nedēļā.

Pensionāriem šeit vairāk vajadzīgs morāls atbalsts un tuvinieku mīlestība. Latviešu vecmāmiņām pietrūkst angļu valodas, un tad gan talkā jāaicina bērni vai mazbērni, īpaši, ja iet pie ārsta, lai arī visiem pienākas bezmaksas tulks, ko pasūta, pierakstoties uz vizīti, un tad medicīnas iestāde organizē un apmaksā šo pakalpojumu. Mūsējie gan parasti izvēlas kādu no savējiem, tas tā - drošības sajūtai, lai omīte justos labāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?